Ny teknologi gir håp om mer effektivt fiske
Forskere har tatt viktige skritt mot å utvikle et verktøy som kan gi fiskere sanntidsinformasjon om størrelsen på fisken de har i sikte. Dette kan endre måten fiskere jobber på, og bidra til både økt lønnsomhet og mer bærekraftig ressursforvaltning.

Prosjektet, finansiert av FHF (Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering), har testet bredbåndsekkolodd-teknologi under kommersielle fiskeoperasjoner. Målet er å kunne estimere fiskestørrelse før fangst, slik at man unngår å ta opp fisk som er for liten eller uønsket.
Mer verdiskaping
I dag må fiskere ofte vente til fisken er om bord i båten før de får oversikt over størrelsen. Dette kan føre til at man har brukt tid og ressurser på å fange fisk som har lav verdi eller som ikke er lovlig å fange.
Med den nye teknologien vil fiskerne kunne ta bedre informerte beslutninger om hvor og når de skal fiske. Målet er at teknologien skal gi informasjon om fiskestørrelse før nota settes.
Utfordringer underveis
Forskerne har møtt på utfordringer underveis. Den opprinnelige metoden for å estimere fiskestørrelse, som baserte seg på å analysere ekko fra enkeltfisk, viste seg å være mer kompleks enn forventet.
Årsaken er at fisken ikke bare har en enkel form. Den har ryggbein og andre strukturer som påvirker hvordan ekkoet oppfattes.
Ny metode lovende
Teamet har imidlertid funnet en alternativ metode som virker lovende. Ved å måle styrken på ekkoet og vinkelen på fisken, har de klart å gjøre brukbare estimater av fiskestørrelse. Dette regnes som et stort fremskritt. Selv om forskerne ikke er helt i mål, er de nå langt nærmere å utvikle et praktisk verktøy for fiskerne.
Veien videre
Forskerne planlegger nå å finjustere metodene sine og teste dem under enda mer realistiske forhold. De ser også for seg at teknologien kan kombineres med andre verktøy, som sonar, for å gi fiskerne et enda mer komplett bilde av hva som befinner seg i havet. Utviklingsarbeidet skal bidra til å gjøre fiskerinæringen enda mer effektiv, lønnsom og bærekraftig.
Det er Havforskningsinstituttet (HI) som har ledet prosjektet, og også bidratt med økonomiske midler inn i prosjektet. Med seg på prosjektet har de hatt Liegruppen.
Rita Naustvik har vært FHF-ansvarlig i dette prosjektet. Resultatene fra dette prosjektet blir tatt med i det det fremtidige arbeidet.