Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

900047

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900047
Status: Avsluttet
Startdato: 01.03.2008
Sluttdato: 31.12.2008

Forebygging av vertikal smitte med Francisella hos oppdrettstorsk

Sammendrag
Prosjektet har bidratt til at avlsframgangen som var nedfelt i én av de smittede populasjonene er blitt videreført, så langt uten tegn på at infeksjonen er overført mellom generasjonene. Dette er utvilsomt den viktigste utnyttelsen av resultatene både for Marine Breed AS, og for norsk torskeoppdrettsnæring som helhet. Man har også beskrevet en teknikk for å ta ut nyrebiopsier uten å skade fisken, og som kan brukes i praktisk fiskehelsearbeid i torskenæringen i tida framover.

De faglige resultatene som beskriver biopsimetoden og data som viser at risikoen for vertikal smitte fra smittet foreldrefisk er svært lav er presentert på to møter i nettverksprosjektet ”Sats på torsk”, i februar 2008 og februar 2009, det siste med over 300 deltakere. Lysbildepresentasjonene fra dette møtet vil bli offentliggjort på internett av nettverks-sekratariatet. Resultatene fra delprosjektet som omfattet biopsimetoden planlegges å inngå i en doktorgradsavhandling ved Universitetet i Bergen, og vil bli publisert i et internasjonalt vitenskapelig tidsskrift. Resultatene fra overføringsstudiene (delprosjekt 2) vil også bli søkt publisert i et aktuelt bransjetidsskrift (f. eks. Norsk Fiskeoppdrett) og i internasjonale fagtidsskrift.
 
Resultatene oppnådd i prosjektet vil dessuten bli brukt som bakgrunn for nye prosjektplaner, blant annet vedrørende desinfiserende effekten av glutaraldehyd og andre desinfeksjonsmidler mot akvatiske Francisella-bakterier, og om antibiotikabehandling mot francisellose hos torsk.
Høsten 2007 ble det påvist at to av Marine Breed sine stamfiskgrupper av torsk som sto i Møre og Romsdal var smittet med Francisella. Selv om Francisellose fortsatt ikke er en meldepliktig sykdom etter matloven, og det var ukjent om den kan smitte fra foreldrefisk til avkom, iverksatte Marine Breed rutinemessig informasjon til kundene samt en del forebyggende tiltak som dobbel desinfeksjon og testing av øyerogn før levering. Ingen av leveransene testet positivt for Francisella. Senhøstes 2007 ble imidlertid stamfiskpopulasjonene pålagt restriksjoner. All distribusjon av øyerogn ble stanset av Mattilsynet ved regionkontoret i Steinkjer. På dette tidspunktet ble VESO engasjert som Marine Breeds faglige rådgiver i saken.

I forventning om at nødvendig hjemmel for restriksjoner snart ville bli vedtatt la VESO og Marine Breed opp et FoU-prosjekt for om mulig å redde den genetiske fremgangen som ligger i den gyteklare stamfisken, og samtidig å frembringe ny vitenskapelig kunnskap om vertikal smitte med Francisella.
Hovedmål
• Å prøve ut en del aktuelle forebyggende tiltak mot vertikal smitte dersom stamfisk av torsk rammes av francisellose.
• Å vinne kunnskap om risikoen for at Francisella-infeksjon smitter med befruktet torskerogn.
Prosjektet vil kunne skaffe viktig grunneggende kunnskap om risiko for og mulige tiltak mot spredning av sykdommen via stamfisk til rogn og videre ut i næringen gjennom leveranser av rogn, yngel og settefisk av torsk.
Hovedelementene i prosjektet er å teste ulike metoder for biopsiprøver uten avliving, å dokumentere effekten av rutinemessig desinfeksjon og å evaluere om gyteklar stamtorsk kan behandles med antibiotika-injeksjon for å redusere smitterisiko. Tilgangen på gyteklar, naturlig smittet fisk er et ganske unikt tilfelle, hvor man bør gripe sjansen mens man har den.

Prosjektet har følgende arbeidspakker:

Arbeidspakke 1:
Francisella-testing av stamtorsk ved hjelp av biopsiprøver (Gjennomføres av Universitetet i Bergen og VESO).

Arbeidspakke 2:
Effekt av etablerte desinfeksjonsprosedyrer: naturlig infisert fisk/eksperimentell smitte under befruktning (Gjennomføres av NOFIMA og VESO. QRT–PCR (quantitative real time–polymerase chain reaction)-analyser hos Patogen AS)).

Arbeidspakke 3:
Antibiotikabehandling av Francisellose-syk stamtorsk: effekt og sikkerhet (Gjennomføres av NOFIMA, og VESO med analysestøtte av Veterinærinstituttet).

Arbeidspakke 4:
Resultatbearbeiding og rapportering (Gjennomføres av VESO med bistand av alle prosjektdeltakere).
Resultatene vil bli offentlig tilgjengelig i en samlet sluttrapport.
keyboard_arrow_up