Inntak av fisk er vist å ha gunstig betydning for helsen og et regelmessig inntak av omega-3-fettsyrer fra fisk eller fiskeolje er assosiert med lavere forekomst av hjerte- og karsykdom. Både mager og fet fisk er vist å ha gunstige effekter. Dette kan tyde på at det ikke kun er d ...
Marine oljer representerer en begrenset ressurs på verdensmarkedet, noe som gjør det viktig å fokusere på best mulig bærekraftig utnyttelse av denne verdifulle ressursen. Nordatlantiske fiskeoljer er spesielt rike på lange monoumettede fettsyrer sammenlignet med andre fiskeoljer ...
BackgroundEthoxyquin (EQ) is a feed additive which is being used as antioxidant in feeds. Within the EU all additives must regularly be subject to reauthorization.In a recent risk assessment, European Food Safety Authority (EFSA) stated that there was insufficient knowledge regar ...
Norge har en moderne industrialisert trålerflåte bestående av rundt 40 havgående frysetrålere som utnytter hvitfisk som torsk, sei og hyse. Majoriteten av fartøyene produserer fryst fisk etter hodekapping og sløying (HG) av råstoffet. 11 av fartøyene har konsesjon for filétproduk ...
Marint restråstoff utgjør en viktig verdiskapende ressurs i norsk fiskeri- og havbruksnæring, og det aller meste blir bragt på land og tatt hånd om på en god måte. Likevel er det et stort potensial for å videreutvikle både utnyttelsesgraden (særlig for restråstoff fra hvitfisk), ...
Den norske hvitfiskflåten (trål, line og stor kystflåte) fangster store kvantum og den vanligste produksjonsformen er hodekapping og spretting (h/g). Av denne produksjonsformen utnyttes i gjennomsnitt 65–70 % av fisken som h/g-fisk. De resterende 30–35 % omtales gjerne ...
30 % av totalkvantumet i fiskeri- og havbruksnæringen er tilgjengelig som restråstoff. Analyse av marint restråstoff 2013 viser at det er 870 000 tonn restråstoff tilgjengelig fra fiskeri- og havbruksnæringen. 70 % av dette utnyttes, og det er kun fra hvitfisk at det er kvantum ( ...
Fra sjømatnæringen i Norge var det tilgjengelig 930 000 tonn restråstoff i 2012, noe som utgjør ca. 30 % av råstoffgrunnlaget. I pelagisk sektor og innen havbruk er det tilnærmet full utnyttelse mens det fra hvitfisk er bare 38 % av restråstoffet som utnyttes. Mesteparten av råst ...
Maring fagdag arrangeres i samarbeid mellom FHF og FHL for tredje gang. I 2013 ble fagdag marint restråstoff arrangert av FHF. Fagdagen er i 2014 det viktigste formidlingsarrangement i FHFs satsing innen marint restråstoff. Målgruppe for fagdagen er marin ingredien ...
Den overordnede ideen for dette prosjektet er å utnytte fraksjoner av torskehoder til høykvalitets konsumprodukter. Torskehoder utgjør ca. 17 % av rundfiskvekten og utgjør derfor et stort råstoffpotensial i norsk fiskerinæring. I 2013 hadde Norge et restråstoffpotensial ...