Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

233013

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 233013
Status: Avsluttet
Startdato: 01.01.2003
Sluttdato: 01.01.2005

Reduksjon av dioksin i fiskeolje

Sammendrag fra prosjektets faglige sluttrapport
Dioxiner og PCB er fettløselige forbindelser. Den mest kostnadseffektive måte å redusere miljøgifter i fiskemel vil være tiltak rettet mot reduksjon av fettnivå basert på optimalisering av eksisterende enhetsoperasjorer. Masse- og dioxin/PCB-balanse i prosessen viser at potensialet er klart størst ved gjennomføring av tiltak rettet mot mellomproduktene presskake/grakse, men dette kan ikke alene lose industriens utfordringer.

Det er i forprosjektet testet et nytt prinsipp for fjerning av miljøgifter basert på ekstraksjon av presskake med soyaolje. Prosessen er vist å kunne redusere innholdet av miljøgifter til nivå lavere eller tilsvarende hva som oppnåes ved heksan- eller isopropanolekstraksjon av fiskemel. I laboratorieforsøk er det oppnådd en renseeffekt på 89 %. Prosessen kan lett implementeres i en eksisterende fiskemelfabrikk og muliggjør fremstilling av et renset fiskemel med uendret fettnivå. Ekstraksjon med organiske løsemidler vil fjerne flerumettede fettsyrer og vitaminer og endre på de fysikalske og kjemiske egenskapene til fiskemelet.

Ekstraksjon med soyaolje medfører en betydelig endring av fettsyresammensetningen i fiskemelet. Dette kan unngåes ved å anvende fiskeolje som ekstraksjonsmiddel. Fiskeolje fra ekstraksjonsprosessen kan renses basert på samme teknologi som velges for vanlig fiskeolje fremstilt ved fabrikken. Dette muliggjør etablering av kostnadseffektive totalløsninger ved den enkelte fiskemelfabrikk der rensing av fiskemel og olje integreres i en ny prosess.
EU-kommisjonen innførte grenseverdier for maksimum innhold av dioksiner (PCDD) og furaner (PCDF) med virkning fra og med 1. juli 2002.

For enkelte råstoffslag vil innholdet av dioksiner og furaner være så høyt at produsert fiskeolje og fiskemel vil ligge over de vedtatte grenseverdier. Dette gjelder spesielt for fisk fanget i forurensede områder (bl.a. deler av Nordsjøen, Østersjøen og Skagerrak), fisk med lavt fettinnhold og biprodukter fra hvitfiskindustrien.

FHF, Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND), FHL fiskemel og Norges Sildesalgslag bevilget høsten 2002 midler til oppstart av et 2-årig prosjekt med målsetning å undersøke alternative teknikker for rensing av fiskeolje for miljøgifter med hovedfokus på dioksiner, furaner og dioksinlignende PCB. Inkludert i dette prosjektet ble det også bevilget penger til gjennomføring av et mindre forprosjekt (“feasibility study” fiskemel) for å starte en evaluering av alternative prosesser for rensing av fiskemel. Dette prosjektet er knyttet opp til denne evalueringen.
Overordnet mål
Å undersøke alternative teknikker for rensing av fiskeolje for miljøgifter med hovedfokus på dioksiner, furaner og dioksinlignende PCB. 
 
Mål for dette delprosjektet
Å evaluere alternative prosesser for rensing av fiskemel.
Prosjektet gjennomføres som et samarbeid mellom Fiskeriforskning (avdeling SSF) og NIFES, Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatsforskning med ansvar for henholdsvis prosess-studier og analyser av miljøgifter.

NIFES står for prosjektledelse (Marc Berntssen), mens Fiskeriforskning står for den praktiske gjennomføringen. Oppdragsgiver er Fiskeri og havbruksnæringens landsforening (FHL).

Innovasjon Norge står for øvrig for administrasjon av prosjektet.
keyboard_arrow_up