Til innholdet

Prosjektnummer

901757

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901757
Status: Pågår
Startdato: 19.01.2024
Sluttdato: 15.03.2024

Digital implementering av plastdirektivet (EUs direktiv 2019/904 om reduksjon av miljøkonsekvensene av enkelte plastprodukter), for plastholdig utstyr i akvakulturmarkedet

Produsentansvar for utstyr i plast fra akvakultur vil gjelde fra 31. desember 2024, i tråd med direktiv om plastprodukter fra EU (EUs direktiv 2019/904 om reduksjon av miljøkonsekvensene av enkelte plastprodukter/ DIRECTIVE (EU) 2019/904 on the reduction of the impact of certain plastic products on the environment). Direktivet pålegger norske havbruksaktører å rapportere om bruk av utstyr med plast og deres innhold også av metaller.

Havbruksnæringen bruker mye plastholdig utstyr, og undersøkelser blant oppdrettsselskap og sentrale avfallsselskap viser at norske havbruksaktører i dag har gode rutiner for avfallshåndteringen og bruker de tilbudene som er tilgjengelige.

Formålet med prosjektet er å oppfylle direktivets krav gjennom etablering av et virtuelt returselskap, der alle aktørene i plastverdikjeden knyttet til akvakulturmarkedet blir pålagt å rapportere fortløpende om vareflyten inn til en database som skal driftes av Sjømatnæringens fellestjenester. 

Prosjektet er basert på et ønske om å etablere en digital løsning for å etterleve kravene i produsentansvarsordningen i EUs plastdirektiv. Prosjektet blir en oppfølging av prosjektet BioDigSirk, som ble administrert av Brønnøysundregistrene. Løsningen i dette prosjektet bygger på demonstratoren som ble utviklet i BioDigSirk. 
• Å utvikle en brukervennlig digital løsning for implementering av EUs plastdirektiv for akvakulturnæringen i Norge, som skal inneholde en løsning for plastinformasjonsflyt, der rapporteringspliktige bedrifter kan registrere informasjon til en sentral database for videre rapportering til Miljødirektoratet via Altlnn.
 • Å bidra til et fungerende marked for resirkulering av plast gjennom etablering av en database for aggregering og rapportering til myndighetene av standardisert informasjon i henhold til gjennomføring av plastdirektivet.  
• Å legge til rette for effektiv og riktig rapportering til myndighetene gjennom etablering av system for deling av informasjon mellom aktørene i verdikjeden for håndtering av plast fra krybbe til gjenvinning. 
Løsningen vil legge grunnlag for god samhandling med myndighetene for økt innsamling, gjenbruk og materialgjenvinning som ledd i målet om en sirkulær økonomi. 
 
Med denne løsningen vil aktørene i verdikjeden ligge i forkant av myndighetene sine krav, med et system som er brukervennlig og effektiv for bransjen, mens det samtidig tilfredsstiller minimumskravene i EUs plastdirektiv, og møter kravene som stilles til rapportering i direktivet.
 
Løsningen vil legge til rette for økt sirkularitet, og skape et konkurransefortrinn for norsk sjømat gjennom å kunne hente ut tall på detaljert nivå, forenkle gjennomføringen av hver enkelt aktørs miljøregnskap og øke presisjonen i målingene og bedre forebygge plast på avveie.

En slik løsning finnes ikke i dag, så at dette utvikles nå er avgjørende, slik at næringen raskest mulig kan møte de allerede gjeldende produsentansvarskravene til sporbarhet og rapportering.

Bruken av applikasjonene vil være obligatorisk gjennom forskrift.
Det skal utvikles en brukervennlig løsning for etterrettelig dokumentasjon og rapportering av salg, bruk, utrangering og “end-of-life” for plastholdig utstyr i akvakulturnæringen, herunder oversikt over type, mengde og resirkuleringsgrad.

Prosjektet gjennomføres i følgende fem faser:
Fase 1: Innsikt og etabøering av kjerneteam
Fase 2: Utvikling av kritisk funksjonalitet 
Fase 3: Videreutvikling av funksjonalitet
Fase 4: Softvare landsering (betaversjon)
Fase 5: Produksjonssette første versjon
For å bidra til at løsningen tas raskt i bruk, vil Sjømat Norge og Sjømatbedriftene gjennom medlemsmøter informere og bidra til brukerveiledning. Videre oppfølging vil ivaretas av det eksisterende driftsselskapet.
keyboard_arrow_up