Til innholdet

Prosjektnummer

900450

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900450
Status: Avsluttet
Startdato: 01.02.2009
Sluttdato: 31.01.2010

Bedre fiskehelse i Nord-Norge

Rapporten, “Bedre fiskehelse i Nord-Norge” oppsummerer erfaringer fra prosjektet og inneholder forslag til “beste praksis” for settefisk- og matfiskproduksjon av laks. I tillegg gjennomgås viktige sider ved fiskehelsesituasjonen i Nord-Norge. Som vedlegg til rapporten er det laget en kurspakke som skal kunne lastes ned fra www.fiskehelse.no/FHLfiskehelse. Hensikten er å høyne kunnskapen om hvordan sykdommer bør håndteres i oppdrettsnæringen, slik at vi får bedre fiskehelse. Det er lagt vekt på å få med en del fakta og problemstillinger som særlig gjelder Nord-Norge og som i liten grad omfattes av andre rapporter.

“Beste praksis” er den antatt sikreste og mest effektive måten å gå fram på for å oppnå et ønsket resultat. Grunnlaget for å velge et bestemt sett av aktiviteter, utstyr, prosedyrer og organisering er tidligere praktisk erfaring. Hvis “beste praksis” er nedfelt skriftlig kalles også selve dokumentet ofte for beste praksis. Men fordi forutsetninger kan endres over tid må beste praksis oppdateres og ta opp i seg nye erfaringer og kunnskap.

De neste delene av denne prosjektrapporten beskriver “beste praksis” for settefisk- og matfiskproduksjon av laks. For hver av disse produksjonene er beste praksis satt opp som en kortfattet oversiktsdel etterfulgt av en utdypende vurderingsdel med supplerende informasjon. Oversiktsdelen og vurderingsdelen kan med fordel leses parallelt, og inndeling og nummerering er den samme i begge delene. For å gjøre det lettere å finne fram er det i oversiktsdelen satt inn merkelapper som viser hvilke faser eller aktiviteter i produksjonen de enkelte tekstdelene hører til, f.eks. (*Drift). I noen tilfelle er det også tatt med punkter som gjelder produksjonen, men som ikke styres direkte av oppdretter, f.eks. brønnbåtvirksomhet. Disse avsnittene er markert. I vurderingsdelen er det tatt med noen enkle skisser til kost/nytte-vurderinger som kan være et utgangspunkt for vurderinger som må gjøres av den enkelte oppdretter. Oppdrett av regnbueørret har mange likhetstrekk med lakseoppdrett, så “beste praksis” for lakseoppdrett vil med mindre endringer også kunne brukes ved produksjon av regnbueørret. Oppdrett av torsk og andre arter vil også kunne dra nytte av erfaringer fra lakseoppdrett, men her må det i større grad tas hensyn til artsforskjeller og ulikheter i øvrige forutsetninger.

Det er tidligere utgitt “beste praksis” for viktige deltema innen fiskehelse, f.eks. vaksinering, men ikke noe forslag til en samlet “beste praksis” for alle viktige sider. Det er derfor stort rom for videreutvikling og forbedringer.

Framtidsutsikter
Det er bred faglig enighet om at virussykdommer og lakselus er de største fiskehelseutfordringene i lakseoppdrett. Virussykdommene er vanskelige å unngå fordi det så langt ikke finnes noen vaksineteknologi som i praksis gir fullgod beskyttelse. Lakselus er problematisk å kontrollere effektivt fordi parasitten utvikler motstandskraft mot de avlusningsmidlene som nå finnes. Teknologiske framskritt vil altså kunne bedre situasjonen for både luse- og virusproblemene. Vi må kunne forvente at slike teknologiske framskritt vil komme, men samtidig vil det være urealistisk å regne med at alle sykdomsproblemer snart kan forebygges eller kontrolleres effektivt med vaksinering og behandling. Tradisjonelle tiltak som bygger på smitteskiller og smittehygiene vil derfor fortsatt være avgjørende for å unngå store tap. Slike tiltak har derfor fatt stor plass i prosjektrapporten. I matfiskfasen er sykdommer idag den største årsaken til tap av fisk og dermed også det største fiskevelferdsproblemet.

Også for et eventuelt framtidig storskala torskeoppdrett er det grunn til å forvente at virussykdommer vil være den største sykdoms¬utfordringen. Hvilke virus som på sikt vil gi de største problemene er det derimot umulig å forutsi med rimelig sikkerhet. Det man vet er at forskningskapasiteten og den generelle kunnskapen om virussykdommer hos fisk er sterkt forbedret de siste 20 årene. Men så lenge høyeffektive vaksiner mot fiskevirus ikke finnes, kan virussykdommer føre til store problemer og tap også i framtidig torskeoppdrett.

Generelt er Nord-Norge i en gunstig posisjon når det gjelder de to sykdomsproblemene som for tiden er de mest alvorlige på nasjonalt nivå: PD og lakselus. Samtidig er Nord-Norge ugunstig stilt i forhold til andre problemer som er mindre alvorlige, bl.a. parvicapsulose og ILA. Gjør en opp status har derfor nordnorsk oppdrettsnæring samlet sett de aller beste forutsetninger. En utfordring er at forskning mv. på problemer som særlig rammer nordnorsk oppdrett kan bli nedprioritert hvis ikke næringen selv er pådriver. Det er også mulig å skusle bort noen av de fordelene landsdelen nå har i forhold til sykdommer, hvis næringen ikke aktivt arbeider for en god fiskehelse.
Med bakgrunn i bekymringer for spredning av virussykdommen pancreas disease (PD) og andre sykdomsproblemer ønsket FHL Nordnorsk havbrukslag i januar 2008 å etablere et prosjekt for å få utredet dagens helsesituasjon i landsdelen, til å identifisere sterke og svake sider ved dagens næringsstruktur og beredskap, samt foreslå nødvendige kortsiktige og langsiktige fellestiltak.

Arbeidsutvalget og et medlemsmøte i havbrukslaget har arbeidet videre med saken og samarbeidet med fiskehelsetjenestene i landsdelen. Prosjektet skulle bidra til for å styrke nordnorsk oppdrettsnærings videre innsats med forebygging, kontroll og bekjempelse av viktige fiskesykdommer i Nord-Norge. Havbrukslagets årssamling i januar 2009 vedtok å iverksette prosjektet.
1. Å utarbeide et dokument som beskriver “beste praksis” for god fiskehelse. Dokumentet skal
a) inneholde retningslinjer for god praksis i oppdrettsnæringa som fremmer bedre fiskehelse og reduserer framtidige tap som følge av sykdom.
b) være særlig tilpasset nordnorske forhold. I tillegg til selve “beste praksis”-dokumentet skal det lages en rapport som inneholder vurderingene som ligger til grunn og et utkast til punkter som kan inngå i en beredskapsplan ved sykdomsutbrudd.

2. Å formidle faginnholdet i prosjektet og videreutvikle innsatsen for god fiskehelse gjennom
a) å utforme et grunnlag for fagseminar for ledere om strategier for god fiskehelse og risikostyring og gjennomføre et slikt seminar.
b) å utarbeide et kurs med merdkantperspektiv for operatører. Anleggenes fiskehelsetjeneste skal kunne ha en nøkkelrolle i formidlingen av det faglige innholdet.

3. Å utforme prosjektdokumentene språklig slik at de kan nyttiggjøres i akvakulturundervisningen.
Den gjennomgangen som gjøres av caser og temaer i prosjektet vil munne ut i en sammenstilling og prioritering av momenter til en “beste praksis” for god fiskehelse. Disse retningslinjene skal ha stor praktisk verdi både for oppdrettere og i opplæring. Det vil også bli en sammenstilling av aktuelle punkter som normalt bør være med i en beredskapsplan.

Deltakelsen i prosjektarbeidet vil bidra til å styrke de lokale fiskehelsemiljøene og kompetansen i landsdelen.
Prosjekter har følgende deler:

1. Erfaringer fra noen viktige regionale fiskehelsetiltak
Hvert enkelt case gjennomgås og oppsummeres med:
a. En kort beskrivelse av caset (prinsipper, modeller og virkemidler som ble valgt)
b. Beredskapsplaner, suksessfaktorer, feil/mangler og andre lærdommer
Dette gjennomføres i samarbeid med de involverte fiskehelsetjenester og bygger på prosjektrapporter hvis slike er tilgjengelige.

2. Generelle problemstillinger knyttet til fiskehelse i lakseoppdrett
Det gjøres en temavis gjennomgang av utvalgte problemstillinger som er viktige for fiskehelse. Det skisseres prioriteringer på bakgrunn av risikovurderinger. For hvert tema utarbeides:
a. Oppsummering av status (basert på tilgjengelige data og rapporter)
b. Analyse av framtidsutsikter, utfordringer og muligheter
c. Uttrekk av momenter til “beste praksis”
d. Uttrekk av momenter til beredskapsplan
e. Identifisering av kunnskapshull (for innspill til forskning)
Dette vinkles med et Nord-Norge-perspektiv.

Følgende tema gjennomgås:
2.1 Sykdomsstatus i Nord-Norge og sammenlikning med Sør-Norge
2.2 Arealbruk
2.3 Flytting av fisk - kapasitet
2.4 Flytting av fisk - kvalitetskrav og helsedokumentasjon
2.5 Smittehygiene
2.6 Vaksinering og behandling
2.7 Fiskevelferd
2.8 Samarbeidsmodeller

3. Generelle problemstillinger knyttet til fiskehelse i torskeoppdrett
En del generelle problemstillinger vil ha mye til felles med lakseoppdrett og kan overføres derfra, men i tillegg gjennomgås følgende tema spesielt for torsk:
3.1 Sykdomsstatus i Nord-Norge og sammenlikning med Sør-Norge
3.2 Struktur i produksjonen
3.3 Andre særlige helseutfordringer i torskeoppdrett

4. Sammenstilling av resultater
4.1 Sammenstilling av “beste praksis”
4.2 Sammenstilling av aktuelle punkter i beredskapsplan
4.3 Oppsummering av data og kunnskapsmangel

5. Formidling
5.1 Kurspakke for operatørkurs
a) Det utarbeides en mal som kan tilpasses etter lokale ønsker. Kursinnholdet bygges opp av utvalgte deler av Beste praksis for god fiskehelse som det har særlig betydning for operatører å kjenne til og suppleres med bakgrunnsmateriale som utdyper dette. I malen inngår forslag til kursprogram og et kurskompendium. Kursmalen legges opp slik at anleggenes fiskehelsetjeneste kan ha en faglig nøkkelrolle under gjennomføringen. Det listes også noen forslag til fagpersoner som kan bidra med fokus på særskilte tema hvis det er ønskelig med flere forelesere.
b) På grunnlag av en foreløpig versjon av kurspakken gjennomføres et operatørkurs for å prøve ut malen. Dette kurset evalueres og resultatene innarbeides i den endelige kurspakken.

5.2 Fagseminar for beslutningstakere og ledere i oppdrettsselskapene
a) Det utarbeides en oversikt over momenter som er viktige ved strategiske beslutninger for bedre fiskehelse. I oversikten tas det med forhold som kan bidra til smitteforebygging ved utsett og drift, ulike risikovurderinger og fellestiltak/samarbeid mellom aktører i driftsregioner.
b) På grunnlag av dette arrangerer prosjektet og FHL Nordnorsk havbrukslag et fagseminar med fokus på strategiske beslutninger for bedre fiskehelse. Synspunkter og problemstillinger som framkommer innarbeides i prosjektet.

Bruk av kompetanse i gjennomføringen
Kompetanse fra en rekke fiskehelsemiljø knyttes sammen gjennom små arbeidsgrupper som settes sammen for prosjektet etter behov. Følgende miljøer er involvert:
Fiskehelse Nord as (Tromsø), som er et nettverksselskap eid av fiskehelsetjenestene i Nord-Norge, vil bli gitt oppdraget som utførende entreprenør. Gjennomføringen vil baseres på underleverandører, bl.a.
• Fiskeveterinærtjenesten i Alta
• MarinHelse AS (Lyngseidet)
• Senja Fiskehelsetjeneste AS
• Vesterålen Fiskehelsetjeneste AS
• Labora Analyselaboratorium og Fiskehelsetjeneste AS (Bodø)
• Nova Sea AS (Lovund - intern fiskehelsetjeneste)
• Marine Harvest (region nord - intern fiskehelsetjeneste)
• Havbrukstjenesten AS (Frøya)
• samt øvrige selvstendige og interne fiskehelsetjenester i Nord-Norge.
Det utarbeides en hovedrapport der “beste praksis” og kurspakke følger med som vedlegg. Alle dokumenter vil være elektroniske. FHL - Nordnorsk havbrukslag vil i samarbeid med Forskningsfondet FHF, stå for publisering og distribusjon.
keyboard_arrow_up