Til innholdet

Hvordan vite om laks og regnbueørret har det bra?

En kartlegging av kunnskapsgrunnlaget når det gjelder fiskevelferd for laks og regnbueørret skal nå bidra til praktiske indikatorer for fiskevelferd som kan benyttes i daglig produksjon. Kunnskapen om fiskevelferd og operative velferdsindikatorer øker stadig, men er ikke alltid like lett tilgjengelig og kan fort bli uoversiktlig. Hva som er det vitenskapelige grunnlaget for enkelte indikatorer er heller ikke alltid like tydelig.

20700006

Gjennom et nytt FHF prosjekt skal Nofima, Havforskningsinstituttet, Veterinærinstituttet, Universitetet i Nordland og Universitetet i Sterling samarbeide om evaluering av eksisterende kunnskap, vurdere hva som er best egnet som operative velferdsindikatorer og etter hvert systematisere kunnskapen inn i en artsspesifikk håndbok eller et elektronisk verktøy. Prosjektet vil ledes av Chris Noble ved Nofima.

Dette skal gi næringen vitenskapelig holdbare men samtidig praktisk brukbare  indikatorer som er både arts- og livsstadie-spesifikke. Indikatorene må også være forståelige for andre enn de som jobber innen næringen, sier Kjell Maroni fagsjef i FHF.

Det å fremme og synliggjøre velferdsvennlig produksjonspraksis står også sentralt i prosjektet, og det vil ha tett samspill med FHF sitt Program rensefisk Velferd hos rensefisk - operative indikatorer (RENSVEL) og Havforskningsinstituttet sitt arbeid med velferdsindikatorer gjennom SWIM-modellen. I tillegg vil prosjektet bygge på tidligere arbeider og standarder slik som Freedom Food, utredninger utført av European Food Safety Authority mm.

Planen er at arbeidet skal være ferdig i løpet av 2016, med presentasjon og diskusjon av foreløpige resultater FHF sin havbrukssamling høsten 2016.

For å følge og lese mer om det ny oppstartede prosjektet:
FISHWELL: Kunnskapssammenstilling fiskevelferd havbruk

keyboard_arrow_up