Til innholdet

Prosjektnummer

900432

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900432
Status: Avsluttet
Startdato: 15.02.2010
Sluttdato: 31.01.2012

Redusert bifangst av kongekrabbe i torskefiske: Utvikling og forsøk med ny garntype i Vest-Finnmark

I utbredelsesområdet til kongekrabben er den blitt et økende problem i garnfiske etter torsk. Forsøk viser at et notskjørt nederst på garna gir betydelig mindre kongekrabbe i fangsten, se eget Faktaark. Under forsøkene ble all krabbe tatt på standardgarn, ingen ble tatt på skjørtgarn. Det ser derfor ut til at garnskjørtene fungerer bra for å unngå krabbe. Fangstene av torsk ser ut til å bli noe mindre. Fordelen med krabbefrie garn kan likevel langt på vei oppveie reduksjonen i fangst ellers. Til tross for noe reduserte fiskefangster og at garn med notskjørt tar betydelig mer plass i garnbingen, kan dette være et alternativ for å unngå bifangst av kongekrabbe.
Bifangst av kongekrabbe er et økende problem langs Finnmarkskysten, og spesielt i garnfisket etter torsk er bifangsten høy (Godøy et. al., 2003; Hjelset et al., 2003). Problemene er størst i Øst-Finnmark, men brer seg stadig lenger vest i fylket.

Tidligere forsøk med stolpegarn har gitt noe varierende resultater. Bifangsten av kongekrabbe har blitt redusert, men problemet er at også torskefangstene i enkelte perioder har blitt betydelig redusert.
 
I et forsøk med stolpegarn i 2003 utenfor Havøysund og ved Bugøynes ble resultatet ca. 20 % reduksjon i torskefangstene begge steder. Sammenligning av forskjellene i vekt er mindre (ca. 12 %) fordi gjennomsnittstørrelsen på stolpegarn er høyere. Reduksjon i bifangst av kongekrabbe i forsøket ved Bugøynes var 84 % (Godøy et al. 2003).
 
Notpanel ble første gang prøvd på rognkjeksgarn i et forsøk ved Bugøynes i 2007. Der ble det en liten reduksjon i antall rognkjeks mellom forsøksgarn og standardgarn, mens bifangst av kongekrabbe ble sterkt redusert (Furevik et al. 2007).

Prosjektet har et forvaltningsaspekt forankret i Havforskningsinstituttets strategi. Det er også beskrevet i FHFs handlingsplan og i Villfiskforums handlingplan.
 
Prosjektet vil også være svært relevant for de økende problemene knyttet til taskekrabbe i torskegarn, spesielt i Nordland.
1. Å utvikle og prøve ut torskegarn som gir betydelig redusert bifangst av kongekrabbe, samtidig som fangst av torsk ikke reduseres.
2. Å dokumentere grad av slitasje og ansamling av bunnsubstrat på forsøksgarnene, og sammenlikne dette med standardgarn.
3. Å vurdere overføringsverdi til bifangst av taskekrabbe nærmere dersom forsøkene er vellykkede
1. Garnfiskerne vil ha en klar nytteverdi av kunnskapen dette prosjektet gir, bl.a. for å kunne redusere problemer med kongekrabbe i torskegarn, uten at fangsteffektiviteten reduseres.
2. Prosjektet vil også kunne gi ny nyttig kunnskap når det gjelder de økende problemene knyttet til taskekrabbe i torskegarn, spesielt i Nordland.
3. Prosjektet vil være nyttig for redskapsprodusenter, ved at torskegarn bedre kan tilpasses fiskernes behov.
På bakgrunn av ovennevnte ønsker en derfor å prøve notpanel påmontert torskegarn sammenlignet med standardgarn i skreifisket på Vest-Finnmark vinteren 2010. Dette for å se om tilnærmet samme fangst av torsk kan opprettholdes, og om det blir mindre slitasje på bruket.
 
Det vil bli innleid en kystfiskebåt rigget for garnfiske. Den vil bli utstyrt med et gitt antall forsøksgarn og standardgarn. Torsk vil bli lengdemålt og bifangst av annen fisk og forekomst av kongekrabbe vil bli registrert. I den grad det er mulig vil også eventuell slitasje, tare og bunnsubstrat på de to garntypene bli registrert.
 
På en garnlenke vil to forsøksgarn og to standardgarn monteres parvis etter hverandre. Forsøket tar sikte på å bruke ca. 20 garn av hver type.
Det vil bli utarbeidet en rapport til FHF.

Egnet informasjon vil bli utarbeidet til fiskeripresse og -medier. Det er ønskelig at resultatene av prosjektet legges ut på hjemmesidene til FHF og fiskernes organisasjoner.
keyboard_arrow_up