Til innholdet

Prosjektnummer

910137

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 910137
Status: Pågår
Startdato: 01.05.2025
Sluttdato: 30.06.2026

Mekanisk separasjon av klippfiskrygger (HØYTRYKK)

Klippfiskindustrien i Møre og Romsdal er en sentral aktør innen norsk produksjon og eksport av klippfisk. I 2021 eksporterte bransjen klippfisk til en verdi av over 4 milliarder kroner, hvor mer enn 90 % av eksporten gikk fra Ålesund. Hvert år produseres det mellom 15 000 og 20 000 tonn klippfiskrygger. Mens torskerygger omsettes kommersielt, har ryggene fra andre arter lav markedsverdi. Disse består av 50–70 % bein, 2–8 % fiskekjøtt og 15–30 % svømmeblære (Kjerstad et al., 2017).

I 2023 finansierte “Økt verdiskaping av restråstoff fra tørrfisk- og klippfiskproduksjon (VOLUM)” (FHF-901854) i samarbeid med SINTEF Nordvest og flere klippfiskbedrifter. Et sentralt tema i prosjektet var økt utnyttelse og verdiskaping av seirygger, lange og brosme. Hovedmålet var å stabilisere klippfiskryggene gjennom tørking eller ensilering for bruk i gjødselproduksjon.

Klippfiskbedriftene uttrykte fire klare behov:
1. En rask løsning: Utviklingsprosessen må være kort.
2. Lav teknologiterskel: Utnyttelse av eksisterende teknologi foretrekkes.
3. Nye produkter for eksisterende markeder: Vektlegging på kommersiell gjennomføringsevne.
4. Lønnsomhet: Verdiskaping må overstige produksjonskostnadene.

Mekanisk separasjon viste seg å ha størst potensial for å møte bedriftenes behov. Ved å separere fiskekjøttet (proteinfraksjonen) fra beinfraksjonen, kan beinfraksjonen fortsatt benyttes i gjødselproduksjon eller som kalsiumprodukt. Beinfraksjonen er rik på fosfor, et essensielt mineral for mennesker, dyr og planter. Mangel på fosfor reduserer jordas avlingskapasitet, og i EU er råfosfat klassifisert som et kritisk råstoff. En bærekraftig utnyttelse av fosforholdige råstoffer er derfor avgjørende for å sikre resirkulering i det biologiske kretsløpet. Samtidig åpner mekanisk separasjon for at proteinfraksjonen kan få høyere verdi i fôr-, pet-food- og ernæringsmarkedet.

Prosjektet vil bidra til:
1. Innovasjon og utvikling: Nye produkter og teknologier styrker konkurranseevnen i klippfiskindustrien.
2. Bærekraft: Effektiv ressursutnyttelse reduserer miljøpåvirkningen.
3. Økt kunnskap og kompetanse: Forsknings- og utviklingsarbeid gir verdifull innsikt i relevante fagområder.
4. Nye markedsmuligheter: Produktutvikling åpner dører til nye markeder.
5. Økt konkurransekraft: Bedre utnyttelse av restråstoff gir høyere verdiskaping og reduserer bransjens sårbarhet for økte råstoffpriser.

Gjennom et tett samarbeid mellom klippfiskbedrifter og SINTEF vil prosjektet legge grunnlaget for en lønnsom og bærekraftig restråstoffutnyttelse i industrien.
Hovedmål
Å dokumentere og teste industriell mekanisk separasjon av rygg av sei, brosme, lange (og eventuelt torsk).

Delmål (med korrespondereende arbeidspakker (AP-er)
1, Å etablere beste praksis for høy råstoffkvalitet (AP1).
2. Å kartlegge og utvikle en god intern logistikk og produksjonsflyt (AP2).
3. Å teste ut produkt-versatilitet og muligheter mot ulike markeder (AP3).
Klippfisk- og tørrfiskprodusenter har et sterkt ønske om økt forutsigbarhet i verdiskapingen knyttet til utnyttelse av restråstoff. De er opptatt av å utnytte hele fisken ut fra økonomiske, miljømessige og etiske perspektiver. Kundene blir stadig mer bevisste på dette, noe som også påvirker bedriftenes omdømme. Ved å produsere marine ingredienser som protein, kollagen, smakskomponenter og mineralpulver, kan restråstoffet benyttes i flere markedssegmenter, inkludert: 
• gjødsel 
• dyrefôr 
• pet-food 
• humant konsum 

Denne diversifiseringen kan bidra til økt verdiskaping gjennom utvikling av nye produkter og dermed styrke markedsandelene for de deltakende bedriftene. 

Endringer i rammevilkår 
Mange klippfiskbedrifter i regionen hadde tidligere en avtale om levering av restråstoff til Vedde (fiskemelsproduksjon). For de fleste bedriftene uten pelagisk restråstoff var dette en avtale uten vesentlig verdiskaping, hvor Vedde i hovedsak dekket transportkostnadene.

I desember 2024 ble rammevilkårene endret drastisk da Vedde sa opp avtalen om mottak av restråstoff fra hvitfisk. Regional klippfiskindustri leverte tidligere ca. 1500 tonn årlig til Vedde, uten verken å tape eller tjene penger. Nå koster det derimot 4 kr/kg å få transportert bort restråstoffet, noe som totalt beløper seg til 6 millioner kroner. Nye verdiskapende muligheter med utgangspunkt i to nye produkter: (1) Beinfraksjon til 7 kr/kg og (2) Proteinfraksjon til 12 kr/kg, kan bedriftene skape verdier opp mot 14 millioner kroner. Likevel er utviklingen av nye produkter og prosesser ressurs- og kostnadskrevende. 

Tidligere forsøk med seirygger som agn og som råstoff til hydrolyse og proteinproduksjon har ikke blitt kommersialisert i større grad. 

HØYTRYKK-prosjektet bygger på aktivitet og kunnskap fra tidligere prosjekter, hovedsakelig VOLUM-prosjektet (FHF-901854). I starten av 2025 befinner mange bedrifter seg i en kritisk situasjon som må løses raskt. Leveringsstoppen til Vedde fører til økte kostnader, samtidig som råstoffprisene er høye og tilgangen variabel. Brødrene Sperre har investert i en teknologi for separasjon av seirygger, og flere bedrifter er interessert i å utvikle en verdikjede for produksjon i Ålesund-området. Dette vil kunne bidra til økt verdiskaping og sysselsetting i næringen. For rask utvikling av prosess og produkt trengs det imidlertid mer ressurser og forskning på logistikken, råstoffkvalitet, produksjonsflyt og prosessoptimalisering innen separasjonsteknologi.

SINTEF har med sin erfaring en god posisjon til å samarbeide med klippfiskaktørene for å løse denne krisen på kort varsel. Oppsummert vil HØYTRYKK-prosjektet vil bidra til: 
1. Innovasjon og utvikling: Skape nye produkter og teknologier som styrker konkurranseevnen i klippfiskindustrien. 
2. Bærekraft: Fremme ressursutnyttelse og redusere miljøpåvirkning. 
3. Økt kunnskap og kompetanse: Styrke fagkompetansen gjennom forsknings- og utviklingsarbeid. 
4. Nye markedsmuligheter: Utvikling av nye produkter kan åpne dører til nye markeder. 
5. Økt konkurransekraft: Maksimere verdien av marint råstoff og opprettholde konkurransedyktighet til tross for høyere råstoffpriser.

Gjennom dette prosjektet kan klippfiskindustrien skape en mer robust og lønnsom fremtid, samtidig som bransjen tilpasser seg de nye utfordringene i markedet.
Prosjektorganisering
Prosjektet eies og ledes av SINTEF Nordvest AS, i samarbeid med Brødrene Sperre, Nutrishell, ScanProd og Fjordlaks.

Brødrene Sperre AS har arbeidet med produksjon, distribusjon, markedsføring og salg av klippfisk i mer enn 65 år. Aktivitetene har utviklet seg gradvis, og de produserte i 2023 ca. 12.000.000 kg saltfisk / klippfisk. Hovedmarkedene for klippfisk er Brasil og Den Dominikanske Republikk, men de er også aktive i det Portugisiske markedet.

ScanProd AS er en innovativ salt- og klippfiskbedrift. De jobber kontinuerlig med innovasjonsarbeid, og tar raskt ny tilgjengelig teknologi i bruk. Nutrishell har gjennomført mekanisk separasjon av seirygg i VOLUM-prosjektet og i egne prosjekter. I utgangspunktet har bedriften krabbe som råstoff. De har i løpet av 3 år, prosjektert og kjørt i gang verdens første fullskala fabrikk for prosessering av restråstoff fra krabbeindustrien.

Nutrishell har kommersialisert krabbemel som en viktig ingrediens som for til torskeoppdrett.

Fjordlaks AS er en av landets største salt- og klippfiskprodusenter, og i Ålesund har de hovedkontor og produksjon av salt- og klippfisk, hovedsakelig fra frossent råstoff. I tillegg driver de to mottak for ferskfisk, Tufjordbruket og Karlsøybruket. Ved disse mottakene produseres det mellom 10–14 000 tonn restråstoff årlig.

Prosjektet består av følgende tre faglige arbeidspakker (AP-er):

AP1: Råstoffkvalitet og holdbarhet
Ansvarlig: Stine Steen, forsker (SINTEF Nordvest AS)

Aktivitetsbeskrivelse
AP1.1 Holdbarhet
Marint råstoff har kort holdbarhet. Det er viktig å etablere et kunnskapsgrunnlag om hvordan og hvor lenge råstoffet kan oppbevares før produksjon. Holdbarheten til ferske, fryste og dobbeltfryste klippfiskrygger undersøkes i en lagringsstudie på inntil 14 dager. Studien gjennomføres med lagring av råstoff i hos en av klippfiskbedriftene, slik at det representerer reelle betingelser. Det tas ut prøver for analyse av pH, farge, vanninnhold, totalkim, koliforme bakterier og TVN med 2–3 dagers intervall. Det tas bilder, som vil bli sammenstilt med kvalitetsdata. Om mulig vil resultatene danne grunnlag for en kvalitetsguide for råstoffet.

AP1.2 Råstoffkvalitet

Den kjemiske sammensetningen (protein, vann, aske og fett), samt TVN, analyseres i ferske, fryste og dobbeltfryste klippfiskrygger. Ferske, fryste og dobbelfryste rygger (100 kg) kjøres gjennom skrueseparator hos Br. Sperre, under samme betingelser. I tillegg kjøres nyproduserte rygger, og rygger med ulik lagringstid (f.eks. 3 – 6 – 9 og 12 dager) gjennom separatoren. For alle forsøkene analyseres massebalanse, tørrstoff og farge. I tillegg analysere tørrstoff og aske protein og beinfraksjonene.

AP2: Industriell uttesting av mekanisk separasjon av klippfiskrygger
Ansvarlig: Jannicke Remme (SINTEF Nordvest)

Aktivitetsbeskrivelse
Denne aktiviteten vil gi verdifull innsikt i optimal produksjonskapasitet og prosessoptimalisering for mekanisk separasjon av klippfiskrygger:

AP2.1 Forsøk i industriell skala hos Brødrene Sperre, med innfrysing av råstoff etter mekanisk separasjon
Hos Brødrene Sperre gjennomføres det produksjonsforsøk for å kartlegge separatorens optimale og maksimale kapasitet. Forsøkene starter ved middels kapasitet, basert på leverandørens anbefalinger, og øker systematisk mengden råstoff gjennom separatoren opp til maksimal anbefalt kapasitet. Massebalansen kartlegges for ulike intervaller av produksjonskapasiteten, og utfordringer samt muligheter som oppstår ved de forskjellige kapasitetene noteres. Forsøkene gjentas for ulike typer klippfiskrygger, inkludert sei, brosme og lange, både ferske og fryste, for å identifisere beste praksis for produksjonskapasitet.

I tillegg til kapasitetkartleggingen, utføres det forsøk hvor systematiske prøver tas under hele trykk/vakuum-gradienten til separatoren. Ulike innstillinger gir ulik massebalanse, hvor høyt trykk resulterer i mer separasjon av protein og bein enn lavt trykk. Prøvene analyseres for massebalanse, tørrstoff og aske, noe som gir bedriften en sammenheng mellom trykket i separatoren og vanninnholdet i proteinfasen, samt mengden protein i beinfraksjonen.

Proteinfraksjonen fra forsøkene vil ha ulik farsekonsistens. Det gjennomføres en vurdering (beinrester, hvor godt henger den sammen, kan den blandes inn i andre produkter) av markedspotensialet til de ulike farsene. Resultatene brukes til å optimalisere prosessen mot de produktene som gir best lønnsomhet.

De mest lovende fraksjonene fra forsøkene, som vurderes å ha et markedspotensial, analyseres for kjemisk sammensetning, aminosyresammensetning og mineralsammensetning. Hos Brødrene Sperre fryses både bein- og proteinfraksjonen inn i 20 kilos pelagisk emballasje. Det vurderes om denne emballasjen er hensiktsmessig, og andre typer innfrysing eller emballasje kan bli vurdert. Innfrysing av blokkene følges med temperaturloggere.

AP2.2 Forsøk i industriell skala hos Nutrishell, med innfrysing av råstoff etter mekanisk separasjon
Hos Nutrishell gjennomføres det mekanisk separasjon av seirygg, i industriell skala. Separatoren stilles inn på høyest mulig utbytte av proteinfraksjonen. I tillegg er det aktuelt å teste ut en produksjon der separatoren lager en farse av fiskeskjøttet med en konsistens som ligner kjøttdeig. Det produseres nok råstoff til å gjennomføre fullskala tørkeforsøk for begge fraksjonene, der beinfraksjonen i tillegg mølles til pulver. De mest lovende fraksjonene fra forsøkene, som vurderes å ha et markedspotensial, analyseres for kjemisk sammensetning, aminosyresammensetning og mineralsammensetning.

Kjemiske analyser (fra forsøkene både hos Br. Sperre og Nutrishell) legger grunnlag for vurdering av kvalitet . I tillegg vil analyse av kjemiske data benyttes til å sammenligne sluttprodukt med lignede produkter, for å avgjøre videre satsing.

AP3: Produkt- og markedmuligheter
Ansvarlig: Ola Ween (SINTEF Nordvest AS)

Aktivitetsbeskrivelse
Både Nutrishell og Brødrene Sperre må etablere nye produkter og markeder fra produktene som oppstår etter mekanisk separasjon av klippfisk, og vil bruke interne markedsapprater for å oppnå suksess. I tillegg vil SINTEF i denne aktiviteten gi en teoretisk tilnærming til ingrediensmarkedet, som gir grunnlag for at de nye produktene har størst mulig sjanse for suksess i markedet.

For å utvikle nye produkter basert på mekanisk separasjon av klippfiskrygger, starter man med å lage prototyper av potensielle produkter som kan inkludere frossen blokk med protein, frossen blokk med bein, proteinpulver og beinmel. Det gjennomføres en analyse for å undersøke hvilke lignende produkter det er i markedet, og i hvilke markeder det er aktuelt å sikte seg inn mot. De mest naturlige markedene vil være for og pet-food, men et ønske om å også utvikle produkter for humant konsum. Det produseres produktdatablad for de mest aktuelle produktene, som distribueres på petfood (InterZoo), fiskefor og helsekost (Vitafoods)-messer.

Videre gjøres det en vurdering av markedspotensial av råstoffet mot videre raffinering, f.eks beinfraksjonen til kollagenekstraksjon og proteinfraksjonen til hydrolyse.

Formidling av resultater i HØYTRYKK-prosjektet vil i hovedsak rettes mot klippfiskindustrien og formidles gjennom FHF sine kanaler til aktuelle ressursgrupper. Det kan også være aktuelt å presentere resultatene i FHF-arenaer for havbruk, med vekt på bærekraftig fiskefôr. Godt samarbeid i prosjektgruppen vil bidra til rask og god kommunikasjon rundt prosessresultater, råstoffkvalitet og muligheter for å levere råstoff til testing.

Utover kommunikasjon med bedriftene i prosjektet og klippfiskindustrien vil det opprettes nettside for prosjektet på sintef.no. Prosjektet vil presenteres i Fiskeribladet, Norsk sjømat og/eller andre relevante medier. Forsøke å få til en presentasjon av prosjektet i Sunnmørsposten/i NRK Møre og Romsdal. Det er også planlagt en populærvitenskapelig artikkel i form av kronikk og/eller innlegg på Gemini/ Forskning.no Presentasjon av produkter vil skje på ingrediensmesser som f.eks. InterZoo (petfood) og Vitafoods (helsekost).
keyboard_arrow_up