Til innholdet

Prosjektnummer

900971

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900971
Status: Avsluttet
Startdato: 01.01.2014
Sluttdato: 31.12.2014

Bearbeiding av makrell til røyking – fase 1: Muligheter og barrierer for bearbeidet makrell til røyking

Sammendrag av resultater fra prosjektets faglige sluttrapport
Resultatene i dette prosjektet viser at dagens bearbeidede makrellprodukter ikke er godt nok tilpasset utenlandske røykeriers ønsker og behov. Utvikling av markedstilpassede makrellprodukter representerer en mulighet for norsk pelagisk industri og kan bidra til at industrien blir mindre avhengig av eksport av fryst rund makrell.

Prosjektet har identifisert to markedsmuligheter for bearbeidede makrellprodukter til røyking:
• sløyd (og hodekappet) makrell som kan anvendes direkte I produksjon til utenlandske røykerier
• filét og eller flaps av høy kvalitet

En suksessfull utvikling av disse produktene vil avhenge av at man klarer og utvikle produkter som kan forsvare produksjons- og utviklingskostnadene. I dette regnestykket må man også inkludere verdien av restråstoffet fra videreforedling av makrell.
Prosjektets resultater har gitt grunnlag for økt vektlegging på bearbeiding av makrell. Det har på den måten vært delaktig som bakgrunnsmateriale for etableringen av paraplysatsingen “Pelagisk løft - økt bearbeiding av makrell”.

FHF har i tillegg fått flere tilbakemeldinger om at det arbeidet som er utført har gitt nyttig informasjon og grunnlag for større vektlegging på muligheter for kommersiell nytte av økt bearbeiding.
En andel av makrellen, som norske bedrifter eksporterer, går inn som råvare til røyking i utenlandsk videreforedlingsindustri. Siden makrellen primært fryses rund på land i Norge er det kun en liten andel av verdiskapningen som skjer i norsk industri. Hvis industrien evner å øke foredlingsgraden til halvfabrikata i Norge kan dette være et segment som kan bidra til økt verdiskaping og lønnsomhet i norsk pelagisk konsumindustri.
 
En slik produkttilpasning vil være strategisk viktig for å møte konkurranse i markedet siden makrellkvoten er forventet å øke framover. Dersom en lykkes med en slik differensieringsstrategi vil det kunne øke prisen på norske makrellprodukter og skape barrierer mot konkurrentene.

Faggruppen for pelagisk konsumindustri har gjennom sitt arbeid med bransjeplanen anbefalt FHF om å sette i gang et prosjekt med foreløpig tittel: “Bearbeiding av makrell til røyking”.

Den overordnede målsettingen med prosjektet er å kunne øke bearbeidingsgraden av makrell som senere røykes av utenlandsk industri, slik at en både differensierer seg fra konkurrentene og samtidig beholder en større andel av restråstoffet i Norge. 

Et slikt prosjekt vil omhandle store deler av verdikjeden for makrell, med flere potensielle utfordringer fra fangst til marked. Prosjektet vil derfor deles opp i flere faser, slik at man kontinuerlig kan evaluere om det er grunnlag for å gå videre med prosjektet etter hver fase. Fase 1 i prosjektet vil omhandle markedsforhold og markedspotensial, mens en eventuell fase 2 i prosjektet vil omhandle teknologi og prosessering.

I første fase av prosjektet (som denne prosjektbeskrivelsen omhandler) er det fundamentalt å undersøke om det eksisterer et marked for bearbeidede makrellprodukter til røyking og hvor stort potensial markedet har. I denne forbindelse er det avgjørende å identifisere potensielle markeder og mulige kjøpere, samt kartlegge kjøpskriterier, produktkrav og potensiell betalingsvillighet for produktene. Betalingsvilligheten må sees i sammenheng med merkostnadene med å produsere og distribuere et mer videreforedlet produkt. Samlet vil dette kunne bidra til å avdekke om det eksisterer et potensiale for videreføring av prosjektet, samt gi viktig informasjon om hvilke utfordringer som senere må løses nedstrøms i verdikjeden.

FHF har bedt Nofima, Avdeling forbruker og marked om å utarbeide en prosjektbeskrivelse omkring forskning knyttet til det markedsmessige potensialet for bearbeidede makrellprodukter til røyking.
• Å øke verdiskaping og markedsmessige muligheter for norsk makrell.
• Å innhente markedskunnskap som kan danne grunnlag for strategier for utvikling av nye bearbeidede makrellprodukter for røyking i en global industri.

Delmål
• Å identifisere et begrenset antall markeder som kan ha potensial for nye bearbeidede makrellprodukter til røyking.
• Å identifisere sentrale markedsaktører innen røkte makrellprodukter, med særlig vekt på bedrifter som tidlig tar i bruk nye produkter (innovative bedrifter).
• Å kartlegge statusen i dagens marked for råvarer til produksjon av røkte makrellprodukter, herunder:
o beskrivelse av hvilke råvarer som anvendes
o beskrivelse av produksjonsprosessen
o sentrale kjøpskriterier hos industrielle kjøpere
• Å avdekke mulighetene for nye bearbeidede makrellprodukter til røyking, herunder:
o hvilke produkter/produktegenskaper etterspørres
o hva vil være sentrale produktkrav
o krav til distribusjon/logistikk
o potensiell betalingsvillighet
• Å kartlegge toll- og importrestriksjoner i de ulike markedene avhengig av bearbeidingsgraden på produktene.
• Å gi strategiske anbefalinger til makrellindustrien som vurderer videreforedling av makrell til røyking.
Avhengig av resultatene fra markedsstudiene vil foredlingsgrad, verdiskapningen og markedsmulighetene for norsk pelagisk foredlingsindustri kunne øke. På kort sikt vil prosjektet bidra til å avdekke om det eksisterer et markedsmessig potensiale for bearbeidede makrellprodukter for røyking.
 
Videre vil markedsprosjektet gi viktig informasjon om hvilke utfordringer som må løses i andre deler av verdikjeden, med hensyn til hvilke krav og forventninger som vil stilles til de nye produktene.
 
På lengere sikt vil prosjektet kunne bidra til å øke lønnsomhet og verdiskaping i den pelagiske næringen fordi en reduserer markedsrisikoen med å utvikle produkter som er bedre tilpasset kundens behov. På kort sikt vil det også kunne skape barrierer mot utenlandske konkurrenter: Industrien vil kunne ha større muligheter for ulike produksjonsstrategier, som kan bidra til økt markedsmessig fleksibilitet og redusert risiko.
I første del av prosjektet vil man i samråd med norske aktører identifisere et begrenset antall markeder (2–3 land) som kan ha potensial for nye bearbeidede makrellprodukter for røyking. Potensielle områder/land er EU, Israel, USA og Russland. I EU vil land med betydelig konsum av pelagisk fisk som Polen, Tyskland, Belgia og Nederland være aktuelle. Valg av marked vil gjøres i samråd med norske aktører. Videre vil norske aktører bidra til å identifisere 2–4 “lead-users” (dvs. bedrifter som tidlig adopterer nye metoder, produkter og teknologier) i de aktuelle markedene.
 
I andre del av prosjektet vil disse aktørene intervjues for å innhente kunnskap om markedspotensial for nye bearbeidede makrellprodukter til røyking. Sentrale spørsmål vil være status i markedet, beskrivelse av dagens produksjonsprosess, muligheter for nye produkter, kjøpskriterier, produktkrav (fett, størrelse, salt, foredlingsgrad, fersk/fryst) og potensiell betalingsvillighet.
 
Toll- og importrestriksjoner i de ulike markedene vil kartlegges for potensielle produkter. Denne oppgaven gjøres i samarbeid med Norges sjømatråd og næringsaktører som har erfaring med eksport av foredlet pelagisk fisk til de aktuelle markedene.

Prosjektorganisering
Nofima, Avdeling forbruker og marked vil ha faglig ansvar for gjennomføring av prosjektet.
 
Alle aktiviteter i prosjektet vil bli gjennomført i overenstemmelse med en styringsgruppe som består av følgende representanter:
• Helge Blålid, Norway Pelagic
• Jorun Frøyen, Norway Pelagic
• Per Røys, Norway Pelagic
• Inger Marie Sperre, Br. Sperre
Formidling vil skje gjennom:
• Tre styringsgruppemøter, inkludert referat fra disse som sendes FHF senest en uke etter møtet. Powerpoint-presentasjoner fra møter sendes også FHF.
• Fortløpende presentasjon av resultatene i prosjektet til styringsgruppen etter behov.
• Foredrag på industriseminarer (f.eks. pelagiske samlinger) og/eller andre relevante konferanser.
• Artikler i populærvitenskapelige tidsskrifter og aviser (f.eks. FiskeribladetFiskaren, Norsk Sjømat og Matindustrien).
• Sluttrapport til FHF 
keyboard_arrow_up