Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

573044

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 573044
Status: Avsluttet
Startdato: 28.11.2007
Sluttdato: 30.06.2009

Standardisering av måling av pigment i muskulatur hos laksefisk

Det ble laget en rapport som et grunnlagsdokument for å starte opp arbeidet i prosjektet. Det ble gitt en bakgrunn og målene for prosjektet ble satt. Fôrindustri, oppdrettsnæring, frittstående laboratorier, mattilsyn og forskningsinstitusjoner ble gjort kjent med og invitert inn i arbeidet med standardisering av pigmentanalyse i muskel fra laksefisk.

Som et resultat av dette ble det nedsatt en Standardiseringsgruppe på 9 personer og en referansegruppe på 15 personer. Referansegruppen besto av representanter for næringen som ikke selv har analytisk erfaring, men som ville bli direkte berørt av resultatet og dermed ønsket å holde seg orientert om framgangen i arbeidet. Alle medlemmene i Standardiseringsgruppen sendte sine interne metoder inn til leder av prosjektet som et grunnlag.

Det er gjennomført 2 metodeutprøvinger (ringtester) med laks som inneholder både astaxanthin og canthaxanthin med lovende resultat.

Det er kommet til enighet om en FHL-referansemetode som ligger nært opp til CEN-metoden bortsett fra på noen punkter.

Det ble gitt noen utfordringer til FHL for å fullføre arbeidet med en referansemetode for analyse av pigment i fiskemuskel.
Pigmenter er viktige ingredienser i fôr for å oppnå en ønsket innfarging av laksefisk, og er en svært kostbar råvare i fiskefôret. I 1994 ble det etablert en norsk standard for måling av farge og fett i atlantisk laks, NS 9402. Det som imidlertid mangler i NS 9402 er en fastsettelse av hvilken metode som skal brukes når farge skal måles kjemisk.
Å utarbeide en faglig korrekt referansemetode (heretter kalt standardmetode) for analyse av pigment i muskel av laksefisk til bruk for ulike aktører.

Delmål
• Å gjøre kjent at det arbeides med en standardmetode for analyse av pigment i muskel fra laksefisk.
• Å lete opp mulige aktører og invitasjonsskriv fra FHL sendes ut. Interesserte aktører registreres.
• Å innhente ulike metoder for analyse av pigment i laksefisk hos aktørene. Det lages en kort foreløpig rapport med dokumentasjon over eksisterende metoder med fordeler og ulemper, som sendes aktørene.
• Å arrangere et allmøte (Allmøte 1) med et påfølgende standardiseringsmøte (Standardiseringsmøte 1)
• Å arbeide med beskrivelsen av en standardmetode startes opp. Forslag sendes ut til standardiseringsgruppen som møtes (Standardiseringsmøte 2) og tar en endelig beslutning. Standardmetoden skrives og sendes ut til alle aktører.
• Å arrangere et allmøte (Allmøte 2) hvor standard metoden legges fram og hvor det er anledning til å komme med spørsmål. Anledningen kan også benyttes til å diskutere hvordan ringtestene skal arrangeres.
Standardmetoden skal kunne fungere som en referansemetode for ulike rutinemetoder.
Arbeidet med metoden skal følge modellen fra standardisering av pigmentmetode for fiskefôr. Analyse av pigmentet skal utføres ved HPLC etter ekstraksjon med organisk løsemiddel.

Prosjektet er et samarbeid mellom Fiskeri- og havbruksnæringens Landsforening (avd. fiskefôr) og Høgskolen i Trøndelag.
keyboard_arrow_up