Til innholdet

Prosjektnummer

901871

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901871
Status: Pågår
Startdato: 30.06.2023
Sluttdato: 31.12.2024

Sanntids deteksjon av frittsvømmende luselarver (e-Lice)

​Tidligere varsling og bedre overvåkning av frittsvømmende stadier av lakselus i nær sanntid gir mulighet for forebyggende tiltak for å unngå påslag av lus på laks. Ved utbygging av sensorteknologien for større deler av kysten vil nær sanntid data kunne inngå i modellerte lusevarsler. Dette kan være for eksempel videreutvikling av lusespredningsappen til Akvaplan-niva (MATNOC) eller lusekartet til Havforskningsinstituttet.
​Hovedmål
Å utvikle og dokumentere metoder for tidlig varsling, overvåking og registrering av frittsvømmende stadier av lakselus i sanntid før smitte av fisk.
Å oppnå et konseptbevis (proof-of-concept”) ved bruk av online automatiske behandlede bilder (UVP6-instrument) for deteksjon av frittsvømmende lakselus larver.

Delmål (med korresponderende arbeidspakker (AP-er))
• Å fremskaffe algoritmer ved hjelp av et kontrollert laboratorieoppsett og bruk av kunstig intelligens i bildebehandling for å skille ulike livsstadier av lakselus med UVP6 (AP1).
• Å utvikle, validere og teste algoritmene for automatisk bildedeteksjon, telling og klassifisering av de ulike lusestadiene (AP2).
• Å sette sammen UVP6 på en autonom fortøyning for feltutplassering (AP3).
• Å utvikle et digitalt system for tidlig varsling med datastrømming og dashbord for sluttbrukere (AP4).
• Å optimalisere og validere det overordnede konseptet og teknologien for operasjonell bruk (AP5).
• Å kommunisere med sluttbrukere og formidling (AP6)
​Direktekostnader, redusert fiskehelse, redusert vekst og dødelighet på grunn av lus i akvakulturindustrien er svært store. Sanntidsovervåking rundt anlegg vil gi mulighet for tiltak for å unngå smitte av fisk.

Dette prosjektet vil ved tidligere varsling av luselarver kunne bidra til å:
1. redusere miljøfotavtrykket på grunn av mindre bruk av avlusingsmidler
2. redusere bruk av ikke-medikamentell avlusning
3. mindre avlusning

1. og 2. vil gi bedre fiskevelferd og 
4. redusere produksjonskostnadene.

UVP6 er tilgjengelig på markedet og har derfor mulighet for oppskalering når automatisk digital bildebehandlingsteknologi er på plass. Ambisjonen er over tid å etablere et nettverk av e-lice overvåking på strategiske steder langs norskekysten for å samle inn og dele informasjon om tilstedeværelse og tetthet av lakselus gjennom BarentsWatch-portalen. Prosjektet har derfor stor betydning for oppdrettsnæringen i hele landet. Tidlig varsling målrettet mot frittsvømmende stadier av lakselus vil øke næringens lønnsomhet og bidra til å bygge et positivt omdømme for norsk oppdrettsnæring.
​Prosjektet e-lice er organisert gjennom 5 praktiske arbeidspakker (AP-er):

AP 1 ledes av VESO med Akvaplan-niva som partner. Voksen hunnlus tas inn i laboratoriet og larver klekkes. UVP6 settes opp i kar og frittsvømmende stadier av lus tilsettes. Deretter tilsettes ulike kombinasjoner av lus og dyreplankton. 

AP 2 er utvikling av algoritmer for gjenkjenning av frittsvømmende stadier av lus. Arbeidspakken ledes av Akvaplan-niva med CNRS og NIVA som partnere. Milepæler fra AP 1 og 2 er å få til automatisk deteksjon og klassifisering av luselarver. AP 1 og 2 gjennomføres i 2. kvartal  2023 til 2. kvartal 2024. 

AP 3 er feltarbeidsdelen, hvor UVP6 settes ut ved en lokalitet til Nova Sea. Milepæl for AP 3 er å få utstyret til å fungere i felt inklusiv online kommunikasjon. AP 3 ledes av Akvaplan-niva med Nova Sea og CNRS som partnere. 

AP 4 er utvikling av et dashbord for enkel datatilgang for sluttbruker. AP 4 ledes av Kongsberg Maritime med partnere Nova Sea og Akvaplan-niva. Parallelt med utviklingen av sluttbrukergrensesnittet vil utveksling av data mellom brukere klargjøres.

AP 5 har som oppgave å samle tråder for optimalisering og evaluering. Alle partnere involveres i dette arbeidet som ledes av Akvaplan-niva.   

Dette prosjektet er frittstående, men bygger på erfaringer og utvikling fra en rekke prosjekter som Glider fase II (industri, 2021–2023), ANERIS (EU) og BIOGLIDER (EU, 2021–2023). Ved utbygging av sensorteknologien for større deler av kysten vil nær sanntid data kunne inngå i modellerte lusevarsler. Dette kan være for eksempel videreutvikling av lusespredningsappen til Akvaplan-niva (MATNOC) eller lusekartet til Havforskningsinstituttet.
​For å sikre brukerrelevans og god kommunikasjon med interessegrupper er det opprettet en brukergruppe. Brukergruppen består av Bremnes Seashore, Marø Havbruk og NCE Aquaculture klyngen i tillegg til industripartneren Nova Sea. Feltforsøket vil utføres ved et av Nova Sea sine anlegg i Nordland. Brukergruppen vil være involvert i alle arbeidspakker. Viktige innspill fra denne gruppen inkluderer behovsavklaring, utfordringer, databehandling og design av datautgang. Det vil være jevnlige møter mellom prosjektgruppe, referanse- og brukergrupper for oppdateringer og diskusjoner. Det vil bli arrangert oppstartsmøte (virtuelt), midtveismøte og sluttmøte (fysisk) med referansegruppe, prosjektgruppe, FHF og brukergruppe.

Aktivitetene i og resultatene fra prosjektet vil bli formidlet på relevante konferanser/seminarer og på de ulike partnernes nettsider og sosiale mediekanaler (Facebook®, Twitter®, Instagram® og LinkedIn®). Det vil bli publisert artikler/kronikker i dagspressen (for eksempel Norsk Fiskeoppdrett/ Fiskeribladet/ Tekfisk/ IntraFish/ kyst.no/ iLaks.no/ forskning.no). 

Sluttrapporten vil være åpent tilgjengelig på FHF og AP-NIVA sine nettsider.
keyboard_arrow_up