Sted: Radisson Blu Airport Hotel
Hotellvegen, 2061, Gardermoen
Dato: 03.09.2025 10:00-16:00
Når man skal velge nottype for en lokalitet, må en rekke faktorer vurderes: nottype, notmateriale, impregnering, bruk av antibegroingsmidler, vaskeutstyr m.m. Alle disse valgene må ses i sammenheng. Derfor inviterer FHF nå til et dialogmøte for å få frem dagens kunnskap – og ikke minst for å identifisere kunnskapshull som grunnlag for videre FoU.
Hovedfokuset er å unngå rømming. Sikker not og kontroll med skader er derfor sentralt. Begroing kan føre til utfordringer med gjellehelse, mens antibegroingsmidler kan ha negative effekter på miljøet. Her må man finne en balanse mellom hensyn til både fiskehelse og miljø. Valg av notmateriale har stor betydning for utslipp av mikroplast, noe som også henger sammen med hvilken vaskemetode som brukes. Ulike vaskemetoder påvirker i ulik grad fiskehelsen.
Lokalitetens egenskaper – som dybde, strømforhold og bunntype – må også tas med i vurderingene. Dersom slam skal samles opp, må man også ta hensyn til hvordan mikroplast, antibegroingsmidler m.m. fra nota kan påvirke muligheten for videre anvendelse.
For å belyse dette komplekse feltet vil det bli innlegg fra både næring, akademia og leverandører. Det vil også bli satt av tid til diskusjon fra salen. Resultater fra FHF-prosjekter om mikroplast, notvasking, gjellehelse med mer vil bli presentert.
Endelig program kommer i august.
10:00 FHF sin strategi på området, og målet med dialogmøtet
– Fagsjef Renate Johansen
Klokken 10:15 - 11:15 Dagens praksis og strategi for valg av nøter på ulike lokaliteter
– Innlegg fra oppdrettere
11:15 Bærekraftsanalyse av antibegroingsmetoder
– Marina Hauser, Bellona
Det finnes flere alternative metoder for å forebygge begroing på nøter i havbruk, og disse metodene har ofte ulike fordeler og ulemper. I prosjektet «Sirkulær- og miljøeffekter for oppdrettsnøter» har vi vurdert bærekraften til fire ulike antibegroingsmetoder: kobberbasert impregnering, tralopyrilbasert impregnering, biocidfrie alternativer og nøter laget av HDPE-plast. Analysen er gjennomført ved hjelp av en flerkriterie beslutningsanalyse (Multi-Criteria Decision Analysis, MCDA). I vurderingen har vi inkludert kriterier innen miljømessig, økonomisk og sosial bærekraft, samt tekniske aspekter, for å gi en helhetlig vurdering av de ulike metodene.
11:30-12:30 Lunsj
12:30 - 14:00 Presentasjon av FHF-prosjekter
- ETNA (901819) – Effekter av notvask ved bruk av kavitasjonsmetoder på miljø og fiskevelferd
- SMARTER (901820) – Surveying microplastic release from aquaculture nets and ropes using different technologies for emission reduction
- No-Gro (901783) – Fjerning av begroing på nøter med kontinuerlig børsting versus spyling: Sammenligning av effektivitet, fiskehelse, miljø og kostnader
- VDWS-Transition (901785) – Fra føre-var-prinsippet til en kunnskapsbasert forvaltning av sårbar natur nær matfiskanlegg
14:00 Pause
14:20-15:30 Innlegg fra forskning og leverandører
- Hvordan påvirker kobber og biocider groe og andre organismer
- Hvorfor er rene nøter viktig for fiskehelsen
- Praksis for nøter ved dypdrift
- HMS-aspekter ved ulike not strategier
- Kan næringen klare seg uten antigromidler som kobber og biocider