Til innholdet

To nye FoU-rapporter om merking av laks foreligger nå

Det foregår en betydelig FoU-innsats fra næringen på alt som er knyttet til rømming, herunder også mulig merking. FHF investerer betydelig i feltet, totalt seks prosjekter pågår om merking og sporing, og rapporter fra to av dem foreligger nå.

e20050202-022_jpg_2708827a

Dette er viktige bidrag i diskusjonene og vurderingene rundt rømming og mulig merking av laks, og konsekvensene av det.

De to nye rapportene er fra prosjekter i Nofima og Norges Veterinærhøyskole.
Nofima har vurdert tre forskjellige metoder for merking;frysemerking, VIE-merking (implantater),pg helt eller delvis fjerning av fettfinne og Nofimas konklusjon er at de to første metodene vil være problematisk å innføre ut fra krav til holdbarhet og lesbarhet, mens fettfinneklipping vurderes som klart den beste.

Norges Veterinærhøyskole vurderer at fettfinneklipping medfører mindre stress og ubehag for fisken enn forventet, sårlukking skjer betydelig raskere enn forventet, og at det må defineres som en «human» metode, som definert i Europeisk relevant dyrevelferdskonvensjon, og derfor kan være egnet ut fra dette hensynet.

Diskusjonene og vurderingene av mulig merking og eventuelle alternativer vil fortsette, og all kunnskap finnes ikke, men rapportene fra disse to FHF-prosjektene vil være verdifulle bidrag for næringen.

keyboard_arrow_up