Til innholdet

Prosjektnummer

901924

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901924
Status: Pågår
Startdato: 08.01.2024
Sluttdato: 31.12.2025

Nye metoder for en mer kildeorientert miljøovervåkning (NyOvervåkning)

​I all hovedsak foregår oppdrett av laks i åpne merder langs kysten, og slike åpne merder i sjø har ingen form for rensing. En slik produksjon fører til påvirkning i form av utslipp av forrester, ekskrementer, kobber og andre kjemikaler. For å sikre at området ikke blir overbelastet, er oppdretter pålagt å overvåke området ved rutineundersøkelser som B- og C-undersøkelser. En vannforekomst er derimot resipient for flere mulige påvirkningskilder, deriblant innføring av næringssalter fra avrenning fra landbruk og elver, organisk materiale fra kloakkutslipp og annen industri som fabrikker og skipstrafikk. I tillegg kan naturlige forhold føre til organisk overbelastning i en vannforekomst, deriblant oksygenmangel grunnet fravær av terskeloverskylling, organisk tilførsel fra nærliggende tareskoger og varierende strømforhold. Det har gjennom tidens løp vist seg vanskelig å konkretisere opphavet til observert påvirkning ved rutineundersøkelser av komplekse områder. Da tilgjengelig og anbefalt metodikk ofte ikke gir konklusive svar, er det et tydelig behov for ny metodikk for å skille mellom påvirkningskilder. 

Den eksisterende metodikken er som nevnt preget av usikkerhet og manglende referanseverdier utenom utbredelsen av en C-undersøkelse. Ved å bruke støtteparametere, som vanligvis benyttes i en utvidet C-undersøkelse, i et utvidet prøvetakingsareal med flere referanseverdier vil man forbedre bruken av parametere. Ved å kombinere eksisterende metodikk (grabbprøver, sedimentfeller og strømmodellering) med flere prøvetakingsstasjoner, flere parametere og modellering kan en videreutvikle dagens metodikk. 

Miljø-DNA er et felt med stadige fremskritt, og har flere ganger blitt benyttet i sammenheng med miljøundersøkelser. Bakterier påvirkes primært av miljøforholdene, snarere enn av geografisk plassering. Denne egenskapen, sammen med deres store antall, gjør bakterier til pålitelige indikatorer for klassifisering av miljøet. Innenfor rammene av forskningsprosjektet “Overvåkning av laksenæringa sin påvirkning av miljøet ved bruk ny håndholdt DNA sekvenseringsteknologi (AQUAeD)” (Forskningsrådets prosjektnr. 320076), har man nylig dokumentert en tydelig sammenheng mellom miljøforhold og sammensetningen av bakterier i sediment. En tilsvarende sammenheng er observert både i New Zealand og Norge. Dette har ført til utviklingen av nye indekser for miljøovervåkning basert på bakterielt DNA. Imidlertid tar disse indeksene bare hensyn til graden av påvirkning og ikke dens opprinnelse. For å oppnå en dypere forståelse av opphavet må en også ta hensyn til bakterienes funksjon, ikke bare deres sammensetning. Ved bruk av metagenom- og metaproteomanalyser vil man kunne identifisere nøkkelorganismer og funksjoner som reflekterer ulike kilder til forurensning. I løpet av de siste tiårene har hyperspektral bildebehandlingsteknologi blitt vellykket anvendt i fjernanalyser av jordens overflate for blant annet vannforvaltning og miljøundersøkelser. Metoden har blitt et effektivt verktøy for fjernanalyser av kystmiljø og økologiske undersøkelser av marine områder. Forskjellige materialer har ulike spektrale signaturer, og hyperspektrale kamera kan i prinsippet brukes til å kartlegge forskjellige typer av sedimenter, f.eks. organisk avfall fra akvakultur versus naturlig sediment. Ecotone AS har utviklet en metodikk for miljøundersøkelser på havbunnen ved bruk av hyperspektralt kamera installert på ROV, jf. prosjektet Ny teknologi og metodikk for kartlegging og overvåking av marine bunnhabitater (Forskningsrådets prosjektnr. 235440). I motsetning til dagens punktvise grabbprøver åpner hyperspektral kamerateknologi (UHI) opp for en arealkartlegging av sedimenter. Ved å bruke hyperspektral bildebehandling sammen med resultater fra sediment dybdeprøver (eDNA, grabb) og strømmodelleringer kan en potensielt identifisere og klassifisere materialer fra ulike påvirkningskilder.

I dette prosjektet vil man teste ut invasive (sedimentprøvetaking og miljø-DNA) og ikke-invasive (hyperspektral avbildning) metoder for å identifisere kilden til påvirkning. Dette vil foregå i nøye utvalgte vannforekomster hvor det tidligere har vært usikkerhet rundt opphavet til påvirkning under miljøundersøkelser.
​Hovedmål
Å utvikle og verifisere nye metoder for en mer kildeorientert miljøovervåkning av sjølokaliteter i havbruk. 

Delmål med korresponderende arbeidspakker (AP-er)
1. Å legge frem et forslag til forbedring og videreutvikling av eksisterende metodikk for å skille mellom påvirkningskilder (AP2).
2. Å etablere og evaluere metodikk for å skille miljøpåvirkning fra lakseoppdrett og andre kilder ved bruk av bakterielle funksjoner som er utledet fra DNA (AP3).
3. Å beskrive en metodikk for å skille mellom bunnpåvirkning fra lakseoppdrett og andre kilder ved å benytte hyperspektral kamerateknologi til å detektere og klassifisere relevante materialer på sjøbunnen (AP4).
4. Å bruke opparbeidet kunnskap fra databaser og metodetesting til å presentere en best practice (AP5).
​Eksisterende metoder for å skille mellom påvirkningskilder i det marine miljø er ikke vurdert som tilstrekkelig til å stadfeste en konklusjon. Ut av erfaring fra dialog med oppdretterne som kunder gir eksisterende metodikk (for eksempel fosfor, sink og fettsyreanalyser) resultater det ikke er mulig å trekke konklusjoner ut av, både av mangel på nullprøver, referanseverdier og undersøkelser av andre påvirkningskilder enn akvakultur. I dette prosjektet tester man metoder med forskjellige fremgangsmåter og resultatoppnåelser, som alle forhåpentlig vil gi konklusive resultater som har mulighet til å skille mellom påvirkningskilder.
​Prosjektet er planlagt gjennomført over 2 år, med ulike aktiviteter fordelt på 5 faglige arbeidspakker (AP-er). AP1 er en kunnskapsleverandør til resten av prosjektet. AP2–AP4 er de sentrale arbeidspakkene der en tester ut nye metoder for skal det redegjøres for miljøovervåking. I AP5 vil en basert på kunnskapen som er produsert fastsette faktisk gjennomføring og en “beste praksis” for miljøovervåkning. 

AP1: Datainnsamling og prøvetakingsprogram
Formålet med denne arbeidspakken er å samle og organisere relevant data og litteratur for de utvalgte studieområdene i prosjektet. Dataene vil bli brukt i de andre arbeidspakkene og for å utvikle et prøvetakingsprogram. 

AP2: Miljøundersøkelser
Her vil en videreutvikle eksisterende metodikk ved å kombinere grabbprøver, sedimentfeller og strømmodellering. Sedimentprøver vil samles inn fra grabbprøver og sedimentfeller ved fastsatte prøvestasjoner ved oppdrettslokaliteter, elvemunninger (og andre steder hvor det er åpenbart er andre påvirkningskilder) samt referansestasjoner. Prøvene vil bli analysert ved bruk av de samme parameterne som tas ved en C-undersøkelse. Parameterne vil benyttes, sammen med eventuelle massebalanseberegninger og modelleringsdata, til å finne kildene til observert påvirkning. Arbeidspakken gir mulighet til å benytte eksisterende metodikk på en ny måte, og samle inn referanseverdier som vil bli brukt i de andre arbeidspakkene. 

AP3: Bakteriefunksjon og samfunn
Målet med denne arbeidspakken er å utnytte kunnskap og metoder fra AQUAeD-prosjektet (Forskningsrådets prosjektnr. 320076) sammen med NMBU sin funksjonelle genomikk-plattform for å indentifisere opphavet til forurensing. Dette målet er basert på hypotesen om at sammensetningen og funksjonene til bakterier vil kunne avspeile kilden til forurensing. 

AP4: Hyperspektral avbildning
I denne arbeidspakken vil man teste ut om hyperspektral kamerateknologi kan brukes til å identifisere kilden til miljøpåvirkning. Hypotesen er at materialer fra ulike påvirkningskilder har ulike spektrale signaturer og at en dermed kan bruke UHI til å identifisere påvirkningskilder. De spektrale signaturene til relevante materialer fra ulike påvirkningskilder vil bli analyser, under kontrollerte forhold i laboratorium, og kategorisert i en referansebank. Gjennom feltarbeid og dataanalyse vil en teste ut om de spektrale signaturene kan brukes til å detektere og klassifisere materialer fra ulike påvirkningskilder i de ulike case-områdene. 

AP5: Beste praksis
I denne arbeidspakken vil en dra nytte av eksisterende kunnskap (AP1) samt resultatene fra prosjektet (AP2AP4) for å evaluere de metodene som er blitt testet ut i løpet av prosjektet. Evalueringen vil brukes som et fundament for å utvikle beste praksis for en mer målrettet miljøovervåkning av oppdrettslokaliteter med hovedvekt på påvirkningskilder.
​Resultatene fra dette prosjektet vil potensielt ha stor betydning for oppdrettsnæringen og forvaltningen i arbeidet med å overvåke og begrense belastningen på havbunnen. Resultatene vil bli presentert på bransjens egne konferanser. Videre planlegges det både for vitenskapelig publisering og populærvitenskapelige artikler. På sluttet av prosjektet vil det blir gjennomført et åpent sluttmøte hvor resultater presenteres og diskuteres med relevante aktører. Underveis vil prosjektet ha tilstedeværelse i sosiale medier som lnstagram® og Facebook®, dette for å holde alle oppdaterte og fremme næringsrettet forskning.
keyboard_arrow_up