Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

900086

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900086
Status: Avsluttet
Startdato: 02.06.2008
Sluttdato: 31.12.2008

Kartlegging av faktorer som påvirker tekstur i laks

Resultater fra prosjektet har vist at det er mulig å bedre fasthet i laksefilet gjennom å øke innholdet av utvalgte aminosyrer i fôret. Prosjektet viste at tekstur i laksefilét har sammenheng med fiskens metabolske status og forsøkene viser at bedre ernæring gir fastere filét.
 
Studien viste at en aminosyreblanding av arginin og glutamat ga fastere tekstur sammenlignet med laks som fikk kontrollfôr. Resultatene viste dermed at teksturen kan forbedres gjennom fôret. Denne kunnskapen åpner opp for ny tilnærming til kvalitetsforbedrende tiltak. Generelt var det en tendens til økende fasthet med fiskestørrelsen, men variasjonen innen samme størrelsesklasse var betydelig. Resultatene viste ingen klar sammenheng mellom mineralinnhold og fasthet i filét og de histologiske undersøkelsene avslørte ingen tydelige strukturelle forskjeller på filét fra fisk fra de ulike fôrgruppene.

Det ble påvist tydelige biokjemiske spor i muskel til fisk hvor fôret var tilsatt arginin. Tilsvarende spor ble ikke påvist hos laks fra boost-gruppen hvor fôret var tilsatt glutamat. Likevel er det usikkert om kun én eller begge av disse aminosyrene førte til den økte fastheten hos fisk fra boost-gruppen. Leveren hos laks i Boost-gruppen var mindre (lavere HSI), hvilket styrker hypotesen om at tilsetning av spesifikke næringsstoffer kan rette opp i en ernæringsmessig/metabolsk ubalanse i fisken som kan være knyttet til utvikling av bløt tekstur. Resultatene understreker at teksturen er komplisert å forstå i sin helhet. Videre arbeid med å sikre god tekstur i norsk oppdrettslaks må ha en helhetlig tilnærming hvor en ser på hele fisken og ikke bare kvalitet i filét. Spesielt er det viktig å overvåke sentrale organer og utvalgte blodparametere ettersom teksturen synes å være nært koblet til laksens metabolske tilstand og helsestatus.

Følgende sammenhenger ble påvist i prosjektet:
Forsøksfôr (Boost) versus kontrollfôr
• Fastere tekstur
• Mindre lever
• Ikke oppregulering av muskelnedbrytende enzymer (catepsiner) i motsetning til laks gitt kontrollfôr
• Industritest; Tendens til lavere grad av gaping i haleregionen
• Mikrostruktur 0
• Makrostruktur 0
• Mineraler 0
• Bindevev 0

Bløt tekstur var sammenfallende med
• Større lever
• Endret fettomsetning
• Økt mengde av visse frie aminosyrer i muskel
• Endret proteinuttrykk
• For lavt nivå av visse komponenter i fôret

Fast tekstur i laksefilet kan oppnår ved:
• Styrt fôrsammensetning
• Bedre forståelse av laksens energiomsetning
• Bedre forståelse av sammenhengen av leverindeks
• Tilpasse produksjonen (fôr/fôring/sulting mm) til årstid/temperatur?
• Redusere aktiviteten av muskelnedbrytende enzymer
Gjennom forprosjektet “Fastere laks” (FHF-prosjekt 571024) og arbeidsmøte (workshop) som ble gjennomført i februar 2008, ble tekstur og årsaker til bløt laksefilét drøftet. Mange oppdrettere og produsenter har registrert at bløt tekstur har forekommet. Laks som er bløt i kjøttet er lite egnet til filetering og slicing. Erfaringer fra bransjen kan tyde på at problemet er mer uttalt i nord enn i sør, og at innslaget av bløt fisk og filetspalting er mer utbredt i vinterhalvåret. Problemet synes å øke etter perioder med sterk tilvekst og noen oppdrettere har god erfaring med økt sultetid i perioder der teksturproblem er utbredt.

For å være i stand til å begrense problemet med bløt tekstur, er det avgjørende å skaffe kunnskap om biokjemiske og morfologiske faktorer som påvirker teksturen. Kunnskap om bakenforliggende årsaker til teksturvariasjoner, vil i større grad gi oppdretterne mulighet til å målrette produksjonsbetingelsene slik at filetkvaliteten tilfredsstiller krav i ulike markeder for oppdrettslaks.

Tekstur er en sammensatt egenskap og kunnskap om bakenforliggende årsaker til variasjon i tekstur er mangelfull og fragmentert. Derfor vil en multivariat tilnærming for å avdekke årsaksforhold være hensiktsmessig. En screeningsstudie der en samtidig undersøker teksturegenskaper og morfologiske/strukturelle, biokjemiske, fysiokjemiske og helserelaterte faktorer vil gi en kunnskapsplattform som kan danne grunnlag for målrettet fokus på de egenskaper som peker seg ut som mest betydningsfull for fasthet i filéten.

Å utføre en bred kartlegging for å identifisere faktorer som har betydning for teksturen i oppdrettslaks.

Norsk laks har stor utbredelse og benyttes som råvare til mange typer produkter. Kvaliteten av fisken er helt avgjørende for verdi av produktet og dette prosjektet vil om det lykkes, bidra til å forbedre tekstur i oppdrettslaks. Bedre tekstur og mindre filétspalting vil øke verdien av laksen som produkt.

Kvalitet på laksefilet er viktig for oppfattelsen av laks som er god produkt og viktig for foredlingsindustrien. Gjennom å kartlegge hvilke faktorer som påvirker tekstur i laksefilet, ønsker vi å finne metoder for å sikre en stabil og god kvalitet. Prosjektet gjennomføres som en kartlegging av biokjemiske og morfologiske faktorer som påvirker tekstur i laksefilet.

Hovedmålet er å identifisere faktorer som har betydning for tekstur i oppdrettslaks. Dernest på grunnlag av analysene å finne hvilke tiltak som kan settes inn for å gi oppdretterne bedre mulighet til å styre kvaliteten på sluttproduktet.

Faktisk gjennomføring
Forsøkene ble gjennomført etter følgende plan:
1. Laks i et pågående fôringsforsøk i Nofima Marins sjøanlegg på Averøya ble tatt ut regelmessig til teksturundersøkelse gjennom en periode på fire måneder, og det ble også sikret prøvemateriale for videre undersøkelser. Det omfattende fôringsforsøket (18 merder) hadde fokus på tilvekst og helse (hjerte og tarmhelse) og var finansiert av Norges forskningsråd med flere forskningspartnere og industri involvert.

2. I fôringsforsøket ble det benyttet et kommersielt tørrfôr som ble coatet med ulike bioaktive komponenter. Av de seks ulike fôrene som ble benyttet, ble det satt søkelys på ett fôr som var coatet med aminosyrene arginin og glutamat. Aminosyrene som ble tilsatt fôret har tidligere vist seg bl.a. å ha følgende effekter hos dyr generelt (lite informasjon om fisk):
• Arginin (Arg): Stimulerer vekst og muskeloppbygging, og virker inn på hormon-nivå og syntese av vekstfaktorer
• Glutamat (Glu)/glutamin(Gln): brukes bl.a. til energi og utvikling av tarmceller, neurotransittor, fremmer immunitet, og Glu er substrat for Gln som har viktige funksjoner for å regulere plasma ammoniakk. Fremme sirkulasjon, omsetning av fett, osmoregulering mm. Tapes ved ulike typer stress, fremmer proteinsyntese (myosin)/hemmer nedbrytning.

Hele forsøksmaterialet ble benyttet for å finne generelle sammenhenger mellom produksjonsdata og teksturegenskaper (multivariat dataprosessering).

3. I det siste uttaket i september ble utvalgte fisk undersøkt i dybden ved biokjemiske, molekylære og morfologiske metoder.

Dette har vært et samarbeidsprosjekt hvor Marine Harvest, Nordlaks Produkter, Hallvard Lerøy, Lerøy Midnor sammen med flere andre har deltatt aktivt i gjennomføringen ved at de har stilt fisk til rådighet og deltatt i gjennomføring av forsøk. Forskningsarbeidet har vært ledet av Turid Mørkøre ved Nofima Marin og Ulf Erikson ved SINTEF Fiskeri og havbruk i samarbeid med Nofima Mat, NIFES og Norges Veterinærhøgskole. I prosjektet “Optimalt fôr som gir fastere laksefilet” (FHF-prosjekt 900338) videreføres forsøk for å dokumentere virkningen av å endre fôrsammensetning til laksen.

I januar 2009 ble det arrangert et arbeidsseminar (workshop) om tekstur i laks på Rica Hell Hotell hvor det ble presentert resultater og diskutert videre oppfølging.

19. mai 2009 ble det gjennomført et felles fagmøte for alle involverte parter i prosjektet.

Resultater fra prosjektet ble presentart på samling 17.–18. juni 2009 for Faggruppe laks og ørret.

Faktaark: “Fôr og temperatur påvirker filetens fasthet” ble produsert og presentert på messen AquaNor i Trondheim i august 2009.

Det ble laget en folder i samarbeid med prosjekt FHF-900109 som veileder for bedømmelse av tekstur i laks. 

keyboard_arrow_up