Til innholdet

Prosjektnummer

910081

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 910081
Status: Pågår
Startdato: 21.04.2025
Sluttdato: 31.12.2030

Sekretariat for Gill Health Initiative (2025–2029)

Gjellesykdom er ett av de største sykdomsproblemene i oppdrettsnæringen. Informasjonsdeling på tvers av bransjen og over landegrenser er nødvendig for å bekjempe problemet og finne gode måter å forebygge disse til dels komplekse problemstillingene. Gill Health Initiative (GHI) ble etablert for å bringe sammen industri og forskere for bl.a. å formidle forskningsresultater som kan bidra til beste praksis for håndtering av gjellesykdom. Det første GHI-møtet ble arrangert i Stirling i Skottland i 2013, og interessen har økt år for år.

I 2025 arrangeres Gill Health Initiative-konferansen i Irland 23.–24. april, og Veterinærinsituttet vil organisere møtet i samarbeid med styringsgruppen til GHI. Antall deltakere er satt til maksimalt 120 og det forventes deltagelse fra Skottland, Irland, Chile, Australia og Norge.

Prosjektet er knyttet til prosjektene “Spore og inaktivere laksepoxvirus: TRACEPOX” (Forskningsrådets ref.nr. 326585) og Veterinærinstituttets "AUTOHISTOGILL – Automatisering vha. maskinlæring, av gjelle-histologi”.
Å arrangere Gill Health Initiative-møte i Irland 23.–24. april 2025 og sikre formidling fra møtet. I tillegg vil denne iverksettingen inkludere støtte til arrangering av GHI-møte i 2027 og 2029.
Dårlig gjellehelse er identifisert som en av de viktigste årsakene til tap i norsk oppdrettsnæring, men det er også et viktig problem i internasjonal akvakultur. Informasjonsdeling på tvers av bransjer og landegrenser er nødvendig for å bekjempe sykdom og finne gode måter å forebygge på. GHI-møtet har som et viktig formål å være en møteplass for å formidle forskningsresultater og felterfaringer som kan bidra til beste praksis for håndtering av gjellesykdom. Møtesammendrag (abstracts) og annen relevant informasjon vil bli åpent publisert på GHI sin nettside og gjøres synlig/tilgjengelig fra sosiale media-kanaler (LinkedIn®, Facebook® etc.) og nettsiden til Veterinærinstituttet, FHF og andre potensielt støttende institusjoner og sponsorer. 
Planlegging av møtene gjøres i den internasjonale styringsgruppen, som består av FoU- og næringsfolk (se gillhealthinitiative.org). Styringsgruppen setter opp fagprogrammet basert på innsendte sammendrag (abstracts) og inviterte foredrag. En lokal organisasjonskomite ved Veterinærinstituttet innhenter og håndterer tilbud om konferanselokaler, bevertning, koordinering av det praktiske og er vertskap for møtet.
Dårlig gjellehelse er identifisert som en viktig årsak til tap i havbruksnæringen i Norge og i utlandet. Å dele informasjon og erfaringer er nøkkelen til å bekjempe og forebygge gjellelidelser, spesielt i sammenheng med økende globalisering og varierende virkninger av klimaendringer over hele verden. GHI har som mål å tilby en plattform for oppdatert kunnskap i en bransje i rask endring, med pågående teknologisk utvikling inkludert oppdrett av atlantisk laks i resirkulasjonssystemer i vann og på land, og implementering av stadig mer kapable sensorsystemer og kunstig intelligens som baner vei for mer autonom beslutningstaking.

All relevant informasjon vil bli publisert på GHI-nettsiden, gjort synlig og tilgjengelig gjennom sosiale mediekanaler (LinkedIn® og Researchgate®) og gjennom nettsidene til Veterinærinstituttet, FHF og andre støtteinstitusjoner; samt populærvitenskapelige nettsteder som Fish Site.
keyboard_arrow_up