Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

333023-4

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 333023-4
Status: Avsluttet
Startdato: 18.01.2006
Sluttdato: 30.09.2006

Skrog, energiøkonomisering og levendefangst

Fartøyutvikling: Hensikten med prosjektet har vært å utvikle en ny skrogform som gir økt rom for transport av levende villfanget fisk.
I prosjektet er det utviklet et skrog ut fra nye funksjonskrav, med sikte på økt fiskevelferd, kvalitet og kapasitet (volum) for transport av levende villfanget torsk. Prosjektet tok utgangspunkt i et 90-fots fartøy, og skrogdesignet ble utviklet og optimalisert ut fra den forutsetning at aktuelle fartøy måtte ha stor bredde/dybde og flate tankbunner med oppstrømming.

I prosjektet ble det gjennomført uttestinger av tre ulike skipsmodeller (målestokk 1:11) i forsøkstanken ved SSPA Sweden i Göteborg. Etter flere modifiseringer ble resultatet en skrogform som så ut til å kombinere transportkapasitet og energiøkonomisering på en god måte. Fartøyhastigheten ble beregnet til å være 10-11 knop ved et energiforbruk på 805 KW, avhengig av variasjoner i trim og tankvolum. Rapporten fra SSPA Sweden ble ferdigstilt sommeren 2006. Full oversikt over skrogets sjøegenskaper kan en allikevel ikke få før det prøves ut i praksis.

I første omgang vil rederiet Åge Sivertsen AS prøve ut konseptet gjennom ombygging av fartøyet M/S Trinto. Hvis skroget i praktisk bruk viser seg å fungere som forutsatt, vil tegningsmaterialet bli nedskalert slik at konseptet også kan tas i bruk for mindre kystfartøy.

Prosjektet har vært forankret i Villfiskforums første handlingsplan (2005-2006), og ble startet på oppdrag av Fiskarlagets Servicekontor. Sten A. Hellström har vært prosjektleder hos SSPA Sweden, mens Naval Consult AS ved Johan Kongsvik har vært ansvarlig for den overordnede koordineringen og rapporteringen av prosjektet.

Nærmere informasjon om prosjektet kan fås av Fiskarlagets Servicekontor v/Aslak Kristiansen, tlf. 73 54 58 55, e-post: aslak.kristiansen@fiskarlaget.no

Kontakt person:
keyboard_arrow_up