Til innholdet

Prosjektnummer

900257

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900257
Status: Avsluttet
Startdato: 01.01.2009
Sluttdato: 31.12.2011

Managing Texture Quality of Atlantic Salmon through the Application of Molecular and Morphologial Approaches

Stadig strengere krav stilles til kvaliteten av norsk oppdrettslaks, og det er gjerne prosessindustrien som stiller de strengeste kravene. Fastheten i fiskekjøttet er en av de egenskapene som bidrar mest til kvalitetsopplevelsen. Kvalitetslaks skal være fast i kjøttet med en glatt overflate uten sprekker mellom muskelsegmentene. Norsk oppdrettslaks har generelt god kvalitet, men tidvis kan lakemuskelen være bløt. Laks som er bløt i kjøttet egner seg dårlig til filetering og videreforedling og den vrakes av konsumentene. Derfor er det en prioritert oppgave å øke kunnskapen om forhold som påvirker fastheten i laksekjøttet. I dette prosjektet har man studert underliggende molekylære og morfologiske årsaker til teksturvariasjoner i laks over en 3 årsperiode. Forskerteamet har vært tverrfaglig sammensatt med fagfolk fra både inn- og utland.

En forutsetning for å kunne følge og forbedre en kvalitetsegenskap er at det finnes gode og objektive målemetoder. Tekstur er en kompleks egenskap og en har derfor hatt en bred tilnærming i utviklingen av forskningsverktøy til prosjektets formål. De nye verktøyene er basert på bio-/genteknologi, metabolomics, morfometri (histologi) og in vitro-studier ved bruk av muskelceller fra laks. Prosjektets tilnærminger har gitt ny kunnskap om sammenhengen mellom avvikende metabolisme hos bløt laks, strukturelle/histologiske avvik og om underliggende årsaker til at fôret i så stor grad påvirker muskelkvaliteten. Man har for første gang identifisert en sykdomstilstand hos bløt laks (glykogen myopati, “sukkerlaks”), hvilket gir et godt grunnlag til å motvirke denne tilstanden i fremtiden.

Prosjektet er presentert ved en rekke anledninger for næringen, det er publisert en lang rekke vitenskapelige artikler, inkludert mer enn 10 mastergradsoppgaver.
Background
Growing awareness related to soft flesh and gaping has led to considerable financial losses to Norwegian salmon farmers. Fillets with soft texture or gaping have an unattractive appearance, the yield is decreased as the fillets are damaged during machine filleting and slicing. Soft texture also tend to correlate with other quality defects, such as reduced liquid holding capacity (LHC) and paler fillet colour. In the long-term, high frequency of deteriorated quality might also represent a threat to the good reputation of the farming industry as being producers of sustainable, superior quality products.
Objectives
To provide scientific based strategies that ensure high fillet quality of farmed Atlantic salmon according to industrial and customer's preferences.
Expected project impact
Ensure high fillet quality of farmed Atlantic salmon according to industrial and customer's preferences.
Project design and implementation
In the present project, fundamental knowledge on factors impacting morphological characteristics and post-mortem degradation processes will be elucidated in order to provide scientific based strategies that ensure high fillet quality of farmed Atlantic salmon according to industrial and customer's preferences.
keyboard_arrow_up