Til innholdet

Prosjektnummer

901379

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901379
Status: Avsluttet
Startdato: 01.02.2018
Sluttdato: 02.07.2018

Ny teknologi for å spore tørrfisk: Forstudie

Utviklet kunnskap som kan danne grunnlag for utvikling av effektiv sporingsmetode for tørrfisk, som igjen kan øke verdiskapingen
• ​Merket tørrfisk med nanopartikler er sporbare etter utvanning i seks dager og to dager i lutefiskproduksjon.
• Lutefiskproduksjon viste at merket fisk mister nanopartikler og smitter umerket fisk. Grunnet at luting bryter ned fiskekjøttet.
• Utviklingen av metode er fortsatt i tidlig fase og lar seg ennå ikke implementere uten ytterligere utviklingsarbeid som hindrer smitte.​
Sammendrag av resultater fra prosjektets faglige sluttrapport
​Det har i mange år vært forsøkt å finne en metode for å spore tørrfisk. Tørrfisk fra Lofoten AS igangsatte prosjektet for å undersøke om nanoteknologi er en mulig sporingsmetode i en utvanningsprosess for tørrfisk. I prosjektet er det to prosesser som er undersøkt, utvanning og lutefiskproduksjon. 

Det er ulike resultater fra de to prosessene:
• Utvannet tørrfisk hadde god sporbarhet inntil de 6 dagene under vann i forsøkene. Det er en sjanse for at den kan spores over lengre perioder siden det ikke er tegn til særlig reduksjon i partikler.
• Luting av tørrfisk: Gjennom forsøkene så vises det til at det er smitte til stede i den umerkede fisken etter den første dag. Det var vanskelig å si når smitten inntreffer.

Merket tørrfisk er sporbare etter utvanning i seks dager og to dager i lutefiskproduksjon.

Utviklingen av metode er fortsatt i tidlig fase og lar seg ennå ikke implementere uten ytterligere utviklingsarbeid som hindrer smitte. Bruk av nanoteknologi i forbindelse med mat er i en tidlig fase og det vil være behov for å utvikle metoden ytterligere før kommersiell bruk.​​
​Nanoteknologi kan bli et alternativ til tradisjonelle merkemetoder for tørrfisk. Resultatene fra prosjektet antyder at merket tørrfisk er sporbare.

Metoden er ikke implementerbar fordi det gjenstår et utviklingsarbeid for å hindre smitte av umerket fisk i produksjon.

Kunnskapen viser at nanoteknologi kan gi grunnlag for sporbarhet av bearbeidet tørrfisk, selv om det gjenstår ytterligere utviklingsarbeid og optimalisering under forsøksarbeid.
Tørrfisknæringen har over mange år forsøkt å finne frem til en metode for å spore tørrfisk. Årsaken til ønske om sporing er flere, der det å sikre fisk fra produsent til mottaker fremstår som spesielt viktig.
 
Tørrfiskprodusentene har forsøkt å komme frem til en sikker sporing over mange år, uten å komme frem til en metode som både er sikker og effektiv.
 
Gjennom dette prosjektet har produsentene fra “Tørrfisk fra Lofoten” (www.torrfiskfralofoten.no) (TFL) som mål å få testet en ny mulig sporingsmetode. For å se om metoden kan utvikles videre ønsker TFL å gjøre en test gjennom to ulike vanningsprosesser for tørrfisk. Resultatet vil avgjøre om det er hensiktsmessig å utvikle denne metoden ytterligere. Dersom denne metoden er gyldig for tørrfisk vil man anta at den er gyldig også for annen fisk type modnet fisk som klippfisk og saltfisk.
Hovedmål
Å teste ut ny teknologi for å spore tørrfisk som er sikker og effektiv med spesielt forhold til å sikre fisk fra produsent til mottaker.

Delmål
• Å kartlegge hvor lenge sporingen vil tåle utvanning av tørrfisk.
• Å dokumentere om sporingen vil fungere gjennom en lutefiskproduksjon av tørrfisk.
• Å kartlegge smitteforhold gjennom videreforedling, dvs.: Vil sporingen smitte over på umerket fisk?
På kort sikt vil denne testen avdekke om det er mulig å benytte denne metoden til sporing på tørrfisk.

På lengre sikt er målet at denne metoden kan brukes som sporing på tørrfisk og dermed være en sikkerhet for produsentene i Tørrfisk fra Lofoten og en garanti ovenfor kunden.

Dette vil ha stor betydning både for Tørrfisk fra Lofoten, men også for produsentene.
​Gjennom flere sporingsforsøk ønsker man å få testet to vanningsprosesser:
1. Utvanningsprosess av tørrfisk
2. Utvanningsprosess gjennom luting av tørrfisk

Prosjektorganisering
Testingen vil foregå i en av eierbedriftene (Brødrene Berg AS) som er en medlemsbedrift av Tørrfisk fra Lofoten AS. Forsker Tom-Gøran Skog ved Noble North Technology er ansvarlig for metode og gjennomføring av testingen. Det praktiske arbeidet med gjennomføring og overvåkning vil skje av Brødrene Berg.

Prosessene som skal testes foregår i produksjonslokalene til Brødrene Berg. Bedriften har også ansvar for tilretteleggingen av testen, fisk til testing, for og etterarbeid.

Resultater skal formidles både i rapport og i presentasjon for styringsgruppen for Tørrfisk fra Lofoten og på FHF sin Tørrfiskkonferanse i mai 2018.

keyboard_arrow_up