Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

342034

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 342034
Status: Avsluttet
Startdato: 09.01.2008
Sluttdato: 31.07.2011

Optimal råstoffkvalitet og utnyttelse av sei fra Ryfylke: Forprosjekt

Gjennom prosjektet har en fått vist at det er mulig å fiske sei nært oppdrettsanlegg, men at de utprøvde metoder enda ikke er optimale, og må utvikles videre. Det ble ikke funnet grunnlag for å kunne drive kommersielt med faststående redskap, men tokt med prøvefiske av sei med bruk av lysbåt og snurpefiske viser at det ved bruk av lys er mulig å lokke sei bort i fra oppdrettsanlegg, og fangste den ved bruk av snurpenot.
 
Et slikt fiske er imidlertid veldig krevende, og fordrer at det gis dispensasjon fra akvakulturdriftsforskriftens fiske- og ferdselsforbud.
 
Prosjektet har ikke oppnådd de ønskede resultater hva gjelder å finne løsninger på problemstillingen omkring optimal råstoffkvalitet på villsei. Deltakerne i prosjektet, dvs. fiskere, oppdrettere og andre, har imidlertid en felles oppfatning om at kvaliteten på sei er bedret etter prosjektets start. Dette er basert på subjektive og visuelle vurderinger. Dette er sannsynligvis er en konsekvens av økt oppmerksomhet rundt problemstillingen, som følge av dette prosjektet, ettersom oppdretterne har lagt mer ressurser i å forbedre sitt fôringsregime i løpet av prosjektperioden.
 
Prosjektet vurderes ut i fra dette til å ha oppnådd gode resultater hva gjelder hovedmålet for prosjektet, i den forstand at opplevelsen av dårlig kvalitet på villsei i Ryfylke har blitt mindre, og dialogen mellom oppdrettere og fiskere har blitt bedre.
 
Prosjektet har oppnådd sitt mål om å foreslå en fangstmetodikk som vil kunne gi økonomisk lønnsomhet i fiske av villsei ved oppdrettsanlegg. Notfiske med lys ser ut til å kunne være en metode for å kunne drive produksjon av kvalitetsprodukter av sei i Ryfylke.
Bestander av sei og andre villfiskarter i Ryfylke utgjør en betydelig ressurs. I de senere årene har kystfiskerne i området opplevd redusert kvalitet og omsetning på villfisk. En mulig årsak til  dette er at villfisk spiser fôrspill og partikler fra oppdrett. I tillegg tror man fisken i stor grad flyttet seg fra tradisjonelle fiskefelt til områder med oppdrett. Dette er i tillfellet en lite optimal utnyttelse  av villfiskressursene, som gir redusert lønnsomhet i det tradisjonelle kystfisket.
 
Mellomlagring av levende villfisk har lange tradisjoner i Norge. Konseptet har et betydelig potensial for økt verdiskapning både i flåten og for fiskeindustrien. Dette fordi mellomlagring kan gi bedre ressursutnyttelse, optimal råstoffkvalitet og bedre markedstilpasning.
 
Fiskere i Ryfylkefjordene tok opp problemet med stadig dårligere kjøttkvalitet på sei fanget i nærheten av oppdrettsanlegg. Fiskerne fikk omsetningsproblemer og mange fiskemottak ville ikke ta i mot fisken de leverte.

Fiskeridirektoratet region Sør tok i derfor initiativ til et samarbeidsutvalg i sammen med fiskere og oppdrettere for å finne ut hvordan en kunne løse dette problemet og andre eventuelle konflikter mellom havbruk og fiskeri.

I forbindelse med dette ble det etablert et pilotprosjekt av Fiskeridirektoratet region Sør i 2008. Prosjektet skulle se nærmere på teknologi og metode for fangst og levende-lagring av sei.
Å utnytte potensialet til ville bestander av sei i Ryfylke mer optimalt ved:
• å legge til rette for sikker fangst av sei og annen villfisk som samles i nærområdene til oppdrettsanlegg.
• å gjennomføre skånsom transport og mellomlagring av denne villfisken.
• å dokumentere økt kvalitet, praktiske muligheter og verdiskapingspotensial som følge av konseptet.
• å utarbeide rammer for et større hovedprosjekt.
På sikt antas det at resultatene av prosjektet også vil bidra til å oppnå:
1. En bedre utnyttelse av villfiskressursene i Ryfylke.
2. Optimal kvalitet på ferskt råstoff fra Ryfylke.
3. Økte råstoffpriser og bedre inntjening for kystfiskere i området.
4. Økt lønnsomhet hos mottak og fiskeindustri, og opprettholdelse av en god mottaksstruktur.
5. Bedre samspill mellom fiskeri- og oppdrettsnæringen, både i Ryfylke og nasjonalt.
Prosjektet består av følgende faser:

Fase 1: Forberedende arbeid
Prosjektfasen omfatter:
• Utarbeide utkast til prosjektplan som grunnlag for søknad om finansiering og nødvendige dispensasjoner. Ansvar: Jan Henrik Sandberg.
• Identifisere risiko med hensyn til rømming o.a. Utarbeide utkast til plan for risikohåndtering på to konkrete oppdrettslokaliteter, som grunnlag for søknad om dispensasjon for fiske med passive redskap innenfor fiskeforbudssonene. Ansvar: Trine Danielsen og Geir Magne Knutsen.
• Søke Fiskeridirektoratet region sør om dispensasjon fra akvakulturdriftsforskriftens § 15a (fiske- og ferdselsforbudet på henholdsvis 100 og 20 meter). Ansvar: Oppdrettere tilknyttet prosjektet.
• Avklare om det er nødvendig med evt. dispensasjoner etter Mattilsynets regelverk. Ansvar: Fiskeridirektoratet region sør v/ Onar Gudmundsen (i samarbeid med Jan Henrik Sandberg).
• Avklare mulighetene for videre omsetning av mellomlagret villfisk fra prosjektet. Ansvar: Onar Gudmundsen.
• Vurdere behov for evt. justeringer/ teknisk tilrettelegging på fiskefartøy som skal delta i prosjektet, samt evt. kostnader i forb. med dette. Ansvar: Arve Egil Hersdal, Kåre Heggebø og Edvin Magne Ørke.
• Utarbeide forslag til et enkelt opplegg for registrering av egeninnsats i prosjektet: Ansvar: Jan Henrik Sandberg.
• Koordinere dette prosjektet med annet relevant arbeid. Ansvar: Jan Henrik Sandberg og Onar Gudmundsen.
 
Fase 2: Praktisk tilrettelegging for gjennomføring av forsøk
Arbeidet med fase 2 startes opp når det er sannsynlig at nødvendige dispensasjoner blir gitt og at det gis klare signaler om at prosjektet blir finansiert.
Prosjektfasen omfatter:
• Opprette kontakt med forskningsinstitusjoner og underleverandører. Gjennomføring av et felles oppstartmøte sammen med prosjektgruppen. Ansvar: Fiskeridirektoratet region sør v/ Onar Gudmundsen.
• Utarbeide utkast til samarbeidsavtaler/kontrakter med aktuelle forskningsmiljø og underleverandører (jfr. FHFs standardkontrakt). Ansvar: Jan Henrik Sandberg (i samarbeid med Onar Gudmundsen).
• Det tas i første omgang sikte på å lage og teste ut ulike fullskala fangstinnretninger i prosjektet, som kan omfatte:
a) et bur/merd med snurpenot i bunnen
b) et bur/merd med 1–2 kalver/spalter på undersiden under (evt. i sida på nota)
c) Andre fangstinnretninger basert på forskningsinstitusjoners / fiskeres erfaringer. Marine Harvest AS og Bremnes seashore AS vil kunne bidra med en merd hver (uten notgarn) til dette formålet. Konstruksjon og uttesting gjøres i samarbeid med aktuelle forskningsinstitusjoner og underleverandører. Det tas sikte på å teste ut de to foreslåtte alternativene ved henholdsvis lokaliteten til Marine Harvest i Langavika og på en av lokalitetene til Bremnes Seashore nord i Ryfylke (Øksfjord, Talgje eller Ringja). Andre lokaliteter er også aktuelle.
• Inntil fangstinnretninger på oppdrettsanlegg fungerer godt nok, bør det legges opp til fangst av vill sei i Ryfylke med andre fiskemetoder (for eksempel not). Dette for å kunne komme i gang med mellomlagring og kvalitetsvurderinger i 2009-sesongen.
• Opprette felles anlegg for mellomlagring av vill sei på en gunstig lokalitet. Marine Harvest AS og Bremnes Seashore AS kan bidra med mindre merder (som ikke lenger er i bruk til annet formål) til slik mellomlagring. Anlegget bør ha kapasitet til å kunne mellomlagre 200–400 tonn villfisk.
• Transport av levende sei/villfisk fra fangstinnretninger til mellomlagringsanlegg foregår med tradisjonell not.
• Utarbeide forsøksoppsett og registreringsopplegg i samarbeid med aktuelle forskningsinstitusjoner.

Fase 3: Gjennomføring av forsøk, inkl. samarbeid med FoU-institusjoner
Prosjektfasen omfatter:
• Forankring av fangstinnretningene ved aktuelle oppdrettsanlegg.
• Fiskerne tømmer nye fangstinnretninger i samarbeid med aktuelle oppdrettere. Fiskerne får informasjon om fiskemengde og muligheter for tømming etter avtale med oppdretter (på fôrflåte). På sikt kan en også vurdere mulighetene for automatisk åpning/lukking av merden avhengig av fiskemengde(?).
• Prøve ut og dokumentere fangsteffektivitet over tid, gjerne kombinert med bruk av fôr-, lys og lydsignal.
• Transport / slep av levende villfisk fra fangstinnretninger til mellomlagringsmerd. Fisken skal behandles skånsomt ved håndtering og transport. Det tas hensyn til evt. trykkforandringer (sei har lukket svømmeblære) ved tømming av fangstinnretning. Syk, skadet eller død fisk skal tas ut og om nødvendig avlives med bløgging. Fisken i mellomlagrings-merdene skal ha regelmessig tilsyn (jfr. forskrift om utøvelse av fisket i sjøen § 88).
• Optimal bløgging/slakting av fisken på mottak, før videre omsetning. Ingen fisk skal bløgges/sløyes ved fangstinnretningene. Ved slakting i nærområdene til anleggene må utslipp av blodvann og slo unngås.
Ressursavregning og oppgjør skjer ved slakting av fisken, i samsvar med dynamisk omregningsfaktor (se: www.rafisklaget.no). Det tas sikte på at også slo/biprodukter utnyttes på en mest mulig optimal måte (se: www.rubin.no).
• Framskaffe grunnleggende dokumentasjon på kvalitet på villfisken som fanges i prosjektet gjennom året, samt dokumentere kvalitetseffekt av sulting ved varierende sultetid. Dette arbeidet koordineres med andre relevante prosjekt.
• Faglig bistand og samarbeid med FoU-institusjoner i hele prosjektperioden.

Fase 4: Rapportering/publisering og evaluering
Prosjektfasen omfatter:
• Dokumentasjon/logging av praktisk gjennomføring av forsøket, kvalitet, sporingsdata og økonomi.
• Rapportering og publisering (jfr. FHFs standard krav til prosjekt).
• Evaluering av prosjektet med hensyn til gjennomføring og resultater.
• Avgjøre videre arbeid med evt. oppstart av hovedprosjektet (beslutningspunkt).
• Definering av videre FoU-behov.
Det vil bli utarbeidet en sluttrapport for prosjektet.
keyboard_arrow_up