Til innholdet

Ressursregnskap for fôrråvarer til laks og regnbueørret

FHF lyser ut midler til utarbeidelse av ressursregnskap for fôrråvarer til laks og regnbueørret.

Utlysning avsluttet

Søkere vil få tilbakemelding direkte.

Prosjekter som får finansiering, vil legges åpent ut på fhf.no når de etableres.

Ny digital søknadsportal

Fra 1. januar 2025 har vi gått over til en digital søknadsportal for søknader på utlysninger.

Les mer

Bærekraft

FHF har innført en ny modell for bærekraftrapportering i prosjektene.

Les mer

NB!
Det er gjort endringer i utlysningen og derfor også utvidet søknadsfrist:
- Prosjektets varighet må tilpasses mulighet for innsamling av datagrunnlag
- Henvisning til årstall for analysene er  endret fra 2024 til 2025/26
- FHF ønsker mest mulig oppdaterte tall, og det er opp til søker å velge tidsperiode som er mulig å inkludere som datagrunnlag for analysene.

Fristen er utsatt til 20. juni kl. 14.00

En voksende matproduksjon og konsekvensene dette har på miljøet har ført til økt oppmerksomhet om effektivitet og bærekraft. FHF har tidligere finansiert prosjekter for å skaffe til veie kunnskap om ressursutnyttelsen av fôrråvarer i norsk lakseproduksjon. Dette er gjort med data fra årene 2010, 2012, 2016 og 2020 og ble sist gjennomført i prosjekt 901640 Ressursregnskap for forråvarer til laks og regnbueørret 2020.

Det lyses nå ut midler til å videreføre disse analysene av fôrråvarer i norsk produksjon av laks og regnbueørret.

 

Målsetting er å utarbeide et ressursregnskap for utnyttelse av fôrråvarer til laks og ørret.

Det tas sikte på å finansiere ett prosjekt med en varighet fra 12-24 måneder.

Analysene skal omfatte fôrråvarer til laks og regnbueørret i Norge og gi en nasjonal oversikt over fôringrediensene som ble brukt i norsk lakse- og regnbueørretproduksjon i 2025/26.

En rekke beregninger skal gjøres som fôrfaktor, “fish in-fish out ratio" (FIFO), “forage fish dependency ratio” (FFDR), “marine protein dependency ratio” (MPDR) og “marine oil dependency ratio” (MODR).

Det skal også måles sammensetning og beregnes retensjon av protein, fett, energi, fosfor, nitrogen og de essensielle omega-3 fettsyrene EPA og DHA, og total mengde omega-3 og omega-6 fettsyrer, i spiselig del av fisken og i helkropp.

keyboard_arrow_up