Til innholdet

Prosjektnummer

901310

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901310
Status: Avsluttet
Startdato: 15.10.2016
Sluttdato: 15.03.2017

Beskyttelse av fisk ved stabling av kar

Sammendrag av resultater fra prosjektets faglige sluttrapport
Målsetningen med forprosjektet ble i samråd med styringsgruppen definert til å se nærmere innhenting av relevant informasjon om “Beskyttelse av fisk ved stabling i kar” gjennom møter med næringsaktørene og Sjømat Norge. Det var i utgangspunktet planlagt et dialogmøte med Mattilsynet, men det var enighet om at det var behov for å innhente mer kunnskap om saken før det ble åpnet en felles dialog med dem. 

Følgende målsetninger ble definert for det videre arbeidet:
Aktivitet 1: Sammenligning av tidsserier for mikrobiologiske analyseresultater for ferdigvarer og miljøprøver fra produksjonen.
Aktivitet 2: Tolkning av punkt 3 i kapittel 9 i Næringsmiddelhygieneforskriften.
Aktivitet 3: Innhenting av informasjon fra andre land.
Aktivitet 4: Kostnadsberegninger ved bruk av plasthette ved stabling av kar.
 
Arbeidet videreføres i et nytt prosjekt “Beskyttelse av fisk ved stabling i kar: Hovedprosjekt – fase I” (FHF-901388) der målsetningen er å lage et dokument som oppsummerer kunnskapen i henhold til Aktivitet 1–4, og som kan brukes i den videre dialogen med Mattilsynet.
Det er ønskelig for hvitfisknæringen å fremskaffe objektive, relevante data knyttet til eventuell helserisiko ved stabling av kar, og å underbygge disse best mulig gjennom innhenting av informasjon og bearbeiding av analyseresultater. Arbeidet blir derfor videreført i et hovedprosjekt “Beskyttelse av fisk ved stabling i kar: Hovedprosjekt – fase I” (FHF-901388) der målsetningen er å lage et dokument som oppsummerer denne kunnskapen og som kan brukes i den videre dialogen med Mattilsynet. Hovedprosjektet kommer i stedet for en fase 2 av dette prosjektet, slik det opprinnelig var lagt opp til.
Mattilsynet krever at det skal legges plast mellom kar som stables i høyden både for ferskfisk, saltfisk og restråstoff basert på risiko for kontaminering av bakterier og smuss fra gulv. Næringsaktører mener dagens praksis fungerer lite hensiktsmessig, samtidig som at den krever ekstra arbeid og skaper mye plastavfall. Bedriftene Fjordlaks, Nergård og Norway Seafood ønsker en vurdering av eventuelle helsemessige risikoer forbundet med stabling av fiskeprodukter i kar og hvilken effekt bruken av plast mellom karene har.
Å kartlegge eventuell helserisiko ved stabling i kar med og uten plastskille ut fra dagens praksis.
 
Delmål
1. Å gjennomføre dialogmøte mellom Mattilsynet, FHF, bedrifter, Sjømat Norge og Møreforsking for å skape en felles plattform for veien videre.
2. Å innhente kunnskap om status hos bedrifter og Mattilsynet som grunnlag for praktiske forsøk i industrien.
3. Gjennomføre industriforsøk der en dokumenterer helserisikoer knyttet til stabling av kar med og uten plastskille.
Produsenter kan få redusert både arbeidskostnader og emballasjekostnader vesentlig dersom en kan unngå å bruke plastskille eller finner en mer rasjonell måte å løse utfordringen med bruken av plast ved stabling av kar på. Dette vil gi økt lønnsomhet for alle bedrifter i hvitfisknæringen.
Prosjektet er planlagt gjennomført i 2 faser:
 
Fase 1
Dialogmøte med Mattilsynet der deres tolkning av regelverket og synspunkter til skisserte prosjekt diskuteres. Representanter fra Sjømat Norge, FHF, Møreforsking og kvalitetsledere fra Norway Seafood, Fjordlaks og Nergård vil være representert på møtet. Dersom Mattilsynet stiller seg positive til skisserte prosjektaktiviteter vil en videreføre prosjektet med fase 2. Fase 2 vil kunne bli noe justert basert på resultater fra fase 1.
 
Fase 2 (forutsatt positivt utfall av fase 1)
Kunnskapsstatus
Kartlegge hva som er praksis ved bruk av plastskille mellom kar og bedriftenes vurderinger av risikoen ved å ikke benytte skille. 3–5 bedrifter blir intervjuet om deres synspunkter knyttet til regelverket og om hvordan dette eventuelt kan forbedres. Her vil en gå inn på erfaringer med praksisen, fordeler og ulemper, og hvordan dette eventuelt kan gjøres annerledes enn i dag. Målet er å redusere både arbeids- og ressursbruken.

Forsøk med og uten plast
Det gjøres forsøk med og uten plast mellom kar i vanlig produksjon for å dokumentere eventuell helsemessig risiko. Hygienetester av produksjonslokale vil gjennomføres med spesielt hensyn til kar og kontaminasjon av fiskeprodukter for å vurdere effekten av plastskille mellom kar som stables.

Det blir gjennomført forsøk ved 2–3 bedrifter, der en følger vanlig produksjon og dokumenterer hygiene med og uten bruk av plastskille. Her må Mattilsynet søkes om dispensasjon til å produsere uten plastskille mellom kar. En skal gjennomføre forsøk der en følger 5 kar i produksjonen ved hvert anlegg fra renvasket, til fylling, oppbevaring, avrenning og til vask igjen for å avdekke bakterieinnholdet underveis i produksjonslinjen. En kan bruke svabere/svamper for å ta prøver av hele underflaten av kar som har kontakt med gulvet. Dette overføres så til fortynningsvæske og analyseres for patogener og totalt kimtall.

Aktuelle råstoffvarianter er kar med ferskfisk, saltfisk og restråstoff. Resultatene vil kunne avdekke eventuelle fordeler eller om praksis med plast ikke gir en hygienisk gevinst i form av redusert helserisiko.
Fase 1 av prosjektet formidles gjennom et notat der en redegjør for felles plattform og hvorfor prosjektet eventuelt bør videreføres i fase 2 eller ikke. Resultatene fra fase 1 (og eventuelt fase 2) formidles i en prosjektrapport.
keyboard_arrow_up