Til innholdet

Prosjektnummer

910401

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 910401
Status: Pågår
Startdato: 01.09.2025
Sluttdato: 30.06.2027

Ressursregnskap for fôrråvarer til laks og regnbueørret 2025 (Ressurs2025)

Det er et økende krav til dokumentasjon av ressursutnyttelse, bærekraft, sirkulærøkonomi og klimaavtrykk i all matproduksjon. I norsk akvakultur er det største klimaavtrykket knyttet til fôret, og det er derfor behov for å dokumentere utnyttelsen av fôrressursene med oppdaterte data. Norsk laksefôr var tidligere basert på marine råvarer, før det ble introdusert en økende mengde planteprotein og så planteoljer. 

De senere år har det blitt lagt mer vekt på “bærekraftige” råvarer, og det har vært gjort en betydelig innsats for å utvikle nye fôringredienser, blant annet produsert fra sidestrømmer. For 2025 vil det blant annet være interessant å se hvordan bruken av denne typen ingredienser i kommersielt fôr har utviklet seg. I tillegg er slakteavfall fra kylling en proteinkilde på vei inn i kommersielt laksefôr, og en GMO-rapsolje har blitt godkjent for bruk i fôret. Det er et uttalt mål fra regjeringen å øke selvforsyningsgraden i Norge, og mengden norskproduserte fôringredienser er viktig å dokumentere. Det forventes også å være interesse for mengden norske versus importerte ingredienser i 2025.

I rapporten for utnyttelse av fôrressursene i 2020 var råvarer fra Ukraina gruppert under Europa, og Russland var holdt separat. Etter dette brøt det ut krig i Ukraina. Både Ukraina og Russland er store produsenter av vegetabilske landbruksprodukt, og det vil derfor være nyttig å kunne redegjøre for hvor mye fôrråvarer som har opprinnelse i begge disse to landene. Dette er et eksempel på at det over tid endres hvilken interesse som er knyttet til råvarene. For marine råvarer er det et godt system for sporbarhet. Det har også vært en utvikling i sporbarheten av de vegetabilske råvarene, og dermed hvilken mulighet fôrselskapene har til å oppgi opprinnelsesland.

For å beregne utnyttelsen av energi og næringsstoff fra fôret i laks- og ørretproduksjonen, må også mengden fisk produsert, og kjemisk sammensetning av laks og ørret av slaktestørrelse være kjent. Mengde produsert fisk gjennom et år finnes i offentlige statistikker. Kjemisk sammensetning av fisken avhenger av årstid og geografi, og det ble i 2020 samlet inn og analysert helkropp og spiselig del vår og høst, av laks fra Nord-, Midt- og Sør-Norge, og av regnbueørret fra nord og sør i produksjonsområdet (Aas et al., 2022b). Kjemisk sammensetning av fisken kan også endres over tid, og eksempelvis vil endring i mengde omega-3-fettsyrer som brukes i kommersielt fôr reflekteres i både helfisk og i den spiselige delen. De mest oppdaterte tall i et ressursregnskap oppnås derfor ved å samle inn og analysere fisk fra det aktuelle året.

Det finnes en rekke ulike sertifiseringsordninger for de ulike klasser fôringredienser, og med ulike fokus. I forrige ressursregnskap (2020) ble marine ingredienser gitt med sertifiseringsordninger fra Marine trust, MSC, Marine trust FIP, MSC FIP, og vegetabilske ingredienser med sertifisert avskogingsfrie og GMO-frie. Ved oppstart av prosjektet vil det i samråd med referansegruppe og fôrprodusentene bli vurdert om ingrediensene skal oppgis med de samme sertifiseringsordningene denne gang.

Ressursregnskapet vil vise fôrforbruket for hele den norske produksjonen av laks og ørret gjennom ett år, det vil si kostnaden, i form av fôrressurser, denne produksjonen har. Regnskapet inkluderer alt tap av fôr (overfôring, kassert fôr og ingredienser) og fisk (dødelighet, tapt vekst ved sykdom o.l., og rømming) i hele industrien, og dette skiller et slikt regnskap fra data som oppnås i et kontrollert forsøk, eller i én enkelt produksjon over et avgrenset tidsrom. 
Hovedmål
Å gi en oversikt over utnyttelsen av fôrressurser i norsk produksjon av laks og regnbueørret oppdatert med data for 2025.

Delmål (med korresponderende arbeidspakker (AP-er))
1. Å samle inn data for fôringredienser brukt til laks og regnbueørret i Norge 2025 (AP1).
2. Å samle inn og analysere helkropp og spiselig del av laks og regnbueørret (AP2).
3. Å sette opp en oversikt over bruk av fôrressurser i norsk lakse- og ørretproduksjon i 2025. Dette inkluderer opprinnelse av de ulike råvarene, andel norske, og andel sertifiserte råvarer. Beregne fôrfaktor, Fish-in-Fish-out-ratio, “forage fish dependency ratio”, “marine protein dependency ratio” og “marine oil dependency ratio” for laks og ørret i 2025. Beregne retensjon av nitrogen/protein, fett, energi, fosfor, EPA, DHA og total mengde n-3- og n-6-fettsyrer i helkropp og spiselig del av laks og ørret (AP3).
Ressursregnskap for fôrutnyttelsen i norsk oppdrett er viktig for at oppdrettsnæringen selv og myndigheter skal kunne gjøre gode valg som gir best mulig utnyttelse av ressursene. Slik informasjon er også viktig i kommunikasjon med media, forbrukere og miljøorganisasjoner. 

Tilsvarende rapporter og vitenskapelige publikasjoner fra tidligere år har blitt brukt som viktige dokument ulike sammenhenger der det er behov for dokumentasjon av ressursutnyttelsen i norsk akvakultur. Rapporten, og/eller enkelte data fra rapporten henvises til i sammenhenger der fôringredienser, ressursutnyttelse, bærekraft og liknende er tema, både i Norge og i andre land. 

Disse dataene brukes også for sammenligning med produksjon av andre dyrearter. Oppdatering av ressursregnskapet vil vise eventuelle endringer og trender i bruk av fôringredienser og utnyttelsen av fôrressursene. De vitenskapelige publikasjonene fra de tidligere tilsvarende prosjektene har mange siteringer i annen faglitteratur. 
Prosjektet gjennomføres med følgende faglige arbeidspakker (AP-er):

AP1: Datainnsamling fôringredienser
Ansvarlig: Trine Ytrestøyl (Nofima)

I denne arbeidspakken vil de nødvendige data som skal brukes til beregningene i ressursregnskapet bli samlet inn. Hver fôrprodusent vil levere data for alle ingredienser brukt i 2025, separat for laks og ørret, med mengde brukt, kjemisk sammensetning (energi, tørrstoff, protein/nitrogen, fett, EPA og DHA, og fosfor). I tillegg oppgis opprinnelse, og eventuell sertifisering, for hver ingrediens.

AP2: Innsamling, bearbeiding of analyse av fisk
Ansvarlig: Torbjørn Åsgård (Nofima)

Laks og regnbueørret, helkropp og spiselig del, vil bli samlet inn én gang sein høst 2025, og én gang sein vår/tidlig sommer 2026. Ved begge uttak vil laks bli hentet fra ett anlegg i Troms og Finnmark, to anlegg i Midt-Norge og ett anlegg i Vestland. Regnbueørret vil ble hentet fra to anlegg, ett i nord og ett i sør i produksjonsområdet for ørret. Fra hvert anlegg vil det ved hvert uttak bli hentet 10 fisk av slaktestørrelse til helkroppsanalyse og 10 til analyse av spiselig del. Fisken vil bli transportert til Nofima for videre bearbeiding og analyse. Fisk til analyse av spiselig del vil bli filetert for hånd etter Trim A (med skinn, uten ryggbein og bukbein). Helfisk og filet vil bli homogenisert og analysert for energi, aske, nitrogen, aminosyrer, fett, fettsyrer og mineraler inkludert fosfor.

AP3: Databearbeiding
Ansvarlig: Turid Synnøve Aas (Nofima)

Utregninger for ressursregnskapet vil bli utført. Dette inkluderer inndeling av ingredienstyper med opprinnelse og andel med sertifisering, total mengde av de ulike næringsstoff brukt, og total mengde energi og næringsstoff i fôringrediensene. Retensjon av energi, protein/nitrogen, fosfor, totalfett, EPA og DHA vil bli beregnet for helfisk og spiselig del. Indekser for ressursutnyttelse, inkludert fôrfaktor, fish-in-fish-out, forage fish dependency ratio, og “marine oil dependency ratio”.

Ressursregnskapet vil bli basert på data om fôringrediensene levert av fôrprodusentene for 2025 (AP1), biomasse og mengde produsert laks i 2025 og ørret fra offentlig statistikk, og kjemisk sammensetning av laks og ørret samlet inn høst 2025 og vår 2026 (AP2).

Faglig sluttrapport på norsk med alle resultat fra prosjektet vil være hovedleveransen fra prosjektet. Resultatene vil bli presentert som nyhetssak på Nofimas nettside og andre kanaler Nofima bruker til formidling. Dette kan være nyhetsbrev, film/intervju, pressemeldinger, LinkedIn® eller liknende. Resultatene kan også presenteres på møter/konferanser i Norge. Resultatene fra prosjektet vil være aktuelle som populærvitenskapelige publikasjoner i relevante tidsskrift rettet mot oppdrett og fôrindustri. Det er også planlagt tre vitenskapelige publikasjoner fra prosjektet.
keyboard_arrow_up