Til innholdet

Prosjektnummer

900297

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900297
Status: Avsluttet
Startdato: 01.06.2009
Sluttdato: 01.06.2010

Tverrfaglig nordisk program for utvikling av linefiske: Forprosjekt

Den faglige sluttrapporten (219 sider på engelsk) inneholder presentasjoner på arbeidsseminaret i Reykjavik 19. og 20. oktober 2010. Rapporten omhandler problemstillinger knyttet til markedsforhold, ulike teknologiske aspekter når det gjelder redskapsteknologi og håndtering av fisk, lønnsomhet på sjø og land samt ulike aspekter ved forvaltning. Rapporten inneholder også forslag til oppfølging av innspill fra deltakerne. En liste med deltakere er også inkludert.
Linefiske har en rekke fordeler. Det er skånsomt for havbunnen og fisket er lite energikrevende. Linefisken er av høy kvalitet og den landes relativt jevnt over året. Det har ført til at store varehuskjeder på kontinentet og i England markedsfører krokfanget fisk som miljøvennlig.
 
Økt bruk av line kan være et svar på en rekke framtidige problemstillinger knyttet til marked og miljøvennlig fangst. Det er derfor interessant å utvikle kunnskap som kan bidra til å fjerne en del av barrierene for økt bruk av line i fiskeriene.
 
I motsetning til islandsk linefiske er norsk linefiske i tilbakegang. Årsakene til dette ligger både i markedsmessige forskjeller og ulik reguleringspolitikk. Det er også markerte forskjeller i teknologivalg, der autoline i langt større grad brukes hos den islandske kystflåten enn den norske.
 
Det er samtidig en omfattende interesse for å samarbeide om FoU-innsats rettet mot linefiske fra islandske og norske miljøer. Interessen omfatter de fleste aspekter ved linefiske, og dekker biologiske, teknologiske og økonomiske fagfelt. Interessen utrykkes fra forvaltning, fiskere, agn- og utstyrsprodusenter, verft og forskningsmiljø i Norge og på Island. En slik interesse legger til rette for å utvikle et program rettet mot å forbedre og utvikle teknologi, fangstmetoder og kvalitet.

Det er også ønskelig å øke kunnskapen om hvilke markedsmessige fortrinn linefanget fiske har og hvordan ulike former for fangstreguleringer påvirker driftsøkonomien i linefisket.
 
Forarbeidet for programmet er planlagt organisert gjennom dette forprosjektet.
Å berede grunnen for et flerfaglig internasjonalt forskningsprogram som har som mål å øke bruk av line. 
 
Delmål
• Å forbedre driftsøkonomien i linefiske gjennom effektivisering av fangstoperasjon og fangsthåndtering.
• Å utnytte linefiskens markedmessige fortrinn bedre.
• Å utrede reguleringssystemer og andre tiltak som kan fremme linefiske.
Dersom programmet blir realisert, vil det få stor nytteverdi for linefiskere, fiskeindustrien og for leverandører til lineflåten. Programmet vil være rettet mot å forbedre og utvikle teknologi, fangstmetoder, kvalitet og forståelse av hvilke markedsmessige fortrinn linefanget fiske har.

Programmet vil også bidra til å forbedre driftsøkonomien i lineflåten, redusere miljøbelastning knyttet til høsting av fisk og øke markedsverdien av knappe fiskeressurser. 
Sentrale aktiviteter i prosjektet er:
1.  Forankre programideen hos parter som allerede har vist interesse – med sikte på involvering i videre planlegging.
2. Søke samarbeid hos andre interessenter. Det tas spesielt sikte på å få med parter fra Færøyene. Det vil også bli søkt kontakt med miljø innen EU.
3. Planlegge og finansiere et internasjonal arbeidsseminar (workshop). Det legges opp til å analysere hvilke områder som har behov for FoU-innsats med sikte på å presentere og diskutere skisser til fagområder og prosjekter.
4. Oppsummere funn og erfaringer i en kortfattet rapport.
 
Søknad om finansiering av arbeidsseminaret (med etterarbeid) vil bli sendt til Nordisk ministerråd innen søknadsfristen i oktober 2009. Dette seminaret er planlagt avholdt i slutten av 2009, eventuelt i 2010. 
I forprosjektet vil det i de innledende fasene bli søkt kontakt med potensielle interessenter fra nærings- og forskningsmiljø i Norden.
 
Prosjektet vil også bli gjort kjent på Nofimas og FHFs nettsider og i relevante presseorgan (at en er i gang med planlegging og forberedelse av et større lineprogram, med oppfordring om å ta kontakt).
 
Forprosjektet vil ha følgende leveranser:
1. Et arbeidsseminar (workshop) høsten 2009 eller vinteren 2010. Seminaret skal være organisert med klart avgrensede prosjektområder og tilrettelagt for videre planlegging og finansiering.
2. En kortfattet sluttrapport som oppsummerer prosjektet og “faglige funn”.
3. Et faktaark (på Nofimas standard mal for faktaark).
keyboard_arrow_up