Til innholdet

"seek and destroy" strategi mot listeria i produksjonsanlegg

FHFs fagdag om listeria ble et godt skritt videre i bekjempelsen av listeria I laksenæringen.

FHFs fagdag 7. oktober ble godt besøkt, og de fleste sider ved listeria-bekjempelse ble gjennomgått.

FHF-Prosjektet "Tiltak for økt kontroll med Listeria i laksenæringen" nærmer seg avslutning og i prosjektet blir det utarbeidet en veileder som et hjelpemiddel for til å bekjempe listeria i slakterier og foredlingsanlegg for laks.
"Seek and destroy", en fase-tilnærming preger veilederen; med tiltak i alle tre fasene Forebygging, Overvåking og Behandling / Fjerning.   

Even Heir og Solveig Langsrud fra Nofima har hatt ledelsen av prosjektet og presenterte resultater og la fram et utkast til veileder.  Listeria er bakterier som finnes nesten over alt og er særdeles uønsket i matvarer fordi de kan gi opphav til sykdom hos utsatte grupper. 

I følge Ståle Høyem, innkjøper for et stort røykeri i Polen, har situasjonen bedret seg betraktelig siden dette prosjektet startet.  Da prosjektet startet ble det påvist listeria på en av 4 leveranser og han hevder at dette er betydelig redusert.  Mye av dette kan skyldes teknologisk forbedring i slakteriene og endret holdning til hygiene og renhold.

Åsne Sangholt fra Mattilsynet la fram regelverk for listeria og presenterte hvordan det skal praktiseres. 

Gunn Knutsen fra FHL viste hvordan regelverket praktiseres forskjellig i ulike markeder.

Taran Skjerdal fra veterinærinstituttet kunne gi konkrete råd om hvilket nivå av listeria en kan akseptere i laks uten at det går utover mattryggheten. Akseptabelt nivå avhenger av hva laksen skal brukes til, og hvordan fisken lagres.

Veilederen fra prosjektet ble diskutert i grupper og Nofima fikk mange nyttige tips fra forsamlingen om hvilke endringer som må inn for å gjøre det til et godt verktøy for bransjen. 

Det er likevel klart at listeria fortsatt vil være en utfordring i produksjon av laks og laksefilet.  Dagens produksjonsanlegg er ikke optimalt utformet, maskiner og utstyr er heller ikke ideell for å sikre mot listeria.  Dette er utfordringer FHF oppfordres til å ta videre for å komme frem til egnede tiltak.  Et forum for utveksling av erfaring mellom bedrifter ble foreslått. 

Presentasjonen fra fagdagen finner du her

keyboard_arrow_up