Til innholdet

Prosjektnummer

900496

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900496
Status: Avsluttet
Startdato: 21.06.2010
Sluttdato: 30.06.2012

Markedsutvikling for sporstykker av torsk

Som et ledd i å skape større verdier for norsk filétindustri har prosjektet hatt som målsetning å oppnå økt lønnsomhet i omsetning av ferske og frosne tails av torsk. Gjennom bedre utnyttelse av torskeressursene og utvikling av nye markeder for tails har målet vært å øke omsetningen av restfilet av torsk. I markedsarbeidet ble ferske tails prioritert da Norway Seafoods allerede arbeidet med å lansere frosne tails.

Det er gjennomført undersøkelser i Norge, Sverige og Polen. Undersøkelsene har hatt konsentrert seg om å fremskaffe generell markedsinformasjon og identifisere aktører med interesse for ferske tails av torsk fra Norge. Videre har Norway Seafoods produsert produktprøver til kunder som ønsket å teste og evaluere produktet. I Polen er det i tillegg gjennomført mer inngående undersøkelser da dette var et ukjent marked for Norway Seafoods. Markedsaktiviteten i Polen har også bidratt til å profilere og øke kunnskapen om norsk torsk i det polske markedet, blant annet under grossistmessen EuroGastro i 2011 hvor Norway Seafoods var leverandør og sponsor. Messedeltakelse på ulike (sjø)matmesser har stått sentralt i arbeidet med å identifisere og utvikle potensielle kunderelasjoner, både i Polen og Norge.

Prosjektet har bidratt til å utvide Norway Seafoods’ kundegrupper i fokusmarkedene, samt synliggjøre verdipotensialet i optimal utnyttelse av restfilét. Tilbakemeldinger på produktegenskapene til tails har vært positive, og flere ønsker å kjøpe produktet. Logistikken er foreløpig en utfordring for å kunne tilby jevn tilførsel av ferske tails til fokusmarkedene i prosjektet. I Polen har Norway Seafoods inngått samtaler med de viktigste aktørene i detaljist-, grossist- og foredlingssegmentet. I Sverige har Norway Seafoods oppnådd ukentlige leveranser av ferske tails til to grossister, og er i dialog med en tredje grossist for inngåelse av leveringsavtale i tilknytning til matkonseptet “Matkassen”. I Norge har to grossister en intensjon om å brettpakke ferske tails fra Norway Seafoods til detaljistmarkedet, mens én aktør sikter seg inn på å bruke ferske tails i et matkonsept nært beslektet “Matkassen” i Sverige.
 
Gjennom prosjektet har Norway Seafoods økt sin omsetning av tails, både gjennom eksisterende og nye kunder som er framkommet gjennom prosjektet. Norway Seafoods har gjennom prosjektet også tilegnet seg viktig markedskunnskap om tails og hvitfisk generelt, som vil være sentral i selskapets videre forretningsdrift. 
De siste årene har det vært fokus på å øke verdiskapingen i norsk fiskerinæring. Vår nærhet til fiskefeltene og store fiskebestander er et konkurransefortrinn i forhold til våre konkurrenter. Flere bedrifter satser på fersk fisk, høyere bearbeidingsgrad og konsumentvennlige produkter. Produksjon av skinn- og beinfri loins av torsk har hatt en stor vekst og en god prisutvikling. Under loinsproduksjonen skjærer en bort buk- og sporstykket av fileten. Loinsen utgjør 50 %, sporstykket 30 % og bukstykket 20 % av fileten. Restavskjæret fra loinsproduksjon utgjør derfor et stort utbytte.
 
Filetforum har i samarbeid med Frost Forretningsutvikling gjennomført et utviklingsprosjekt for restfilet i 2007. Gjennom prosjektet fokuserte en på produktalternativene ferske sporstykker og nye produktalternativer som limte stykker, marinerte, fylte og panerte stykker, og som saltet og tørket migas.
 
Aker Seafoods er en av de største loinsprodusentene i Norge. I 2010 har selskapet et potensial for å produsere 5.000 tonn ferske loins, 1.000 tonn sporstykker og 1.000 tonn bukavskjær. Aker Seafoods har i dag problemer med å oppnå en lønnsom omsetning av restavskjær, og sporstykkene anvendes derfor i blokkproduksjon.
 
Møreforsking Marin har lang erfaring med anvendt produkt- og markedstesting. Instituttet har samarbeidet med flåteleddet og industrien innen produktutvikling og markedstesting i innlandsmarkedet og i mange eksportmarkeder. Det er gjennomført flere markedsundersøkelser for dyphavsarter, skalldyr, reker, kamskjell, pelagisk fisk og hvitfisk. Markedsuttesting er utført i storhusholdningsmarkedet både i Norge og Sverige, og i importledd og restauranter i ulike markeder.
Å oppnå lønnsomhet for ferske/fryste sporstykker fra torsk, slik at bransjen kan øke den totale lønnsomheten.
 
Delmål
•  Bedre ressursutnyttelse.
•  Øke omsetning av restfilet av torsk.
•  Utvikle nye markedssegment for ferske og fryste sportstykker av torsk.
Norsk filetindustri har slitt med å oppnå lønnsomhet og trenger høyere marginer. Bedre anvendelse og totalutnyttelse av råstoffet kan gi større verdiskapning. Det har vært vanskelig å utvikle en lønnsom omsetning av restfileten. Restavskjæret anvendes hovedsakelig i blokk. Fersk restfilet har en god kvalitet og bør kunne anvendes til flere produktområder. Det er en målsetning å oppnå høyere pris for kvalitetsprodukter. Prosjektet fokuserer på bærekraft, bedre ressursutnyttelse og økt verdiskapning for foredlingsindustrien. Råstoffet har et større produkt- og verdipotensial enn næringen i dag greier å utnytte. Restavskjæret utgjør et stort volum og en økt verdi på råstoffet vil ha stor betydning for lønnsomheten i bedriftene.
I markedsarbeidet vil en ha hovedfokus på storhusholdnings-markedet i Norge og Sverige, samt Nederland og Polen. Innovasjon Norge (IN) er tiltenkt en rolle i det innledende arbeidet, hvor et markedsscan i hvert enkelt marked (foruten Norge) skal være utgangspunkt for det videre arbeidet. IN sine aktuelle utekontorer er allerede orientert om prosjektet. I markedsscanningen vil en blant annet få informasjon om eksisterende produkter/substitutter, prisnivå i ulike segmenter, aktuelle kunder og grossister, og potensielle inngangsbarrierer. Med bakgrunn i hva som kommer frem i denne fasen, vil Aker Seafoods og Møreforsking Marin bestemme hvilke markeder/segmenter som bør prioriteres, samt hvilke produktvarianter (ferskt/fryst, emballering, størrelse) som er mest aktuelle å teste ut.

Det vil bli utarbeidet produktark/markedsmateriell med bilder og informasjon om produktet/-ene. En skal benytte de samme produktarkmalene som Aker Seafoods benytter for andre produkter. Materiellet skal benyttes aktivt i markedsarbeidet. I løpet av prosjektperioden kan det være aktuelt å utarbeide informasjonsmateriale også til andre markedssegmenter. Dette vil bli utført dersom andre markedssegment synes å være lovende og lønnsomme.

Basert på resultatene fra markedscannene, samt Aker Seafoods og Møreforsking sine nettverk og kontakter i markedet, vil en sende ut produktprøver til de mest interessante markedssegmentene. Dersom det er formålstjenlig kan også Eksportutvalget for fisk sine representanter i de ulike markedene engasjeres i arbeidet.

Som en oppfølging av markedscannene kan det være aktuelt å samarbeide med IN om en markedsundersøkelse i enkelte markeder. IN vil da bidra med hjelp til å finne aktuelle respondenter og bistå arbeidet med oppfølging av den praktiske uttestingen i noen markeder.

Ferske/fryste sporstykker vil bli testet ut i storhusholdnings-segmentet og i andre aktuelle segment. Det kan være aktuelt å sende prøver av både ferske og fryste sporstykker. Vareprøver sendes til de aktuelle respondentene, sammen med spørreskjema. Det vil bli gjennomført spørreundersøkelse og oppfølgende intervju etter uttestingen, hvor en vil kartlegge interessen for produktet og hvilke kriterier som må tilfredsstilles for at de vil inkludere sporstykker av torsk i sin portefølje. Dette omfatter faktorer som produktkvalitet, emballasje, pris, sesong, markedspotensial og logistikkløsninger. Uttestingens omfang vil bestemmes blant annet på bakgrunn av hvilke segmenter og markeder som velges ut.

I arbeidet med å finne potensielle aktører for uttesting vil det være aktuelt å delta på ulike sjømat- og storhusholdningsmesser, som blant annet Brüssel Seafood-messen,  Storhus-holdningsmessen i Ålesund og norsk varemesse ”Smak11” i Lillestrøm. En vil undersøke om det finnes andre aktuelle sjømat- eller storhusholdningsmesser i målmarkedene. Direkte kontakt med aktørene, hvor en kan formidle informasjon om prosjektet, anses å være en formålstjenlig kanal for å finne nye kunder og respondenter.
Møreforsking har ansvaret for å utarbeide en rapport fra arbeidet. Rapporten vil være offentlig og formidles gjennom FHF sine hjemmesider. Annen informasjonsformidling fra arbeidet vil bli koordinert med Faggruppe filet-hvitfisk (tidl. Filetforum) og Aker Seafoods.
keyboard_arrow_up