Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

900096

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900096
Status: Avsluttet
Startdato: 15.08.2008
Sluttdato: 31.12.2008

Forskningsformidling om rømmingsforebygging 2008

Høsten 2008 ble det gjennomført 6 kurs/samlinger om rømmingssikring for matfisk.
 
Kurssamlingene som inngikk i dette prosjektet har hatt tekniske løsninger, driftsrutiner og beredskap som tema. Foredragsholderne på kursene var tilknyttet SINTEF Fiskeri og havbruk, Fiskeridirektoratet samt enkeltbedrifter og utstyrsprodusenter.
 
Presentasjonene er gjort tilgjengelig på prosjektsiden på fhf.no.
FHF har de siste årene brukt mye midler på en rekke prosjekter om rømmingsforebyggende teknologi, drift og andre tiltak. 

For å bidra til formidling og diskusjon om ny kunnskap arrangeres det i august/september 2008 ett nasjonalt settefiskmøte og 3–5 regionale møter for matfiskoppdrettere hvor SINTEF spesielt vil presentere samlete konklusjoner/erfaringer fra aktuelle prosjekt.

NIVA vil med basis i pågående prosjekt om sikring av avløp fra settefiskanlegg ha en tilsvarende gjennomgang på settefiskmøtet.

For å belyse næringens erfaringer og synspunkter er sentrale oppdrettere engasjert til å holde presentasjoner som grunnlag for diskusjon. Som helhet vil denne møteserien dekke et klart behov for oppsummering av “hvor står vi - hvor går vi” i forskning og arbeidet med rømmingsforebygging.

• Å nå ut til flest mulig som jobber nær fisken og den reelle rømmingsrisikoen med oppdatert kunnskap.
• Å gjennomføre gode diskusjoner som grunnlag for prioritering av videre innsats og forskningsarbeid.
• Å utarbeide 3–6 faktaark med gode råd om “god praksis – dårlig praksis” basert på de forskningsresultatene som finnes.

Økt fokus på rømmingsforebygging, felles kunnskapsgrunnlag hos deltagere fra hele landet for videre arbeid.

Det skal (avhengig av påmelding om alle steder blir gjennomført) avholdes kurs/samlinger om rømmingssikring for matfisk i Stavanger, Bergen, Florø, Bodø, Tromsø og ett for settefisk på Gardermoen. Kursene går i august og september 2008 og er særlig rettet mot dem som har ansvaret for daglig drift ute på merdkanten.

Kursene innrettes slik at de skal kunne være med på å oppfylle kravet som stilles i merknadene til “Driftsforskriften”, kap. 2, §6. Der står det at ansvarlig for driften skal ha nødvendige faglige kvalifikasjoner for å hindre, oppdage og begrense rømming av fisk. Dette kravet gjelder også for marinfisk.

Målgruppen for kursene vil derfor være dem som har hovedansvaret for den daglige oppfølgingen av fisken ute på merdkanten. Kursene vil også være aktuelle for teknisk personell og dem som har ansvaret for kvalitetssystemer og oppfølging av disse.

Settefiskkurs
Settefiskkurset blir arrangert på Quality Hotell Gardermoen fra 25. til 26. august 2008, og blir et landsdekkende kurs (10 min. med shuttle-buss fra flyplassen). Det er satt av mye tid til diskusjon og gruppearbeid og en oppdretter fra hver region vil fortelle om arbeidet de har gjort, noe man har hatt god erfaring med på tidligere kurs. I tillegg vil Fiskeridirektoratet si litt om smoltoffensiven og NIVA skal være med på å evaluere eksisterende rømmingstiltak.

En vil også diskutere dobbel sikring av avløp og transport fra settefiskanlegg til brønnbåt. FHL vil fortelle om arbeidet med rømmingssikring og viktigheten av god kommunikasjon og omdømme for næringen. Dette vil være tema på både matfisk og settefiskkursene.

Matfiskkurs
Det blir arrangert to kurs for matfisk i Nord-Norge i regi av FHL Nordnorsk Havbrukslag. Det første kurset blir på Rica Ishavshotell i Tromsø 15. september 2008. Kurset i Bodø avholdes på Radisson Hotel 16. september 2008.

På Vestlandet blir det arrangert 3 kurs i perioden 8.–10. september 2008 (Bergen 8. september, Florø 9. september og Stavanger 10. september).

Beredskapsplaner, krav til utstyr og utstyrsleverandører, tilpasning av komponenter og dialog med myndigheter er bare noen av temaene. I tillegg vil SINTEF ha en gjennomgang av rømmingstilfeller og årsakene til disse. Man skal også gjennomgå viktige endringer i NYTEK-standarden, jf Forskrift om krav til teknisk standard for flytende akvakulturanlegg (NYTEK-forskriften).

Samlingene i seg selv er formidling, i tillegg vil det bli utarbeidet 3–6 faktaark om tematikken i etterkant.

Foredragene vil gjøres tilgjengelig på FHFs nettsider så langt som mulig.
keyboard_arrow_up