Til innholdet

Ny dokumentasjon om årsaker til tap på laks og ørret.

Mattilsynet har vært ansvarlig for et FHF-finansiert prosjekt for å kartlegge hovedårsaker til tap på laks og ørret. Kartleggingen har vært landsomfattende og gir verdifull ny innsikt til årsaker og derfor grunnlag for tiltak for å redusere tap. Rapp

Tapsbilde

Tap av fisk er uønsket for den enkelte bedrift og for næringen som helhet, og et betydelig og løpende arbeid pågår i alle virksomheter for å redusere dødelighet.

FHF er opptatt av at kunnskap om årsaker til dødelighet dokumenteres som et bidrag til tiltak for å redusere dødeligheten.
Derfor ble prosjektet for å kartlegge årsaker på landsbasis iverksatt, med Mattilsynet som ansvarlig institusjon.

Dokumentasjonen som nå foreligger fra Mattilsynet vil være nyttig på flere måter, for næringen som helhet og direkte for den enkelte bedrift.
Den viser bl.a. store variasjoner mellom regioner, både når det gjelder dødelighet og årsaker til denne. Mens Nordland har det laveste gjennomsnittlige svinn, har Finnmark det høyeste.
Årsakene til tap er delt i fem kategorier, settefiskrelatert, svinn, infeksjoner, mekanisk skade, miljøpåvirkning og diverse. Det er stor forskjell mellom regionene på hvilke årsaker som er dominerende. Denne dokumentasjonen bidrar til å innrette tiltak der de har størst effekt på dødelighet.
Smoltrelaterte problemstillinger er fortsatt en viktig årsak.

Kartleggingen avdekker også stor variasjon mellom aktører, noe som kan bety at målrettede tiltak med de aktører med høyest dødelighet kan være et betydelig bidrag til å redusere gjennomsnittstapet i næringen.

«Å redusere tap er noe alle bedrifter jobber godt og intenst med, men i tillegg er det viktig at dokumentasjon om dødelighetsårsaker fremskaffes bredt, noe FHF har bidratt til gjennom dette prosjektet» sier Merete Bjørgan Schrøder, fagsjef i FHF og ansvarlig fra FHFs side for prosjektet.

Link til prosjektet og rapporten:

FHF prosjekt Kartlegging av årsaker til tap i sjøfasen

keyboard_arrow_up