Til innholdet

Prosjektnummer

901281

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901281
Status: Avsluttet
Startdato: 03.06.2016
Sluttdato: 01.05.2018

Krabbeknuser for montering på renne, for bruk under garnfiske

• Krabbeknuseren bidrar til å effektivisere fisket betydelig i krabbeutsatte garnlenker.
• Krabbeknusere bidrar til å bedre HMS. En hammer for å knuse krabbe fører til belastningsskader og svært mye støy.
• Det er nødvendig med en revisjon av design og produksjonsmetode for å ytterlig presse ned prisen på utstyret, da tilbakemeldingen fra fiskere er at den er noe høy.  
• Det relativt åpne designet, sammen med materialvalg, har gjort at det er svært enkelt å vedlikeholde knuseren. Den er sammensatt av få enkle deler, som minimerer risiko for driftsfeil.  
Sammendrag av resultater fra prosjektets faglige sluttrapportering​
Begge effektmålene ble oppnådd, knuseren oppfyller både kravet om en effektivisering av fiskeriet, samt bedring av HMS (helse, miljø og sikkerhet) om bord i båten. Fiskerne slipper nå en dedikert person med hammer til å få ut krabben av garnet, og alle kan konsentrere seg om å jobbe med fisken. I tillegg fjerner man faren for hørselsskade, samt slagskade.

Resultatmålene som ble satt, ble nådd med unntak av ett. Av fiskere som ble spurt under messen var inntrykket at prisnivået var litt for høyt for at det skal bli et allment redskap. For å redusere prisen må det gjøres noe med designet og produksjonsmetodene.  Lorentzen Hydraulikk AS håper at dette vil gi et rimeligere produkt som vil appellere til et bredere segment av fiskeriflåten.
Utviklet krabbeknuser fungerer som forventet og bidrar først og fremst til å forbedre HMS om bord i garnbåter som får mye krabe i garnene. Det forventes at prisen blir akseptabel når produsenten har revidert design og produksjonsmetode.

Etter stor oppblomstring av krabbe de siste årene, særlig i januar og februar, er det vanskelig å drifte forsvarlig med garn på de tradisjonelle fiskeområdene. Det er en stor belastning for mannskapet å fjerne krabbe fra garn, og det medfører også mye skadelig støy når det brukes en treklubbe til å knuse krabben med. Å dra 30 garn med og uten krabbe utgjør en tidsforskjell på 3–4 timer.
Å utvikle system for å knuse krabber som er:
• funksjonelt
• driftssikkert
• vedlikeholdsvennlig
• sikkert (helse, miljø og sikkerhet (HMS))
• prisgunstig
• lite plasskrevende og som lar seg integrere med annet utstyr om bord
På kort sikt vil dette produktet være med på å øke effektiviteten om bord i fiskefartøy som drifter med garn og som er plaget med bifangst av krabbe. Å dra 30 garn med og uten krabbe utgjør en tidsforskjell på 3–4 timer.
 
I tillegg vil man ha en stor forbedring av HMS:
• Man vil ikke være utsatt for risikoen forbundet med sleggeslag mot rennen, hvor man i verste fall kan skade fingrene.
• Det vil ikke lenger være noen risiko forbundet med hørselskader (slag mot en aluminiumsrenne produserer særdeles mye støy).
Det vil bli benyttet en rasjonell designmetode som er basert på Nigel Cross sin anerkjente designtankegang. I tillegg vill DFM (Design For Manufacturing) bli vektlagt, da dette bidrar til å minimere produksjonskostnader samt produksjonstiden. Målet med dette er å kunne levere et solid produkt til en akseptabel pris.
 
Aktivitet 1: Forstudie
Ansvarlig
: Stian Schultz Eilertsen og Jostein Fredriksen
Fra og med 6. mai 2016 begynner arbeidet med å samle inn den informasjonen som trengs for å utvikle produktet. Dette innbefatter en litteraturstudie, samt et intervju med fisker som har gjort Lorentzen oppmerksom på behovet. Her ønsker man å finne ut hva som er gjort før, da det viser seg at det finnes et produkt med samme funksjon i Danmark. Man ønsker å se på hvordan en kan forbedre/nyskape slik at man får et best mulig produkt for fiskerne. Man vil også spesifisere alle krav, forutsetninger og begrensninger til systemet.
 
Aktivitet 2: Funksjonsbeskrivelse
Ansvarlig: Stian Schultz Eilertsen.
Når forstudien er ferdig skal det utarbeides en funksjonsanalyse. Basert på informasjon fra forstudien skal alle funksjoner som skal implementeres i produktet bli fastsatt og for hver funksjon skal det utarbeides funksjonskrav.
 
Aktivitet 3: Spesifikasjonsbeskrivelse
Ansvarlig
: Stian Schultz Eilertsen.
Når man har funksjonsbeskrivelsen ferdig skal det utarbeides en kravspesifikasjon som skal danne grunnlag for designet
 
Aktivitet 4: Utvikling av designalternativ
Ansvarlig: Stian Schultz Eilertsen, Tom Christensen og Pål Rasmusen.
Det vil bli designet flere alternativer med variasjon i alt fra motorvalg til plassering av stempler. Denne aktiviteten er å betrakte som en organisert “brainstorming”. Alle valg som kan bli tatt med hensyn på design og materialer, skal bli tatt her. Det er viktig å finne alternativer som harmoniserer med ønsker fra fisker.
 
Aktivitet 5: Evaluering av konsepter
Ansvarlig
: Stian Schultz Eilertsen, Tom Christensen og Jostein Fredriksen.
I denne aktiviteten vil de ulike konseptene bli evaluert. Her skal man sammen med alle involverte legge fram de designalternativene som ble funnet i den foregående aktiviteten. Man skal sammen gå gjennom og finne det alternativet som vil være best for den helhetlige kvaliteten og verdien på produktet. Her vil man også se på hvilke produksjonskostnader som er forbundet med produktet, samt begynne å jobbe med en kalkyle som vil gi utgangspunkt for utsalgspris.
 
Aktivitet 6: Produksjonsforberedelser
Ansvarlig
: Stian Schultz Eilertsen og John Gunnar Lorentzen.
Siste aktivitet i designfasen går ut på å utarbeide en CAD (designverktøy)-modell av produktet hvor alle løsninger fra aktivitet 5. implementeres. Modellen skal utarbeides 100 % komplett, med hver minste skrue og mutter. Når denne er ferdig skal det det utarbeides arbeidstegninger, og deretter skal alt revideres/sidemannskontrolleres og produksjonen skal planlegges. Dette involverer bestilling av materialer og komponenter.
 
Aktivitet 7: Produksjon av prototype
Ansvarlig
: Stian Schultz Eilertsen og John Gunnar Lorentzen.
Produksjon av produktet blir satt i gang hos bedriften. Produksjonsprosessen dokumenteres ved hjelp av foto.
 
Aktivitet 8: Produkttest
Ansvarlig: Stian Schultz Eilertsen og Jostein Fredriksen.
Når produktet er ferdigstilt skal det prøvekjøres og testes hos produsent. Når produktet er testet og eventuelt rettet for feil skal det monteres i båten til Jostein Fredriksen. Dette skal skje før sesongen starter i januar 2017.

Ombord skal det testes hele sesongen for å få tilbakemeldinger om hvordan det fungerer. Basert på tilbakemeldinger skal det gjøres forbedringer ved behov.
 
Aktivitet 9: Lansering av produkt
Ansvarlig: Stian Schultz Eilertsen og John Sverre Lorentzen
I april 2017 vil det være fiskerimesse i Lofoten. Her ønsker bedriften å presentere sitt produkt for markedet. Målet er å ha alt klart til dette.
Resultater blir formidlet gjennom FHF sine nettsider, presentasjon på fiskerimesser og oppslag i fiskeritidsskrift/lokalavis.
keyboard_arrow_up