Til innholdet

Prosjektnummer

900275

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900275
Status: Avsluttet
Startdato: 01.06.2009
Sluttdato: 31.08.2009

Frysing av laksefilet i elektromagnetisk kraftfelt: CAS-frysing

Det er ikke påvist med statistisk signifikans at frysing i magnetisk felt (CAS) har positiv virkning på drypptap, frysetid eller spisekvalitet til filet av oppdrettslaks. Drypptapet under tining og etterfølgende kjøleromslagring indikerer en svakt fallende tendens med økende magnetfeltstyrke.
 
Fersk, ufrosset filet er smaksmessig (tekstur/saftighet) bedre enn tint filet, men for 6 døgn gammel, islagret filet er forskjellene relativt sett ikke store (ca. 7,5 kvalitetspoeng mot 6,5). En prerigor, tre – fire døgns gammel filet vil selvsagt forventes å bli vurdert som ennå bedre enn denne frosne og tinte fileten.
 
Kuldeytelsesbehovet, målt relativt til produktvarmen, øker med anslagsvis 20–30 % ved installasjon av CAS-elementer i konvensjonell luftfryser. I industriell produksjon vil dette avhenge
av den industrielle fryserens størrelse og utforming, samt av hvor godt feltet fordeles inne i fryseren. Magnetfeltets utbredelse og homogenitet er kun i liten grad undersøkt.
 
Det er ikke funnet noen indikasjoner på andre krystalliserings- og varmetransport-mekanismer enn det en klassisk fryseteori beskriver, d.v.s. varmeledning i henhold til Fouriers lov, konvektiv varmeoverføring mellom sirkulerende luft og overflate, og en frysefront som vokser fra overflaten og innover i produktet. Fryseforløpet (temperatur/tid-kurven) har samme fasong som ved vanlig konvensjonell frysing. Frysetiden, som er relativt lang, ble målt til ca. 1,5 timer for 29 mm tykk laksefilet.
Et japansk firma har utviklet en fryseteknologi, Cell Alive System (CAS), hvor det hevdes at en forsinker dannelse av iskrystaller i produktet ved hjelp av elektromagnetisk kraftfelt.  I fjor deltok noen norske fiskeprodusenter på en demonstrasjon av metoden hos produsenten i Japan og det ble demonstrert og vist produkter som var produsert med metoden. Dette er beskrevet i en artikkel som er lagt ut på følgende link: http://www.fhl.no/hovedsiden/cas-ny-japansk-fryseteknologi-article14-5.html
 
Imidlertid mangler det en vitenskapelig forklaring på virkemåten.  MMC Kulde har gått til innkjøp av en testfryser som de ønsker å benytte til forsøk.  SINTEF Fiskeri og havbruk har i samarbeid med Møreforskning,  MMC Kulde og Hofseth Internasjonal sendt et innspill til prosjekt for å gjennomføre et forsøk som kan belyse virkemåte og effekt på kvalitet av laksefilet fryst med CAS. 
Å fremskaffe vitenskapelig dokumentasjon på om frysing i magnetfelt (CAS) har positiv virkning på drypptap, frysetid og spisekvalitet på filet av oppdrettslaks.
 
Delmål
Måle energiforbruk og karakterisere testfryser og skaffe kunnskap som grunnlag for oppskallering til industriell innfrysing. 
En positiv test av teknologien kan bidra til at norsk fiskeforedling kan skaffe seg et fortrinn gjennom å foredle fisk helt fersk og få den presentert i markedet uten kvalitetsforringelse. 
Prosjektet gjennomføres av SINTEF Fiskeri og havbruk og Møreforskning  i samarbeid med MMC Kulde AS og Hofseth Internasjonal AS som er en foredlingsbedrift for laks. 
 
Det skal gjennomføres forsøk med innfrysing av laksefilet under kontrollerte betingelse og effekten måles sensorisk og ved fysiske og kjemiske målemetoder. 
 
En detaljert beskrivelse av prosjektet finnes i vedlegg skrevet av SINTEF Fiskeri og havbruk.
Resultatene fra testen vil bli formidlet gjennom en sluttrapport og en populærvitenskapelig artikkel i fagpressen. 
keyboard_arrow_up