Til innholdet

Prosjektnummer

900300

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900300
Status: Avsluttet
Startdato: 30.07.2009
Sluttdato: 28.08.2009

Profilering av LUR-arter under Trøndersk matfestival 2009

Temadagen ble gjennomført som planlagt 31. juli 2009. Under temadagen “Fisk og sjømat” ble det bl.a. gjennomført natursti, foredrag, saltvannsakvarie, krabbekoking og åpning av kamskjell. Det er utarbeidet en rapport for temadagen.

Trøndersk matfestival for 2009 ble gjennomført som planlagt. Festivalen samlet 88 utstillere, og det var ny publikumsrekord med omlag 85.000 besøkende.

Sjømattorget besto av en informasjonsarena med utstilling av et bredt spekter av trønderske fiskearter, aktivitetsscene, bar, arena der publikum kunne sitte ned å spise det de hadde kjøpt, skattekister for barn og utstillere med salg. For komplett beskrivelse se vedlagte prosjektrapport.
I norske farvann er det omlag 220 arter. Blant disse rike fiske- og skalldyrforekomster langs kysten er det i dag en rekke arter som ikke utnyttes optimalt i forhold til potensialet, mens andre arter ikke utnyttes kommersielt i det hele tatt.
 
Trøndersk matfestival skal arrangeres i år for femte gang. Hvert år har hatt mange fornøyde utstillere og et entusiastisk publikum. I 2008 besøkte ca. 80.000 personer festivalen. Trøndersk matfestival er blitt en av de største matfestivalene i Norge.
 
Oppslutningen om festivalen er et godt utgangspunkt for å introdusere konsumenter for lite utnyttede marine ressurser (LUR)-arter.
Å få profilert LUR-arter overfor konsumentene på den planlagte fisk- og skalldyrsbaren til Trøndersk matfestival, og i forbindelse med temadagen “Fisk og sjømat”.
• Å øke forbrukernes kunnskaper om LUR-arter og etterspørselen etter slike produkter.
Festivalen gjør at mange potensielle konsumenter (80.000 besøkende) i Trondheim får informasjon om LUR-artene, hvordan de kan tilberedes, samt får smake på produkter av de ulike LUR-artene. Det er et godt utgangspunkt for å kunne øke konsumet av nye arter i Trondheimsområdet.
Trøndersk matfestival vil i år presentere tre temadager:
30. juli: Store bakstdagen
31. juli: Fisk- og sjømatdagen
1. august: Drikkedagen
 
Under temadagen ”Fisk- og sjømat” 31. juli 2009 vil alle arenaer (kokketelt, aktivitetstelt, økologisk telt, demonstrasjonsstand 1 og 2 og demonstrasjonsdisken i Sjømattorget) i festivalområdet følge dagens tema. Dvs. det vil foregå blant annet demonstrasjoner av fiskeretter, rensing av fisk, kamskjellåpning, presentasjon av LUR-produkter, smaksprøver osv.
 
I år vil festivalen ha et sjømattorg som vil inneholde:
Utstillere med bugnende fiskestand
Per i dag har de følgende utstillere: Norsk skalldyr AS, Yggrasil Norge, Tydalsfisk, Eidsaunes Cateringstjenester/Åfjord skjell
• Fisk- og skalldyrsbar
Små sittegrupper der det serveres smaksprøver og salg av drikke
• Demonstrasjonsstand
Demonstrasjoner/miniseminar for eksempel filetering av fisk, rensing av krabbe, presentasjon av LUR, hvordan vurdere en fisk ferskhet med mer.
• Eksponeringsdisk
• Akvarium
 
Trøndersk matfestival legger opp til å presentere et utvalg av LUR-arter som pigghå, lysing, strandsnegler, strandkrabbe, østers, kongsnegl, kråkeboller og sjøpølse. Erfaringene fra 2008 viser at det kan være vanskelig å få tak i LUR-artene, slik at presentasjonen tilpasses de artene som kan leveres til festivalen.
 
Mer om årets festival finnes på nettsiden www.oimat.no.
Fisketorget med bl.a. LUR-arter blir markedsført gjennom en publikumsbrosjyre, på Trøndersk matfestival sine nettsider, på pressekonferanser og i pressemeldinger, og i annonser. Videre legges det opp til at prosjektrapporten fra festivalen legges ut på FHFs nettsider.
keyboard_arrow_up