Til innholdet

Gjellehelse hos oppdrettslaks – foreløpige resultater fra Gillrisk-prosjektet

Fagfelt: Havbruk

Avsluttet

April 30, 2021

Start: kl. 12:00
Slutt kl. 14:00

Digital meeting in Zoom

Påmelding til arrangementet

Gjellehelse hos oppdrettslaks – foreløpige resultater fra Gillrisk-prosjektet

NB: Ny dato. Nedsatt gjellehelse er en viktig utfordring for norsk lakseoppdrett. Det fører til redusert dyrevelferd og økonomisk tap både i ferskvanns- og sjøvannsfasen av produksjonen.

Forskningsprosjektet «Risikofaktorer, indikatorer og strategisk håndtering av gjellelidelser hos atlantisk laks» (Gillrisk) ble derfor startet sommeren 2018. Hovedmålet i prosjektet er å finne faktorer som bidrar til redusert gjellehelse, og vi har undersøkt blant annet planktonnivå, not-strategier og helseutfordringer i ferskvannsfasen. Åtte fiskegrupper i 16 merder ble fulgt fra settefiskfasen og gjennom det første året i sjø. Vi har gjennomført regelmessig gjellescoring, prøvetaking av gjellevev, vannprøver og innsamling av produksjonsdata.

Nå inviterer prosjektgruppen i «Gillrisk» næringen og andre interesserte til presentasjon av foreløpige resultater. Vi ønsker oss en aktiv dialog med næringa om hvordan dette prøvematerialet kan utnyttes på best mulig måte. Særlig ønsker vi en diskusjon rundt hvordan gjellehelse oppfattes i felt, og hvilke faktorer som kan påvirke gjellehelsen og føre til gjelle-relatert dødelighet.

GillRisk-prosjektet er et samarbeid mellom Fish Vet Group Norge, Mowi AS og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og er finansiert av FHF, Mowi AS og Fish Vet Group Norge.

Program

keyboard_arrow_up