Til innholdet

Prosjektnummer

900351

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900351
Status: Avsluttet
Startdato: 01.12.2009
Sluttdato: 31.12.2009

Biomarint industriseminar 2009

Hovedtemaene i årets program var blant annet kvalitet, nyere forskning fra Nofima med fokus på muskelkvalitet. Et annet viktig emne var problemstillinger og muligheter for bedre utnyttelse av marint restråstoff i relasjon til bærekraft og ulike miljøaspekter. Foruten aktuelle foredrag fra industri og forskning, ble det også gjennomført en interaktiv innovasjonsstudie, biomarin industri i år 2020.

Antall deltakere på seminaret var ca. 110 personer noe som tilsvarer tidligere deltakelse. Både forprodusenter, oppdrettere, produsenter av marine ingredienser, pelagisk industri, ulike FoU-miljø, næringsmiddelprodusenter og produsenter av nutraceuticals var representert.

Dag 1
Øyvind Fylling-Jensen, konsernsjef Nofima holdt åpningsforedraget og trakk de store linjene om utfordringene med å ivareta bærekraftig bruk av ressurser for å sikre fremtidig matproduksjon og forklarte hvorfor næringsrettet FoU er en del av løsningen.

Alltech som er en av gigantene innenfor matvare- og forindustri var representert med John Sweetman, european technical manager. Sweetman tegnet fremtidsbilder i forhold til befolkningsvekst og verdens matvareproduksjon og pekte blant annet på at nesten 50 % av verdens fisk kommer fra akvakultur. Betydelig forskningsinnsats innenfor flere disipliner er nødvendig for å sikre en bærekraftig akvakultur i fremtiden. Nofima med sin spisskompetanse innenfor råstoffutnyttelse er en sentral samarbeidspartner.

Anne B. Garvik, forskningssjef for råstoff og prosessteknologi ved Nofima Ingrediens holdt et innlegg som viste hvordan Nofima driver næringsrettet forskning om utnyttelse av restråstoff fra pelagisk industri.

Per Røys, daglig leder Norway Pelagic Florø og Kalvåg, fortalte om hvordan de ser på mulighetene for utnyttelse av marint restråstoff. Han hevdet at pelagisk industri har flere av forutsetningene som skal til for å lykkes med slike prosjekter, blant annet: Råstoff med konsum kvalitet som er enkelt å kildesortere, MSC godkjent råstoff, konsentrerte miljøer, mulighet for bidrag til økt bærekraft for norsk oppdrettsnæring, samt interesse og vilje til å samarbeide med FoU institusjoner om verdiskapende utnyttelse av restråstoff gjennom utvikling av nye markedsrettede produkter.

Bjarne Hatlen, Forsker Nofima Marin, Sunndalsøra tok temaet utnyttelse av restråstoff videre, og presenterte siste nytt om mulighetene for å bruke restråstoff fra animalske kilder og omdanne disse til verdifulle ingredienser til bruk i fôr til fisk.

Turid Mørkøre, forsker, Nofima Marin var først ut i en serie av innlegg som omhandlet tekstur i oppdrettslaks og hvilken betydning fôr og fôring har. Hennes forskningsresultater viser at teksturen i laksefilet synes å ha sammenheng med fiskens metabolske status der ernæringsmessig ubalanse ser ut til å gi bløtere tekstur. Hun påpekte at det er viktig å ha en helhetlig tilnærming for å forstå årsakssammenhenger for teksturvariasjoner, der også sentrale organer er i fokus.

Sissel Albrektsen, seniorforsker, Nofima Ingrediens presenterte helt nye forskningsresultater som viste spesifikt hvordan aminosyren hydroksyprolin har betydning for fasthet i muskel hos fisk.

Eva Veiseth-Kent, forsker, Nofima Mat fortalte hvordan proteiner i laks påvirker muskeltekstur og hvordan det kan oppstå endringer gjennom lagring som påvirker fasthet og gaping i filet.

Første dag av seminaret ble avsluttet med et interaktivt møte der alle deltakerne på seminaret ble utstyrt med mentometerknapper . Det ble stemt over en rekke påstander knyttet til fremtidens biomarine industri. Tittelen på denne sesjonen var: "En verdiskapende biomarin industri 2020: et innovasjons-case" Ansvarlig for denne sesjonen var Anders Trømborg, markedsjef, Nofima Marin.

Dag 2
Tema for dag 2 var bærekraft og miljø og startet med et foredrag fra Trygve Berg Lea, internasjonal produktsjef, Skretting som presenterte fakta knyttet til utslipp av klimagasser ved produksjon av norsk laks. Laks kom godt ut sammenlignet med for eksempel kjøttproduksjon.

Torbjørn Åsgård, forskningssjef, Nofima Marin holdt et innlegg om bærekraftig utnyttelse av marine oljer og proteiner i fôr til fisk. Utgangspunktet var begrensningen i tilgang på fiskemel og fiskeolje. Han konkluderte med at forskningen spiller en viktig rolle for å definere ulike arters behov for å sikre best mulig utnyttelse.

Ninni Sissener, post doc, NIFES, hadde nettopp avsluttet doktorgraden innenfor GMO og kunne presentere ny forskning med tittelen "GMO: Tar laksen skade av genmodifisert fôr?". Sissener konkluderte med at GM soya — ser ut til å ha samme egenskaper som non-GM soya i fôr til laks, mens det var for tidlig å konkludere ift. GM mais (MON810). Det ble også påpekt at det er viktig å evaluere nye GM-varianter individuelt.

Svein Are Mjøs, seniorforsker, Nofima Ingrediens fortalte om forskjellene mellom cis- og trans-geometri av fettsyrer og i hvilken grad transfettsyrer kan tenkes å finnes i oppdrettsfisk. Mjøs understreket at transfettsyrer ikke kan utelukkes i oppdrettsfisk, men at de kan minke ved bruk av riktige fôringredienser. Resultatene så langt tyder på at rapporter om transfettsyrer i oppdrettsfisk hovedsakelig skyldes feilidentifikasjoner.

Åge Oterhals, seniorforsker, Nofima Ingrediens holdt et innlegg om hvordan man kan optimalisere fjerning av miljøgifter i fiskeolje ved bruk av molekylær-destillasjon og hvilken effekt dette vil ha på oljekvaliteten. Forskningen til Oterhals har demonstrert at det er mulig å fjerne >90 % av PCDD/Fs, DL-PCBs and PBDE, riktignok vil også vitaminnivåene bli redusert, men i mindre grad enn POPS. Molekylær-destillasjon vil også gi redusert PV og AV samt ingen negativ effekt på fettsyresammensetning.

Avslutningsvis presenterte Bente Ruyter, seniorforsker, Nofima Marin forskningsresultater som viste i hvilken grad fremmedstoff i fôrfett har effekt på vekst, helse og kvalitet. Renset fiskeolje i fôr til fisk er positivt for vekst, og gir bedre fôrutnyttelse og fastere filet, særlig etter frysing. I tillegg ga renset olje, bedre skår på målinger av helse og stressmarkører. Hun konkluderte med at ved bruk av renset fiskeolje, kan lakseoppdrett bidra positivt til reduksjon av miljøgifter i næringskjeden.
Biomarint industriseminar involverer de ledende FoU-miljøene og de viktigste aktørene innen norsk biomarin industri. Seminaret fungerer som et viktig bindeledd mellom industri og den næringsrettede forskningen. Seminarets profil inviterer profilerte næringsaktører til å holde innlegg om sine behov for forskning og utvikling samtidig som den næringsrettede forskningen presenterer ny forskningsfaglig viten.
 
Biomarint industriseminar har en lang tradisjon å ivareta, men har samtidig endret seg i takt med nærings- og industriutvikling.

• Å være en attraktiv møteplass for næringen der dialogen og felles målsettinger for videre verdiskapning og innovasjon står i sentrum samt de mest aktuelle utfordringene for næringen fremover.
• Å oppnå en sterkere binding mellom næringsaktører og forskning gjennom kunnskapsdeling.

Prosjektet vil legge grunnlag for gode relasjoner og forståelse for de forskningsmessige utfordringene som næringen står ovenfor. Fremtidig prosjektsamarbeid blir enklere når dialogen allerede er etablert. 
Seminaret holdes 1.–2. desember 2009 på Thon Bergen Airport Hotel og gjennomføres med basis i foredrag fra aktuelle aktører fra inn- og utland samt aktiv deltakelse fra forsamlingen.
 
Tema for årets seminar er: En verdiskapende biomarin industri 2020: Et innovasjons-case. Dette er høyaktuelt for fôrprodusenter, oppdrettere, produsenter av marine ingredienser, FoU-miljø, næringsmiddelprodusenter og farmasøytisk industri.
 
Seminaret vil i år blant annet belyse problemstillinger som er av interesse for industri som satser på økt utnyttelse av restråstoff fra blant annet pelagisk industri og animalske biprodukter som fôringrediens.
 
De viktige overordnende problemstillingene som alle aktører må ta hensyn til skal også diskuteres. Stikkord for denne sesjonen er: Bærekraftighet, klima og bruk av genmodifiserte ingredienser i blant annet fôr.
 
Ny forskning fra Nofima med fokus på muskelkvalitet vil bli presentert og gi svar på hvilke spesielle ingredienser i fôret og andre faktorer som er avgjørende for denne viktige kvalitetsparameteren.
 
Kvalitet er et sentralt tema i årets program og i forhold til oljer er det foredrag som omhandler hvilken kvalitetspåvirkning og endringer i biologiske effekter som observeres når marine olje renses for ulike miljøgifter. Man vil også få svar på om transfettsyrer i marint fett vil skape problemer for bransjen?
 
Nytt i år er at man der og da gjennomføres som et såkalt interaktivt møte der alle deltakerne på seminaret blir involvert i en innovasjonsstudie og ved bruk av interaktive hjelpemidler er med og bestemmer utfallet. Dette er garantert engasjerende og resultatet vil gi noen klare meldinger til industri og forskningsmiljø om fremtidige satsningsområder frem mot 2020.
Det er utarbeidet program for seminaret. I etterkant av seminaret blir en CD med program, deltakerliste samt foredrag sendt deltakere og sponsorer.
keyboard_arrow_up