Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

900120

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900120
Status: Avsluttet
Startdato: 10.08.2008
Sluttdato: 01.04.2009

Kan kunstig agn bedre økonomien i linefiske?

Nofima Marked har testet om agn i poser (poseagn) ville gi bedre økonomi i fiske etter hyse med handengt line. Agnet skulle angivelig gi større fangstrater i hysefiske og større hyse. Poseagn, poseagn tilsatt rødåtepulver, agn fra sauri og makrell er derfor testet i fiske med bunnline på Malangsgrunnen i perioden oktober 2008 til februar 2009.

Forsøket viser at i perioder når hysen dominereri linefangstene (høsten) har bruk av poseagn en betydelig positiv effekt på driftsøkonomien. Årsaken er at bruk av poseagn gav høyere samlet fangstrate enn både agn fra sauri og makrell. Fangstraten på hyse økte og agnet fanget større hyse. På høsten økte også fangstraten av torsk, mens fangstratene av andre fiskeslag gikk noe tilbake. Tilsetning av rødåtepulver dempet den positive effekten fordi fangstratene av torsk og annen fisk gikk sterkt ned.

I januar og februar var fortsatt fangstratene av hyse større for poseagn og poseagn tilsatt rødåte, enn for agn fra sauri og makrell. Poseagnet tilsatt rødåte hadde svært mye dårligere fangstrater for torsk og gir derfor svært mye dårligere dekningsbidrag per fangstdag enn de andre agntypene. Naturlig agn fra sauri og makrell gir begge økte fangstrater for torsk og derfor bedre dekningsbidrag per fangstdag enn poseagnet. Poseagnet gir imidlertid så pass store fangstrater på torsk at det vil være mulig å ta opp torskekvoten under et normalt vinterfiske. Ved å bruke poseagn, i stedet for agn fra sauri eller makrell, under vinterfisket vil en redusere den maksimale inntjeningen per dag, men øke hysefangstene betydelig. Høyere daglige hysefangster og flere sjøvær i løpet av vinteren vil øke de totale driftsinntektene og fartøyets lønnsomhet vesentlig i vintersesongen.

Et nyutviklet agnkonsept (produsert av bedriften Bernskan efh.) hevdes å gi til dels dramatisk økte fangstrater og økt selektivitet. Selektiviteten førte til økt innslag av hyse og førte også til at andelen stor hyse gikk opp. Kostnadene ved å egne med dette anget er om lag på nivå med naturlig agn.

Til tross for at krokfanget fisk holder høy kvalitet og linefiske regnes som miljøvennlig ut fra energiforbruk og skade på bunn, så stagnerer norsk linefiske. Det er også problemer med å få tilstrekkelig interesse for hysefiske og stort innslag av små hyse i fangstene reduserer lønnsomheten i fisket.

Økte selektivitet og økte fangstrater vil bidra til økt lønnsomhet i linefisket. Det vil dessuten øke sannsynligheten for at hysekvoten blir tatt, samt til mindre bifangst av torsk. Disse faktorene gjør det svært interessant å gjennomføre uttesting av det kunstige agnet i norsk kystlinefiske.
Målsettingen med dette prosjektet er å undersøke om et restrukturert agn av angitt type vil:

a) endre inntektene i linefiske etter hyse gjennom endrede fangstrater.

b) gi endret selektivitet sammenlignet med naturlig agn.

c) endre fangstrate og selektivitet ved tilsetting av rødåte.
Kostnadene i kystlinefiske er høye på grunn av kostnader til agn og egning, men de varierer lite fra dag til dag eller i mellom fartøy av samme størrelsesgruppe som fisker på samme fiskefelt. Faktorer som påvirker driftsinntekter vil derfor ha størst betydning for variasjon i lønnsomhet mellom fartøy.

Forskjell i fangstinntekter vil påvirkes sterkt både av fangstrater og av størrelsessammensetning i fangstene. Prosjektet vil gi ny kunnskap om bruk av kunstig agn, bl.a. i forhold til om det gir klare forskjeller i driftinntekter sammenlignet med naturlig agn.
Se bakgrunn og målsetting.
Kunnskapen fra prosjektet skal distribueres gjennom prosjektpartnerne (FHF, Råfisklaget, Agnforsyningen og Nofima) og gjennom bruk av fiskeripressen. Dersom det kan påvises klare positive forskjeller i favør av kunstig ang vil det erfaringsmessig raskt bli tatt i bruk av linefiskerne.
keyboard_arrow_up