Til innholdet

22.10.2013

FHF sponser linefiskere

Havhesten, eller kjalken, kan være en plage for linefiskerne. Nå finnes det endelig et effektivt redskap, kjalkeskrema, som holder sjøfugl unna lina under setting. Kjalkeskrema gjør linefisket mer miljøvennlig og økt lønnsomhet er ekstra bonus.

Del artikkel

Norges Fiskarlag sender i disse dager ut en video til linefiskere langs hele kysten. Videoen viser opprigging og bruk av kjalkeskreme om bord i autoliner og kystlinefartøy. Produksjon og distribusjon av videoen er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF). Sammen med videoen går også tilbudet fra FHF om en økonomisk støtte til de første kjøperne av kjalkeskrema.

Videoen vil også bli vist på Nor Fishing 2002.

Svein Løkkeborg ved Havforskningsinstituttet har forsket på problemet med utilsiktet fangst av sjøfugl og tap av agn ved at sjøfugl beitet av lina under setting. I forskningsforsøk ble tre forskjellige metoder prøvd ut og sammenliknet: Kjalkeskrema, setterør og uthaler. Kjalkeskrema overbeviste som den klart mest effektive metoden. Sjøfuglfangsten forsvant, mens fisket økte som følge av mindre tap av agn.

Kjalkeskrema består av et langt tau med fire garnringer eller ei punktert blåse i enden og tolv 8 centimeter brede strimler av presenning. Skrema henger etter båten der lina flyter i havoverflaten. Den virker både som skremsel og hinder for fugler som prøver å beite av lina. Kjalkeskrema er forholdsvis tung å hale inn. For å unngå brudd på arbeidsrutinene om bord, kan skrema monteres på en enkel, hydraulisk vinsj som opereres av den som setter lina.

Prisen på skreme og vinsj ligger rundt 15.000 kroner. Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond sponser de første femten kjøperne med 5000 kroner. Bestilling kan skje ved å kontakte Mjosundet båt og hydraulikk AS som vil registrere bestillingene fortløpende. Bestillingsskjema kan du også finne med å klikke på vedlegg i høyre grå meny på denne siden.

Ved produksjon andre steder må en datert ordrebekreftelse sendes til: Aslak Kristiansen Norges Fiskarlag, Pirsenteret, 7462 Trondheim. Telefon: 73545850 E-post: aslak.kristiansen@fiskarlaget.no

keyboard_arrow_up