Til innholdet

Prosjektnummer

900686

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900686
Status: Avsluttet
Startdato: 01.09.2011
Sluttdato: 31.12.2011

Utnyttelse av restråstoff fra hvitfisk ved Nordvågen AS i Nordkapp: Uttesting og forretningsmessig vurdering av ny sløyemaskin og total prosesslinje for sortering av restråstoff

Det er undersøkt effektivitet og utbytte ved sløying / sortering og kvalitet av sortert restråstoff når det gjelder manuell sløying. En har testet torsk og hyse, og konsentrert seg om lever og mager siden det i forsøksperioden ikke har vært aktuelt med gyteprodukter (rogn og melke).

Sammenlignet med manuell sløying var sløyemaskinen 50 og 30 % mer effektiv for henholdsvis hyse og torsk. Effektivitetsøkningen på torsken kan økes til 50 % med litt endret bløgging  i forhold til dagens rutiner. Kapasiteten kan økes ytterligere dersom logistikk og tilførsel av fisk inn til sløyemaskinen tilrettelegges bedre.

Maskinen var skånsom mot både mot fisk og restråstoff og snittet i buken var av bra kvalitet. Utbytte av både lever og mager av torsk var ganske likt med manuell sløying, men leverutbytte var 40 % lavere for hyse. Leveren fra begge fiskeslagene kan brukes til høykvalitets olje mens torske magene kan gå til konsum. Prisen på sløyemaskinen vil ligge rundt 375 000 kroner. Med tanke på økt effektivitet i sløyeprosessen, og en bruttofortjeneste av restråstoff ved Nordvågen på opp mot 2 millioner kroner per år, anses anskaffelse av sløyemaskinen for å være en god investering som gir god forretningsmessig avkastning. 
Et avsluttet forprosjekt der utnyttelse av biråstoff fra hvitfiskindustrien i Finnmark, med bl.a. Nordkapp som eksempel, viste at det ville være lønnsomhet i landbasert sløying og videre sortering av biråstoff til konsum kfr. prosjektet Økt utnyttelse av biråstoff fra hvitfisksektoren i Finnmark. Innledende prosjekt. (RUBIN-rapport 202). En av anbefalingene var at de fire bedriftene i Nordkapp skulle gå sammen om etablering av et felles sorteringsanlegg, og at hver av bedriftene investerte i egne sløyelinjer.

Det har i etterkant av forprosjektet være dialog med aktørene i Nordkapp, og ut fra ulike forutsetninger og ambisjoner har en kommet til at én av bedriftene bør starte opp prosessen, så får de andre henge seg på etter hvert. Nordvågen AS er interessert i å ta imot rundfisk (dette skjer kun sporadisk i dag) og sortere biråstoffet. Med en effektiv og tilpasset sløyemaskin i prosesslinjen vil dette etter Nordvågens oppfatning gi grunnlag for en rasjonell drift og vellykket satsing.

Det er derfor foreslått et prosjekt hos Nordvågen, koordinert med Seasides planlagte tekniske uttesting av en ny sløyemaskin på villfisk (tidligere testet ut på oppdrettstorsk med vellykket resultat), for å finne ut om det vil være teknisk og økonomisk lønnsomt å etablere en fullskala sløye- og sorteringslinje for levering av konsumprodukter fra biråstoffet.

• Å finne en effektiv teknologi for utnyttelse av restråstoff av hvitfisk ved å undersøke om SeaSide AS sin sløyemaskin kan fungere effektivt sammen med øvrige deler av produksjonslinjen, herunder sorteringsprosess for restråstoffet.
• Å få en effektiv sløying og god flyt av restråstoffet slik at maskinlinjen også kan fungere tilfredsstillende under høysesong på vinteren. Restråstoffet har også høyest verdi per kilo under vinterfisket.
• Å synliggjøre eventuelle effektivitetsforbedringer i forhold til dagens manuelle sløying ved å foreta en lønnsomhets- og investeringsanalyse av sløyemaskin og linje. Analysen skal også gi vurderinger for bedre utbytte og sortering av restråstoff i forhold til hva som er gjort ved anlegget til nå. Uttestingen skal gi grunnlag til en forretningsplan for investering av maskiner og utstyr ved Nordvågen.
• Å vurdere forretningsmessige konsekvenser av å knytte andre aktører til samarbeid rundt håndtering av restråstoff.

Uttesting av teknologien, sammen med markeds- og økonomivurderinger, skal gi svar på om det er grunnlag for permanente investeringer ved bedriften for på den måten få opp produksjon av restråstoff til konsum i Norge. 

Resultatet skal også gi resten av næringen i Finnmark og andre steder grunnlag for å komme i gang med økt landing av rund fisk og utnyttelse av restråstoff til konsum anvendelse.

Gjennomføringen vil skje i tett samarbeid med SeaSide som står for den tekniske gjennomføringen av sløying av fisk i prosjektet. Hovedtyngden i arbeidet i delprosjektet ved Langøy Consult vil derfor ligge på prosjektering av mulig sorteringsstasjon, sortering, bearbeiding av konsum og restfraksjon produkter ved anlegget.

Aktiviteter forøvrig
Planlegging av prosjekt og uttesting i samråd med bedriftene
• Gjennomgå faser ved uttesting. Hvilke roller skal den enkelte bedrift og person ha i prosjektet? Hvem gjør hva, osv.
• Hvilke forventinger ligger til grunn for test? hva forventer SeaSide og Nordvågen på kort og lang sikt?

Oppsetting og uttesting av sløyemaskin
• Opplæring og igangkjøring av sløyemaskin.
• Andre tilpasninger av maskiner og samlebånd i produksjonsprosessen før, under og etter sløying.

Teknisk vurdering
• Gjennomføre kvantitative og kvalitative målinger, på rund fisk, sløyd fisk, mager, lever, rogn, hoder og restfraksjon.
• Hvilke type utstyr utover selve sløyemaskin er det behov for effektiv produksjon? Her alt fra hodekapping til pakking av produkter.
• Hvordan passer utstyr i forhold til øvrig produksjon og fasiliteter?
• Hvilke tilpasninger bør gjøres for eventuell permanent implementering både for bedre håndtering av rund fisk, sløyd fisk og restråstoff?
• I hvilken grad er restråstoff av rett kvalitet i forhold til ved tradisjonell sløying? Skader som kan redusere verdi, osv.

Markedsmessige vurderinger, herunder kundekontakt på produktnivå
• Er opplevd kvalitet tilfredsstillende på alle deler av biproduktene?
• Mål er å identifisere mulighetene i markedet for å skape et forretningsområde som kan bidra positivt ved Nordvågen. Dette gjøres først og fremst gjennom eksisterende nettverk.
• Produkter og muligheter vil bli forespeilet potensielle kunder.

Analyse og beregning rundt mulig utvikling på Nordvågen
• Hva kan bedriften få ut av en effektiv landsløying og sortering / salg av restråstoffet på årlig basis?
• Utbyttegrad på biprodukter: Er det tilfredsstillende og på nivå med tidligere målinger og hva som produseres ved andre anlegg?
• Investering i sløyemaskin og eventuelt utstyr for restråstoff må utarbeides i en investeringsanalyse.
• Total lønnsomhetskalkyle.
• Utnyttelse av restfraksjon bør vurderes slik at det gir et positivt bidrag til bedriften. Anvendelse som pelsdyrfôr eventuelt ensilasje er det mest nærliggende å undersøke i forhold til pris og volumer.

Det vil bli utarbeidet av en rapport med forslag videre oppfølging for bedriften, hvor alle punktene over er drøftet og beskrevet.

Sluttrapport distribueres til relevante næringsaktører og andre, og legges ut på RUBINs og FHFs nettsider. Forøvrig vil prosjektet bli omtalt i RUBIN-nytt og i forbindelse med arrangementer RUBIN er med på.
 
SeaSide vil bruke resultatene for å gjøre sløyemaskinen kjent dersom prosjektet er vellykket.
keyboard_arrow_up