Til innholdet

Hva er beste praksis for bruk av rensefisk?

FHF har nå lyst ut midler til å samle, systematisere og sammenstille vitenskapelig og erfaringsbasert kunnskap for bruk av rensefisk

Foto: Skjermdump fra Fiskeribladet
Ci1yb2dua2pla3mtagfylxrhdhqtc2tqdwxldc1plwjydwsuanbnlmluzm8

Dette er en av flere utlysninger fra FHF som har som målsetting å bidra til bedre forebygging og kontroll med lakselus hos oppdrettet laks. 

FHF har over lang tid hatt søkelys på å fremskaffe kunnskap som kan bidra til å redusere næringens avhengighet av legemidler for kontroll av lus. Bruk av rensefisk er i dag en viktig del av dette, men det gjenstår fortsatt en del arbeid for å forstå rensefisk og gjøre bruken mer bærekraftig. Kunnskap som kan sikre kontrollert produksjon, god velferd i hele livet, høy overlevelse og strategier som bidrar til å unngå unødig bruk er alle viktige momenter her. Også fornuftig etterbruk av rensefisk er viktig.

Nå ønsker FHF å videreutvikle rensefisk-veilederne som er tilgjengelig på www.lusedata.no. Disse blir brukt av næringen som bakgrunnsmateriale til å lage egne bedriftsspesifikke protokoller. Sist gang disse veilederne ble oppdatert var i 2017. Nå er målsettingen at det gjennom dialog med næringen samles erfaringskunnskap, samt at eksisterende kunnskap opparbeidet i tidligere forskningsarbeider sammenfattes, slik at det kan utarbeides nye og oppdaterte veiledere for beste praksis for bruk av rensefisk.

­-Det er noen oppdrettere som rapporterer om svært vellykket bruk av rensefisk, med lite dødelighet og god fiskevelferd. Det er da viktig at vi prøver å lære av de som lykkes, og samtidig bruker den forskningen som allerede er gjort til å lage en oppdatert standardisert anbefaling for bruken av rensefisk, sier fagsjef Eirik Sigstadstø i FHF.

Mattilsynet publiserte resultatene fra deres rensefisk-kampanje i februar i år, hvor de konkluderer med at mange oppdrettere ikke følger kravene i regelverket. I kjølvannet av kampanjen så uttaler de at tilsyn med rensefisk vil være et at deres prioriterte tilsynsområder i 2020, og at det forventes vesentlig bedring. FHF håper med det nye prosjektet å kunne bidra til at oppdrettere får tilgang til systematisert og oppdatert kunnskap og erfaringer som gjør de i stand til å forbedre velferd, overlevelse og effekt av rensefisk.

Det lyses samtidig ut midler til prosjekt(er) som har som målsetting å dokumentere og å jobbe fram anbefalinger om beste praksis for effektiv og dyrevelferdsmessig forsvarlig forebygging og kontroll av lakselus og skottelus. I en egen strategisk satsing fra FHF lyses det ut midler for å studere mulighetene for å kunne utnytte genetiske egenskaper hos tilnærmet lakseluslusresistente arter av stillehavslaks til å utvikle en luseresistent laks. Norges Forskningsråd vil i tillegg lyse ut midler til prosjekter som utvikler og utnytter kunnskap om molekylære mekanismer for lus/vert interaksjon. Også prosjekter som utnytter laksens genetiske variasjon til markør- eller genombasert seleksjon vil kunne innvilges.  

 

 

keyboard_arrow_up