Til innholdet

Nå starter innspurten; bred melanin-status på FHFs havbrukssamling 13.-14.oktober

De siste positive resultater fra NMBU-prosjektet på årsak til melanin er svært gledelige. Det er sterke indikasjoner på at PRV-viruset kan være en viktig årsak, at vi kan nærme oss løsningen på gåten, noe som vil ha store konsekvenser for næringen. Men de store medieoppslagene kan gi inntrykk av at gåten er løst, at vi nå kan lene oss tilbake og konsentrere oss om andre ting.

fisker__-_stoff

Slik er det ikke, sier Kristian Prytz, fagsjef i FHF og ansvarlig for kvalitet på laks. Nettopp nå er det spesielt viktig å ikke miste ballen, det er nå vi må sørge for at innsats rettes inn på å komme helt i mål, både på PRV-sporet og andre lovende spor.

Forekomst av mørke flekker er koblet til en lokal, sent utviklende betennelse i fileten. Det er viktig å holde gode driftsforhold for å hemme utviklingen av betennelse og deponering av melaninpigmenter i det skadde vevet. En robust laks med god helsestatus er mindre utsatt for å utvikle mørke flekker, men dårlig vannkvalitet, flytting av fisk, stress og klemskader kan øke forekomsten. Ekstra tilsetning av antioksidanter i fôret ser ut til hemme utviklingen. Effekten av virus og bakterier er fortsatt uklar og vi har også behov for bedre forståelse av betydningen av smoltutsett og helingsprosessen etter skadepåføring. Mest av alt har vi behov for å forstå hvorfor det i utgangspunktet oppstår betennelse i fileten. Det vet vi fortsatt ikke, men vi har nå fått verdifull kunnskap om hvordan begrense melanindeponeringen i skadet vev.

Under FHF sin havbrukssamling 13.og 14. oktober blir det en melanin status på bred front.Håvard Bjørgen fra Veterinærhøgskolen vil presentere sine funn av PRV som årsak til dannelse av melanin, og flere andre spor spesielt gjennom et stort Nofima-prosjekt, vil bli belyst. Status på hvor vi står vil blir diskutert mellom fagfolk, og ikke minst, hvor innsatsen nå må rettes inn for å komme helt i mål.

«Dette blir en viktig arena for  å sikre at vi innretter FoU-innsatsen rett, for at vi skal komme helt i mål, sier Prytz»

Meld deg på FHF sin havbrukssamling på Gardermoen,
13-14okt  HER.

keyboard_arrow_up