Til innholdet

FHF prosjekt kan øke fangsteffektiviteten i teinefiske

Skal fisketeiner bli et lønnsomt og kommersielt alternativ for kystfiskeflåten må det utvikles teiner som gir stabilt gode fangster i fiskeriene. Teiner vil være et viktig redskap for at kystfiskeflåten skal kunne ta del i de mulighetene som levendefangst av torsk gir i form av økt verdiskapning. FHF tar problemstillingen videre og skal gjennom en nytt prosjekt se på om bruk av kunstig lys vil øke fangsteffektiviteten i teinefiske.

kunstig_lys

Det er i flere studier dokumentert at svært liten andel av de fiskene som tiltrekkes til og oppsøker ei teine blir fanget. Kunstig lys kan være en påvirkning som vil skape nysgjerrighet hos fisken og stimulere den til å svømme inn i teina. Dette har aldri vært testet i kontrollerte forsøk i norsk teinefiske, men erfaringer fra internasjonale fiskeri kan vise til gode resultater. Erfaringene viser at lys kan gi høye fangster av torsk både når det brukes alene i områder med krill og når det brukes sammen med agn i områder uten krill. Dette kan antyde at torsken reagerer positivt på både lyset i seg selv og på ansamlinger av krill.

 

Effekten av lys i teiner skal studeres gjennom atferds forsøk og sammenlignende fiskeforsøk. Atferdsforsøk vil gi svar på hvordan lyset påvirker fisken og om fisken stimuleres til å svømme inn i teina. Studiene vil også vise om fisken forsøker å beite på krill som tiltrekkes av lyset, her vil man få en indikasjon på om det er lyset i seg selv den reagerer på eller om det er en indirekte reaksjon ved at fisken tiltrekkes av krillen rundt lyskilden. Prosjektleder er Havforskningsinstituttet. Forsøkene vil også bli gjort mellom tokammerteina og et nytt teine-konsept som er under utvikling.

 

Det nye teine konseptet kan øke verdien av fartøykvoten og dermed gi økt lønnsomhet, en økt kvalitet vil danne et grunnlag for at en større andel av kvoten leveres levende.

 

«Bruk av lys har vist seg å være et effektivt stimuli for å øke fangstmengden under ulike fiskeri. Målet er å utvikle teinefisket til å bli et ressurs- og miljøvennlig alternativ, spesielt for den minste kystflåten, sier Rita N Maråk, fagsjef i FHF»

 

For å lese mer og følge dette prosjektet se her: 
Kunstig lys for å øke fangsteffektiviteten i teinefiske

 

 

 

keyboard_arrow_up