Ressursregnskap for fôrråvarer til laks og regnbueørret
FHF lyser ut midler til utarbeidelse av ressursregnskap for fôrråvarer til laks og regnbueørret.
En voksende matproduksjon og konsekvensene dette har på miljøet har ført til økt oppmerksomhet om effektivitet og bærekraft. FHF har tidligere finansiert prosjekter for å skaffe til veie kunnskap om ressursutnyttelsen av fôrråvarer i norsk lakseproduksjon. Dette er gjort med data fra årene 2010, 2012, 2016 og 2020 og ble sist gjennomført i prosjekt 901640 Ressursregnskap for forråvarer til laks og regnbueørret 2020.
Det lyses nå ut midler til å videreføre disse analysene av fôrråvarer i norsk produksjon av laks og regnbueørret.
Målsetting er å utarbeide et ressursregnskap for utnyttelse av fôrråvarer til laks og ørret.
Det tas sikte på å finansiere ett prosjekt med en varighet fra 12-24 måneder.
Analysene skal omfatte fôrråvarer til laks og regnbueørret i Norge og gi en nasjonal oversikt over fôringrediensene som ble brukt i norsk lakse- og regnbueørretproduksjon i 2024.
En rekke beregninger skal gjøres som fôrfaktor, “fish in-fish out ratio" (FIFO), “forage fish dependency ratio” (FFDR), “marine protein dependency ratio” (MPDR) og “marine oil dependency ratio” (MODR).
Det skal også måles sammensetning og beregnes retensjon av protein, fett, energi, fosfor, nitrogen og de essensielle omega-3 fettsyrene EPA og DHA, og total mengde omega-3 og omega-6 fettsyrer, i spiselig del av fisken og i helkropp.