Til innholdet

Ny teknologi gir håp om å produsere beinfri filet og loin av fisk om bord i trål

Konsumenter ønsker beinfrie produkter. Ombordproduserte beinfrie filetprodukter har et stort potensial i sjømatmarkedet. Ved hjelp av banebrytende ny teknologi fra den islandske utstyrsprodusenten Valka var målsetningen i dette FHF finansierte prosjektet å produsere beinfrie produkter om bord i norske fabrikktrålere.

fj_rne_bein

Møreforskning har gjennomført dette studiet hvor man har lyktes med å skjære ut tykkfiskbeina og lage porsjons filetet om bord i trål også under dårlige værforhold. Målsetningen var å videreutvikle maskinen for å kunne stå om bord i en fiskebåt med bevegelser, vibrasjoner og akselerasjoner samt et korrosivt miljø. Fiskebeina ble detektert ved hjelp av røntgen og fjernet med vannstråleskjæring ved trykk på 3800 bar. Valka sin kutter kan i tillegg porsjonere fileten i flere biter/porsjoner.

 

 Filet 2

 

Mulige kuttemønster for fileter

 

Dette ble testet på land og under småskala forsøk med godt resultat. Filetene lå stabilt på båndene selv om været var dårlig. Dette er en god indikasjon på at en har lykkes med tilpasningsprosessen for å få maskinen til å fungere om bord i fiskefartøy. Dette er oppløftende og danner et godt grunnlag for videre uttestinger og implementering av teknologien. Nå settes i gang storskala uttesting av teknologien.

 

 Filet

 

Målsetningen er at en skal produsere hodekappet fisk kun av den største fisken, og at øvrig kvantum skal fileteres. Tidligere har loins og tails blitt produsert manuelt, men målsetningen er å kunne utføre dette med større grad av automatisering og med bedre filetutbytte vha nyutviklet røntgenteknologi. Dette gir ytterligere muligheter for økt verdiskaping og produktdifferensiering. Eksempler på slik differensiering av produktspekteret er loins og sporstykker med eksakt vekt. Lykkes man med dette også i storskala produksjon vil man kunne prosessere fisken på trål her hjemme på en lønnsom måte uten å måtte sende fisken til utlandet for videreforedling.

 

Sluttrapport, faktaark og mer om prosjektet kan finnes her

 

keyboard_arrow_up