Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

553014

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 553014
Status: Avsluttet
Startdato: 27.10.2006
Sluttdato: 31.12.2009

Betydningen av pankreassykdom (PD) for kvalitet hos oppdrettslaks

Resultatene viste at kvaliteten ofte forringes i en periode etter sykdomsutbrudd. Spesielt gjelder dette blek og skjoldet filet, mørke pigmentflekker (melaninflekker), hard tekstur, avvikende kjemisk sammensetning, lavere innhold av vitamin E og økt væsketap ved lagring. I tillegg også redusert utbytte ved prosessering. PD synes ikke å øke graden av filetspalting eller veksten av poleringsbakterier ved lagring av fersk eller røkt filet. Avvikene var mest uttalt for ferske og røykte produkter, men ubetydelige for økt laks. Kvalitetsavvikene var størst 1–3 måneder etter sykdomsutbrudd, og mest tydelige for den minste fisken med tynn kroppsform (lav kondisjonsfaktor).

Etter et drøyt halvt år var kvaliteten og kjøttfylden oftest normalisert hos fisk med forventet størrelse og med normal fasong. Det er likevel viktig å være på vakt ettersom fisk med normalt utseende kan ha kvalitetsmessige avvik. Risikoen for at det finnes slik fisk synes å være større for laks fra anlegg med gjentatte PD-utbrudd. Hardhendt handtering i slakteprosessen forsterker problemet med kvalitetsavvik ettersom laks er meget sensitiv for stress etter PD-utbrudd.

Underliggende årsaker for kvalitetsavvik
Det ble utført biokjemiske, histopatologiske og genekspressjonsanalyser for å avdekke underliggende årsaker til avvikende slaktekvalitet. Analysene viste betydelig variasjon mellom individer fra samme merd. Fisk med unormal hard tekstur og blek filetfarge hadde mer utalte muskelskader og bindevevsdannelse. Forandringene var størst under skinnet (rød muskel) og i fisk med lav kondisjonsfaktor. Videre var protein-, glykogen-, astaxanthin- og vitamin E-innholdet lavere i PD-syk fisk. Omsetningen av næringsstoffer viste tydelige forandringer hos laks med tap av bukspyttkjertel. Aminosyrer som var nedregulert i PD-syk fisk var: arginin, fenylanalin og treonin. Resultatene tydet også på at protein og glykogen ble brukt til energiproduksjon, og i mindre grad fett. Videre fant vi indikasjoner på at den PD-syke laksen hadde problemer med oksygentransporten i blodet. Nedregulering av viktige komponenter som beskytter fisken mot oksidativt stress kan også være med på å forklare muskelforandringer etter PD-utbrudd.

Nytteverdi og anvendelse
Basert på oppnådde resultater har man anbefalt en utvidet kvalitetskontroll og utarbeidet en liste over faktorer som kan bidra til å minske risikoen for å få kvalitetsproblemer ved kaldrøyking av PD-smittet laks. Prosjektet har også bidratt med nyttig basisviten for arbeidet med å videreutvikle strategier for å fremskynde gjenoppbygging av laksemuskelen etter PD-utbrudd. Etter PD-sykdom er det stor kvalitetsforskjell mellom fisk fra samme merd. Det kan også være stor variasjon mellom ulike deler av samme filet. Standard kjemisk analyse av NKS (Norsk kvalitetssnitt)-koteletten av 5–10 laks gir derfor ikke tilstrekkelig grunnlag til å friskmelde kvaliteten i en merd etter PD-utbrudd. Man anbefaler derfor å ta ut 30 laks og evaluere hele fileten. Et trent øye vil kunne avsløre om filetene har fargeavvik eller melaninflekker utover normalen. Eventuelt kan filetene analyseres ved et laboratorium.

Hvordan minske risikoen for å få kvalitetsproblemer ved kaldrøyking av PD-smittet laks?
• Sorter ut fisk med lav kondisjonsfaktor.
• Benytt fersk, ikke frosset/tint materiale.
• Tørrsalting er å foretrekke fremfor lakesprøyting.
• Både ved høy og lav røyketemperatur (21–28°C) er anbefalingen å benytte lang tørketid.
• Lav røyketemperatur på 20–22°C synes å være bedre enn høy temperatur på 27–29°C.

Det er viktig at laks som har hatt PD blir håndtert så skånsomt som mulig. Enhver form for stress kan føre til at kvalitetsproblemene forsterkes.
Pankreassykdom (Pancrease disease – PD) kan gi akutt infeksjon med høy dødelighet eller et mer langstrakt forløp med minsket tilvekst, økt fôrfaktor og økt mottakelighet for andre sykdommer. Kjerneområdet til PD er Hordaland og Sogn og Fjordane, men PD er også påvist i Finnmark og Troms, Nordland og Rogaland. I august 2006 ble det påvist PD i et anlegg i Møre og Romsdal.

I den senere tid har det vært fokus på sammenhengen mellom PD og kvalitetsproblemer hos laks. Det finnes ingen systematiske studier som beskriver sammenhengen mellom PD og kvaliteten, men mye tyder på at laks med PD har dårlig farge med bleke områder i fileten. Slike fileter kan ikke benyttes i produksjonen av røkt laks av høy kvalitet, og det er røykerier som nekter å prosessere laks som har, eller har hatt PD. Det er også mistanke om at PD forårsaker teksturproblemer og økt bakterievekst (redusert holdbarhet). Kvalitetsproblemene kan være synlige umiddelbart etter filetering, eller de kan fremkomme etter røyking/ vakuumpakking. For eksempel kan fileter med tilsynelatende god kvalitet som ferske, bli skjoldete etter røyking/ vakuumpakking. Selv om det er sterke indikasjoner på at PD forårsaker kvalitetsproblemer, er det viktig å være åpen for at også andre årsaker kan gi kvalitetsproblemer i fersk og røkt filet.

Det er viktig å fremskaffe dokumentasjon om betydningen av PD for kvaliteten. Videre er det ønskelig å få identifisert eventuelle egenskaper ved den ferske fisken/ fileten som indikerer egnethet for røyking – og slik gjøre det mulig å sortere ut uegnet fisk på et tidlig tidspunkt. Antakelig kan faktorer knyttet til stress, samt ugunstig fôrsammensetning og prosesseringsmetode være med å forsterke forekomst av kvalitetsproblemer i PD laks.

Prosjektet er i regi av Akvaforsk og i samarbeid med Norconserv, Norges veterinærhøgskole og Veterinærinstituttet.
Å kartlegge betydningen av PD for kvaliteten hos fersk og røykt laks.

Delmål
• Å undersøke betydning av PD-utbrudd for kvaliteten på fersk rå laksefilet og tørrsaltet og stikksaltet røkt laksefilet.
• Å undersøke om avstand fra PD-utbrudd har betydning for kvaliteten av ferske og røkte laksefileter.
• Å undersøke om laksens forhistorie har betydning for kvaliteten (epidemiologisk undersøkelse).
De økonomiske konsekvensene for anlegg som rammes av PD er store. Gjennom gjennomføring av objektive målinger av ferske og røykte fileter ønsker man å avdekke betydningen av PD for kvaliteten av oppdrettslaks, samt undersøke om prosessbetingelser ved røyking har betydning for kvalitetsavvik av kaldrøykte fileter av laks etter PD-utbrudd.
Man ønsket å undersøke sammenhengen mellom kvaliteten på fersk og røkt filet ved bruk av to ulike saltemetoder (tørrsalting og stikksalting). Formålet var å undersøke om fileter med dårlig kvalitet etter røyking har særegne egenskaper som ferske slik at disse kan sorteres ut på et tidlig tidspunkt og muligheten for å begrense kvalitetsproblemer etter røyking ved valg av “riktig” saltemetode. Fisken i undersøkelsen skulle være fra anlegg med nylig PD-diagnose og frisk fisk.

Man ønsket også å utføre en mer omfattende kartlegging av fisk fra 10–15 ulike anlegg. Laksen (15 per anlegg) skulle sendes til Norconserv for filetering og røyking (èn saltemetode). Fileter med kvalitetsfeil ville bli undersøkt videre kvalitetsmessig og epidemiologisk – med laks av god kvalitet som kontroll.

Faktisk gjennomføring
Laks fra 22 anlegg med positiv PD-diagnose inngikk i studien. Det ble benyttet laks av slaktestørrelse (3–4 kg i gjennomsnitt), og avstanden fra PD-utbrudd til slakt varierte fra 0 til 14 måneder. Usmittet laks fra 10 anlegg ble brukt som referanse. Til sammen ble nærmere 1000 laks undersøkt. All fisk ble analysert fersk og etter røyking. Laks fra utvalgte partier ble også analysert etter koking.
På basis av prosjektet vil det bli utarbeidet flere faktaark, artikler i fagtidsskrift, foredrag, postere og rapporter. Dette vil bli tilgjengelig fra FHFs nettsider.
keyboard_arrow_up