Prosjektnummer
910113
Kunnskapssammenstilling om bekjempelse listeria i norsk og internasjonal næringsmiddelindustri
Listeria monocytogenes (listeria) er en miljøbakterie som svekker mattryggheten, gir økt matsvinn og truer den økonomiske lønnsomheten til matproduksjon. Listeria er en av de dødeligste bakteriene som smitter gjennom mat og er gjenstand for en streng regulering verden over. En europeisk risikovurdering pekte på spiseklare kjøttprodukter (67,5 %) og sjømatprodukter (31,8 %) som viktigste kilder til listeriose. I Europa øker antall sykdomstilfeller og derfor er kravet til dokumentasjon på at listeria ikke kommer opp i nivåer over 100/gram strammet inn. Dette påvirker produsenter av spiseklare produkter direkte, og de som leverer råvarer til videreforedling, indirekte.
Det er en trend med mer miljøvennlig renhold og utfasing av en del midler som har vært mye i bruk, noe som kan ha uheldige virkninger med tanke på listeriabekjempelse. Renholdsfrekvens og prosedyre er viktig i tillegg til type middel, og dagens veiledere har dessverre utdaterte råd om renhold.
Forskning og erfaring har vist at listeria kan etablere seg på alle typer materialer, men særlig etablerer seg i nisjer med ru eller slitte overflater og hvor det er vanskelig å komme til for renhold. Pålitelige og enkle metoder for renholdskontroll og spesifikk påvisning av listeria er fundamentalt for generell forebygging av problemer med listeria, overvåking, smittesporing og verifisering av tiltak.
Det settes inn store ressurser gjennom hele matkjeden for overvåking, forebygging og bekjempelse av listeria. Veiledere på kontroll av listeria er ofte omfattende, samtidig som de er lite konkrete og ofte også utdaterte, og det kan derfor være vanskelig for kvalitetsledere å prioritere og å sette inn de mest effektive tiltakene.
Mye kunnskap finnes og er bygget opp i FoU-prosjekter og praktisk problemløsing, men den er fragmentert og ikke nødvendigvis offentlig tilgjengelig. Det er derfor behov for en sammenstilling og spredning av kunnskapen man har i dag. Det må videre vurderes om manglende kontroll på listeria skyldes at kunnskap/teknologi mangler, ikke er godt nok kjent, eller om det er andre årsaker.
Det er en trend med mer miljøvennlig renhold og utfasing av en del midler som har vært mye i bruk, noe som kan ha uheldige virkninger med tanke på listeriabekjempelse. Renholdsfrekvens og prosedyre er viktig i tillegg til type middel, og dagens veiledere har dessverre utdaterte råd om renhold.
Forskning og erfaring har vist at listeria kan etablere seg på alle typer materialer, men særlig etablerer seg i nisjer med ru eller slitte overflater og hvor det er vanskelig å komme til for renhold. Pålitelige og enkle metoder for renholdskontroll og spesifikk påvisning av listeria er fundamentalt for generell forebygging av problemer med listeria, overvåking, smittesporing og verifisering av tiltak.
Det settes inn store ressurser gjennom hele matkjeden for overvåking, forebygging og bekjempelse av listeria. Veiledere på kontroll av listeria er ofte omfattende, samtidig som de er lite konkrete og ofte også utdaterte, og det kan derfor være vanskelig for kvalitetsledere å prioritere og å sette inn de mest effektive tiltakene.
Mye kunnskap finnes og er bygget opp i FoU-prosjekter og praktisk problemløsing, men den er fragmentert og ikke nødvendigvis offentlig tilgjengelig. Det er derfor behov for en sammenstilling og spredning av kunnskapen man har i dag. Det må videre vurderes om manglende kontroll på listeria skyldes at kunnskap/teknologi mangler, ikke er godt nok kjent, eller om det er andre årsaker.
Hovedmål
• Å gi norsk laksenæring spesielt, men også andre sjømatprodusenter og matnæringer en konkret og lettfattelig oversikt og kunnskap om metoder og prosedyrer som gir dokumentert kontroll på listeria.
• Å gi FHF og forskningsmiljøene en oversikt over lovende metoder og prosedyrer som potensielt kan gi kontroll med listeria, men hvor dokumentasjonen ikke er god nok til at de kan tas i bruk.
Delmål (med korresponderende arbeidspakker (AP-er))
• Å gi en oversikt over og gjennomgå resultater og konklusjoner fra nasjonale og internasjonale forsknings- og innovasjonsprosjekter som beskriver metoder og prosedyrer som kan kontrollere listeria (AP1).
• Å gi en oversikt over og gjennomgå effektive tiltak mot listeria, erfart fra utbruddsoppklaringer og bistand til bedrifter med listeria-problemer nasjonalt og internasjonalt, men som ikke er offentlig tilgjengelig (AP2).
• Å evaluere og sammenstille metoder og prosedyrer som kan kontrollere listeria (AP3).
• Å avdekke forskningsbehov for å dokumentere, teste eller utvikle nye praksiser eller metoder for å kontrollere listeria (AP3).
• Å sørge for at kunnskapen som fremkommer i prosjektet når fram til sjømatnæringen og andre interessenter (AP4).
• Å sørge for effektiv bruk av prosjektmidler og rapportering til FHF (AP5).
• Å gi norsk laksenæring spesielt, men også andre sjømatprodusenter og matnæringer en konkret og lettfattelig oversikt og kunnskap om metoder og prosedyrer som gir dokumentert kontroll på listeria.
• Å gi FHF og forskningsmiljøene en oversikt over lovende metoder og prosedyrer som potensielt kan gi kontroll med listeria, men hvor dokumentasjonen ikke er god nok til at de kan tas i bruk.
Delmål (med korresponderende arbeidspakker (AP-er))
• Å gi en oversikt over og gjennomgå resultater og konklusjoner fra nasjonale og internasjonale forsknings- og innovasjonsprosjekter som beskriver metoder og prosedyrer som kan kontrollere listeria (AP1).
• Å gi en oversikt over og gjennomgå effektive tiltak mot listeria, erfart fra utbruddsoppklaringer og bistand til bedrifter med listeria-problemer nasjonalt og internasjonalt, men som ikke er offentlig tilgjengelig (AP2).
• Å evaluere og sammenstille metoder og prosedyrer som kan kontrollere listeria (AP3).
• Å avdekke forskningsbehov for å dokumentere, teste eller utvikle nye praksiser eller metoder for å kontrollere listeria (AP3).
• Å sørge for at kunnskapen som fremkommer i prosjektet når fram til sjømatnæringen og andre interessenter (AP4).
• Å sørge for effektiv bruk av prosjektmidler og rapportering til FHF (AP5).
Prosjektet vil samle relevant informasjon rundt strategier mot listeria som anvendes nasjonalt og internasjonalt. Dette vil bidra til å gi sjømatnæringen oversikt over potensialet til ulike strategier som anvendes og hva som er den mest effektive teknologien for å forbygge listeria.
Dette prosjektet vil gi norsk sjømatnæring:
Dette prosjektet vil gi norsk sjømatnæring:
• en total oversikt over metoder og prosedyrer for å forebygge og bekjempe listeria som benyttes i relevante matnæringer i Norge og utlandet. En objektiv vurdering av ulike tiltak som kan brukes internt eller overfor leverandører
• svar på om teknologier som er nye eller anvendt i annen bransje kan gi økt listeria-kontroll og være egnet for bruk i norsk sjømatnæring
• informasjon om muligheter, begrensninger og kunnskapshull som kan danne grunnlag for prioriteringer rundt implementering og videre tiltak i bekjempelse av listeria i næringen
På lengre sikt kan kunnskapsoversikten gi betydelig næringsnytte i form av reduserte nivåer av listeria på norsk laks og lakseprodukter og dermed bidra til bedre omdømme, økt konkurranse- og bærekraft, færre tilbakekallinger og forbedret markedsadgang for norsk sjømatnæring.
• svar på om teknologier som er nye eller anvendt i annen bransje kan gi økt listeria-kontroll og være egnet for bruk i norsk sjømatnæring
• informasjon om muligheter, begrensninger og kunnskapshull som kan danne grunnlag for prioriteringer rundt implementering og videre tiltak i bekjempelse av listeria i næringen
På lengre sikt kan kunnskapsoversikten gi betydelig næringsnytte i form av reduserte nivåer av listeria på norsk laks og lakseprodukter og dermed bidra til bedre omdømme, økt konkurranse- og bærekraft, færre tilbakekallinger og forbedret markedsadgang for norsk sjømatnæring.
Prosjektet vil bidra til økt mattrygghet og mindre risiko for uønskede hendelser som listeria-utbrudd knyttet til norsk sjømatnæring. Prosjektet kan på sikt gi et grunnlag for mer kostnadseffektive og bærekraftige listeria-forebyggende tiltak i norsk sjømatindustri, både innen havbruk og fiskeri.
Prosjektet vil gi norske laksebedrifter og andre i norsk matbransje muligheten til lære fra og diskutere med noen av de fremste ekspertene på listeriabekjempelse internasjonalt.
Prosjektet er organisert i følgende faglige arbeidspakker:
AP1: Systematisk oversikt over offentlig tilgjengelig prosjekter og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag nasjonalt og internasjonalt
Aktivitetsbeskrivelse
I denne arbeidspakken skal det samles offentlig tilgjengelig informasjon om metoder og prosedyrer for å bekjempe listeria fra norske, utenlandske og internasjonale prosjekter og fra ekspertgrupper. Informasjonen vil først og fremst finnes i vitenskapelige artikler, men også rapporter og veiledere til matindustrien.
AP2: Innsamling og gjennomgang av informasjon fra prosjekter og initiativer som ikke er offentlig tilgjengelig
Aktivitetsbeskrivelse
For å frembringe erfaringsbasert kunnskap om håndtering av listeria som ikke er delt i skriftlig form vil det gjennomføres semistrukturerte intervjuer med forskere, industriaktører og konsulenter som har lang erfaring i problemløsing i forbindelse med utbrudd og problemer med husstammer.
Semistrukturerte intervjuguider vil bli utviklet av prosjektgruppen. Det vil bli stilt både konkrete spørsmål om effektive og ineffektive prosedyrer og metoder for å forhindre og bekjempe listeria, prioritering av tiltak og mer åpne spørsmål. Svarene vil bli analysert ved koding basert på tiltakslisten for å tilegne intervjuene til ulike typer prosedyrer og metoder som i AP1. Alle svar i denne arbeidspakken vil behandles strengt konfidensielt og erfaringer skal ikke kunne knyttes til enkeltbedrifter.
Under prosjektutarbeidelsen ble det vurdert å samle bedriftserfaringer gjennom en internasjonal spørreundersøkelse.
AP3: Evaluering og sammenstilling av kunnskapsgrunnlag og behov for forskning
Aktivitetsbeskrivelse
I denne arbeidspakken vil informasjonen samlet i AP1 og AP2 sammenstilles av prosjektgruppen og deretter diskuteres og evalueres av prosjektgruppen og ekspertpanelet.
Resultatene vil oppsummeres i en faglig rapport rettet mot sjømatprodusenter som ønsker kunnskapsbaserte og objektive råd om hvordan de skal forebygge og bekjempe listeria. Det vil også lages en separat rapport rettet mot norske forskningsmiljøer og organer som finansierer forskning om hvilken forskning som allerede er gjennomført og hva som er nødvendig framover både for å evaluere og dokumentere tiltak og teknologier, inkludert hvordan forskningen bør planlegges og gjennomføres for å sikre størst mulig sannsynlighet for at den tas i bruk.
AP4: Formidling av resultater
Aktivitetsbeskrivelse
Fagrapporter vil legges ut på FHFs nettside og bli omtalt i Nofimas sosiale medier. Beste praksis og andre resultater vil spres på bransjemøter og gjennom populærvitenskapelig publisering.
AP1: Systematisk oversikt over offentlig tilgjengelig prosjekter og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag nasjonalt og internasjonalt
Aktivitetsbeskrivelse
I denne arbeidspakken skal det samles offentlig tilgjengelig informasjon om metoder og prosedyrer for å bekjempe listeria fra norske, utenlandske og internasjonale prosjekter og fra ekspertgrupper. Informasjonen vil først og fremst finnes i vitenskapelige artikler, men også rapporter og veiledere til matindustrien.
AP2: Innsamling og gjennomgang av informasjon fra prosjekter og initiativer som ikke er offentlig tilgjengelig
Aktivitetsbeskrivelse
For å frembringe erfaringsbasert kunnskap om håndtering av listeria som ikke er delt i skriftlig form vil det gjennomføres semistrukturerte intervjuer med forskere, industriaktører og konsulenter som har lang erfaring i problemløsing i forbindelse med utbrudd og problemer med husstammer.
Semistrukturerte intervjuguider vil bli utviklet av prosjektgruppen. Det vil bli stilt både konkrete spørsmål om effektive og ineffektive prosedyrer og metoder for å forhindre og bekjempe listeria, prioritering av tiltak og mer åpne spørsmål. Svarene vil bli analysert ved koding basert på tiltakslisten for å tilegne intervjuene til ulike typer prosedyrer og metoder som i AP1. Alle svar i denne arbeidspakken vil behandles strengt konfidensielt og erfaringer skal ikke kunne knyttes til enkeltbedrifter.
Under prosjektutarbeidelsen ble det vurdert å samle bedriftserfaringer gjennom en internasjonal spørreundersøkelse.
AP3: Evaluering og sammenstilling av kunnskapsgrunnlag og behov for forskning
Aktivitetsbeskrivelse
I denne arbeidspakken vil informasjonen samlet i AP1 og AP2 sammenstilles av prosjektgruppen og deretter diskuteres og evalueres av prosjektgruppen og ekspertpanelet.
Resultatene vil oppsummeres i en faglig rapport rettet mot sjømatprodusenter som ønsker kunnskapsbaserte og objektive råd om hvordan de skal forebygge og bekjempe listeria. Det vil også lages en separat rapport rettet mot norske forskningsmiljøer og organer som finansierer forskning om hvilken forskning som allerede er gjennomført og hva som er nødvendig framover både for å evaluere og dokumentere tiltak og teknologier, inkludert hvordan forskningen bør planlegges og gjennomføres for å sikre størst mulig sannsynlighet for at den tas i bruk.
AP4: Formidling av resultater
Aktivitetsbeskrivelse
Fagrapporter vil legges ut på FHFs nettside og bli omtalt i Nofimas sosiale medier. Beste praksis og andre resultater vil spres på bransjemøter og gjennom populærvitenskapelig publisering.
For å sikre at kunnskapen fra prosjektet når de som har mest nytte av resultatene, vil man rette kommunikasjonen hovedsakelig mot norske produsenter av sjømat. Viktige kanaler vil være nettkanalene til Nofima, FHF, Slakterinettverket, bransjeblader, og direkte formidling og dialog i form deltakelse på fagdag og eventuelt webinarer/konferanser. Forskere fra Nofima gis mulighet til å publisere resultater fra prosjektet i vitenskapelige tidsskrift med fagfellevurdering.