Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

542032

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 542032
Status: Avsluttet
Startdato: 01.09.2006
Sluttdato: 31.08.2009

Utvikling og implementering av prosess-styringssystemer for fiskeoppdrettsnæringen (PISCADA)

PISCADA-prosjektet har utviklet en ny teknologisk plattform for industriell IT- og prosesstyring i oppdrettsnæringen. Prosjektets formål har vært å etablere sømløs informasjonsflyt av sanntids- og prosessdata ut av prosessanlegget, fjernstyring av flere akvakulturanlegg og legge til rette for bedre personsikkerhet.

Prosjektresultatene er demonstrert og testet gjennom en pilotinstallasjon ved et oppdrettsanlegg på Hitra hvor fjernstyring av overvåkning av ble testet. I tillegg ble PISCADA-produktene installert og demonstrert ved Aqua Nor 2009 og på SeaLab SSO (Surveillance, Simulation and Operation, SINTEF Fiskeri og havbruk AS) Prosjektet har resultert i at PISCADA-teknologien nå industrialiseres og gjøres tilgjengelig for akvakulturnæringen.

Prosjektet har vært finansiert gjennom Norges forskningsråd med delfinansiering fra FHF. Førstnevnte har hatt ansvaret for å kvalitetssikre prosjektet faglig og administrativt. Prosjektet har egen nettside hos Forskningsrådet (prosjektnr. 176420)
Sammenkopling mellom teknologi og menneske ved hjelp av IKT-baserte trådløse nettverk har ikke vært gjort før innenfor havbruksnæringen. En har operert med frittstående system som ikke har kommunisert verken med menneske eller med instrumentering på intelligent vis. Man har heller ikke tenkt på oppdrett som en prosessindustri med de kontroll-, overvåkings- og reguleringsmuligheter det innebærer.

Gjennom dette prosjektet ønsker en å endre på dette ved å knytte sammen de ulike delene som folk, fisk og anlegg i et integrert komplekst system ved hjelp av moderne kommunikasjons- og datateknologi.
Å etablere en standardisert teknologisk plattform/metodikk for prosesstyring i fiskeoppdrett, herunder ulike former for innsamling og transport av sensordata, bearbeidelse og formidling/respons til brukere. PISCADA vil legge til rette for bruk av ny og moderne teknologi og metoder for en mer lønnsom, verdiskapende og markedsrettet havbruksnæring, samtidig som det fører til redusert risiko for uhell både på anlegg og mennesker.

Delmål
• Å implementere LAN for et oppdrettsanlegg.
• Å etablere operasjonssenter med tovegs kommunikasjon med oppdrettsanlegget via kommersielt tilgjengelig teknologi.
• Å instrumentere en merd med videoovervåking, registrering av posisjon, temperatur, oksygeninnhold, osv.
• Å prosessere og framstille data slik at brukeren lett oppfatter kjerneinformasjonen (menneske-maskin-vekselvirkning).
• Å demonstrere bruken av systemet via eksempler. Automatisk registering av røkter som faller i sjø. 3D-representasjon av bl.a. temperatur, oksygen, sanntids vannstrøm og notposisjon i sann tid.
PISCADA vil åpne for automatisering og prosesskontroll på en langt større skala enn det som er mulig med dagens måte å drive oppdrett på. Visjonen for PISCDA er å transformere oppdrettsnæringen slik at en ser oppdrett som en produksjonsprosess som kan styres og reguleres ved hjelp av sanntidskunnskap om tilstanden i og utenfor merden for ved det å skape en miljøriktig og samtidig økonomisk optimal produksjon.
Introduksjonen av et operasjonssenter, som vil fungere som en slags hjerne som samler inn, bearbeider og sender ut informasjon, vil være sentralt i det integrerte systemet. Prosjektet vil i tillegg til å implementere moderne teknologi, også komme inn på hvordan mennesker skal fungere sammen med denne teknologien. For å synliggjøre dette vil en gjøre bruk av demonstrasjonsaktiviteter som vil være viktige for miljø og sikkerhet innenfor næringen.

Prosjektorganisering
Faglig ansvarlig er Akvasmart og tillegg vil SINTEF Materialer og kjemi, SINTEF Fiskeri og havbruk, Høgskolen i Akershus, Telenor R&D og Lerøy Midnor bli trukket i deler av prosjektet som samarbeidspartnere.

En referansegruppe bestående av opptil fem oppdretter vil også bli knyttet opp mot prosjektet.

Prosjektet samfinansiert av Norges forskningsråd og FHF. Prosjektet inngår i Norges forskningsråd sitt MAROFF-program.
Det utarbeides et faktaark som blir publisert på FHFs nettside.
keyboard_arrow_up