Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

333074

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 333074
Status: Avsluttet
Startdato: 31.05.2007
Sluttdato: 30.03.2008

Forbedret fangstbehandling og HMS for sjark

Prosjektet rapporteres sammen med FHF 333084. Rapportene SFH80 A093034 og SFH80 A093035 kan lastes ned der. Prosjektene har felles rapportering fordi samme fartøy ble brukt i begge prosjektene.

Prosjektet har evaluert HMS-forhold for en type medium speed kystfiskebåt, utviklet av Mjosundet Båtbyggeri AS for prosjektet ”Fremtidens sjarkfartøy”. Fartøystypen er en enkeltskrogs, medium speed (halvplanende) kystfiskebåt i aluminium som kan leveres i lengder fra 30 til 50 fot (9-15 meter). Toppfarten ligger på 14-16 knop.

To like fartøyer på 43 fot ble bygget og levert i 2006, mens en 49 fots videreutvikling, MS Josberg, ble sluttført og overlevert juni 2008. MS Josberg er i hovedsak utrustet for linefiske, men har flere bruksmuligheter.

For å kunne evaluere fartøyenes oppførsel og egnethet under fiskeridrift, har det blitt målt viktige egenskaper under fiskeridrift, med tanke på om denne type fartøy utgjør en effektiv, sjøsikker og miljømessig god arbeidsplass. Forsøkene har hovedsakelig vært utført på MS Josberg, men til dels også på 43 fot lange MS Bjørnson. Evalueringen konkluderer med at denne type fiskebåt utgjør en sikker og effektiv arbeidsplass for kystfiskerne.

HMS-forhold (A093035)
MS Josberg har en ny type linehaler med innebygde avanglingsbørster og en spesialkonstruert, hydraulisk heis for linestamper. Rapporten fremhever at dekksarrangement, utstyrsplassering og organisering av arbeidsoperasjoner på hoveddekk synes å være både ergonomisk funksjonelt og effektivt for fiske med passive redskaper som line og garn. Arrangementet gjør det effektivt å håndtere linestamper, sette line og linefløyt, dra line, ta inn fisk, bløgge og sløye fisk, vaske fisk og føre den ned i containere i lasterommet. Haleren måtte imidlertid stoppes noen ganger under haling av fløytline (line som er festet i fartøyet og ikke på havbunnen) på grunn av tilløp til vaser.

Det er påmontert nødstoppinnretning på linehaleren, med en stopplate plassert foran en elektrisk bryter. Denne så ut til å fungere godt. En nødstopphendel på sløyemaskinen er imidlertid plassert på feil side ut fra operatørens plassering, og det anbefales at denne flyttes.

Høye rekker på hoveddekket bidrar ytterligere til å gjøre dekket til et sikkert og effektivt arbeidsområde både under linesetting og linehaling.

Hoveddekket hadde godt arbeidslys, mens lysforholdene på åpent hoveddekk (akter for styrehuset) var noe varierende. Innendørs var ikke armaturen nødvendigvis plassert der hvor det var mest behov for lyset. Rundt ett av lyspunktene var det ekstra varmt, og dermed også brannfare. Støynivået var relativt lavt.

Innendørs planløsninger og innredning av lugar, styrehus, messe og bysse fungerte i all hovedsak bra. Det var effektiv og behagelig dørkvarme i så vel styrehus som lugar.

Det varme- og støyisolerte maskinrommet ble vurdert å være meget godt arrangert og utstyrt, med grei tilkomst til alle systemer. Maskinromsviften var imidlertid så kraftig at den i tillegg til friskluft, også kunne trekke inn sjøvann i dårlig vær. Dette saltvannet kan avsette seg på maskindeler, og det anbefales derfor en mindre ombygging for å samle opp og drenere bort dette vannet.
Økt fokus på HMS og problemer med nyrekruttering samt økt fokus på bedre fangstbehandling i den norske sjarkflåten har gjort det åpenbart at det behøves nytenkning og endringer i dagens måte å drive fisket på.

I 2006 ble det gjennomført et forprosjekt FHF 333034 Fremtidens Sjarkfartøy – Fase 1 som hadde til formål å vurdere grunnlaget og FoU-nytten av å utvikle et nytt pilotfartøy med tanke på fremdrift, HMS og fangstbehandling. Den mindre kystflåten har i lengre tid slitt med lite nyutvikling av fartøy og driftsform, sett i forhold til deler av havflåten. Denne flåtegruppen har også til dels mottatt mindre interesse og støtte til slik nyutvikling. I utviklingen av et fartøykonsept har man tatt utgangspunktet i de nevnte faktorer og sett på en optimalisering av faktorene i kombinasjon med et fartøy som fokuserer på fart. Resultatet er et aluminiumsfartøy på 14,99 meter utrustet i hovedsak for linefiske, men med flere bruksmuligheter.
Å utvikle et dekksarrangement på fartøy >14,99 m som tar bedre hensyn til HMS, fangstbehandling og ivaretakelse av biprodukter i sjarkflåten.
 
Prosjektet ønsker å se på muligheten for å benytte seg av det ovenfor nevnte fartøyet for å utvikle et forbedret dekksarrangement med tanke på HMS, fangstbehandling og biprodukter om bord. Fartøyet og de elementene som vil bli inkorporert har til hensikt å gi forbedringer på følgende områder:
• Forbedre det fysiske arbeidsmiljøet og sikkerheten om bord
• Forbedre fangstshåndtering og dermed økt kvalitet på råvaren, og ta bedre vare på biprodukter
• Bidra til å modernisere flåten og dermed øke nyrekrutteringen og redusere mannskapsflukten til andre flåtenæringer.

Prosjektet er i regi av Teknologiforum ved Eirik Ulsund.
keyboard_arrow_up