Til innholdet

Stor-prosjektet om håndtering av fisk ombord avsluttes

Prosjektet Danteq har vært en storsatsing gjennom 5 år på håndtering av fisk om bord mht. råstoffkvalitet og energieffektivitet. Forskningsrådet har vært hovedfinansiør mens FHF har satset nesten 2 mill. i perioden. Nå avsluttes prosjektet og alle resultater presenteres.

danteq

Prosjektets mål har vært å bidra til forbedret håndtering ombord for å heve både råstofkvalitet og energi-effektivitet. 

Norges Forskningsråd har finansiert hoveddelen med nesten 12 mill. NOK over perioden.
FHF har finansiert en mindre andel, og har hatt fokus på hvordan prosjektet skal gi størst mulig konkret innovasjon og nytte for aktører i næringen.

Prosjektet har levert funn og resultater gjennom hele prosjektperioden, men nå avsluttes prosjektet og de samlede resultater foreligger.

Særlig på feltene korttids levendelagring før avliving og elektrobedøving har prosjektet fått frem viktig kunnskap som kan brukes av fartøyene for å oppnå bedret kvalitet. Resultater fra toktene viser at man ved korttids levendelagring oppnår 50-80% overlevelse ved korte tauetider og mindre fangster, og at fiskedybden har betydning for overlevelsen.

Forskningsarbeidet knyttet til elektrobedøving av fisk har vært viktig for utviklingen av kommersielt utstyr på området.

Også kjøling og frysing om bord har vært analysert med verdifulle funn. Isslurry er en effektiv måte å kjøle ned og oppbevare fisk. Samtidig har SINTEF dokumentert at slurrylagret torsk og hyse hadde ulik mikrostruktur sammenlignet med torsk og hyse lagret på flakis. For hyse ble det også funnet forskjeller i farge og QIM-score avhengig av om fisken var lagret i slurry eller flakis.

Mer informajon om prosjektet og resultater finner du her

keyboard_arrow_up