Til innholdet

Tre minutter utblødning kan være nok

Nofima har akkurat avsluttet et prosjekt hvor hovedmålet var å øke kunnskapen om hvordan mengde restblod i muskelen påvirkes av fangst- og ombordhåndtering

bakside

Hvor lenge burde fisken ligge å blø ut etter bløgging? Det viser seg at det meste av blodet i hovedårene er fjernet allerede etter 3 minutter dersom fisken ligger og blør ut i vann. Det er målt nesten samme restblod i fisken om den blir liggende å blø ut i 3 eller 30 minutter. Dette avspeilet seg også i form av restblod i filet, det var like mye restblod i fiskefileten om den hadde blødd ut i 3 minutter eller 30 minutter (se figur).

Grafer
Figuren viser blodtap (%) og restblod i muskelen etter utblødning av torsken i sjøvann for 3, 6, 10, 15 og 30 min.

-Disse forsøkene ble gjort i småskala, men dersom vi får samme resultater i kommersiell skala vil dette kunne ha mye å si for gjennomføringen av bløgging og utblødning; besparelse av prosesseringstid av fangst og mindre behov for utstyr, plass og vann sier Torbjørn Tobiassen i Nofima.

Last ned faktaark som viser flere detaljer fra studien her

Resultatene som her er vist er kun resultater fra deler av dette omfattende prosjektet. Flere resultater og mer informasjon om prosjektet finnes her: (FHF-901347)

Alle resultatene fra dette prosjektet samt resultater fra tidligere forsøk er oppsummert i en brosjyre som er skrevet og produsert av Nofima. Her gir forskerne sine aller beste tips til tiltak for å oppnå best mulig kvalitet på fisken under fangst og etter ombordtaking.

Veilederen

Brosjyren kan lastes ned her

 

keyboard_arrow_up