Til innholdet

Enkelte eldre prosjekter i databasen, særlig fra før år 2008, kan fremstå med mangelfull informasjon på grunn av overgang til nytt nettsted. Vi jobber fortløpende med forbedringer, skulle du oppdage feil, ikke nøl med å ta kontakt med prosjektansvarlig hos oss.

Prosjektnummer

900012

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900012
Status: Avsluttet
Startdato: 25.03.2008
Sluttdato: 29.08.2008

Pumping av levende og sløyd fisk: Forprosjekt

Sluttrapport 01.07.2009 13:45:39:
Forprosjektet ”Pumping av levende og sløyd fisk” hadde til formål å belyse problematikken rundt pumping tilstrekkelig til å produsere en skisse til et hovedprosjekt om mer skånsom og effektiv pumping av levende og sløyd fisk. For å nå dette målet ble det arrangert en workshop på Myre der forskere, utstyrsleverandører, oppdrettere og forvaltere var samlet for å diskutere utfordringer rundt pumping. Videre ble det gjort et litteratursøk for å finne ut hvor mye dokumentasjon det eksisterer på pumping. Resultatet av dette søket viste at det eksisterer lite dokumentasjon på effekter av pumping. Samtaler med industrien forsterker konklusjonen om at et økt fokus på å utvikle velferdsindikatorer og grenseverdier for skånsom pumping er nødvendig. Det er også nødvendig å teste ut eksisterende pumpesystemer for å undersøke hvordan de fungerer i forhold til velferd og produktkvalitet.
Sluttrapport 01.10.2009 14:23:34:
Regnskap


01.10.2009 14:23:34 Sluttrapport:
Regnskap


01.10.2009 14:23:34 Sluttrapport:
Regnskap
*
Forprosjektet har følgende delmål:
• Belyse problematikken tilstrekkelig til å finne områder som må evalueres, testes og implementeres i et hovedprosjekt.
• Innhente informasjon, litteratur og lage diskusjonsgrunnlag for en workshop med særlig vekt på velferd, teknologi, kvalitet og nøyaktighet/omsetning.
• Arrangere en workshop med deltakere fra brukere av pumper, produsenter, forskere, organisasjoner og forvaltning.
Av Norges sjømateksport i 2006 på 35,6 milliarder kroner har sjømat anslagsvis verdt 30 milliarder vært gjennom en eller annen type pumpe. Felles for alle pumpesystemene er at de i stor grad mangler dokumentasjon på egnethet (skånsomhet) og hvordan de påvirker den levende fiskens velferd. Økt dødelighet er rapportert etter pumpeleveranse av levende torsk og også laks viser klare stressresponser på pumping. Det er også sterke indikasjoner på at pumping av kjølt RSW-lagret råstoff (for eksempel loddetorsk) er negativt.
Ved ressursavregning for levende villtorsk brukes i dag manuell håving. Veiesystemer for omsetning av levende fisk stiller krav til korrekt innveiing og til skånsom behandling av fisken. Det antas at riktig pumping kan gi gevinster i forhold til både fiskevelferd, effektivitet og korrekt innveiing.

Forprosjektet omfatter hvitfisk inkludert fangstbasert akvakultur og havbruksnæringen inkludert brønnbåt og slakterier. I forprosjektet skal en kartlegge ulike pumpesystemer for fisk utfra kvalitet, velferd, teknologi og nøyaktig omsetning. Forprosjektet avsluttes med en workshop med deltakere fra brukere av pumper, produsenter, forskere, organisasjoner og forvaltning.

Organisering
Styringsgruppe:
Arne Karlsen, Gunnar Klo AS;
Kjell Olav Larsen, Båtsfjordbruket AS;
Jan Roger Eriksen, Skrovnes AS;
Per Gunnar Hansen, Aker Seafood Finnmark AS;
Arne Andersen, Nordlaks Produkter AS

Følgegruppe: 
Jan Henrik Sandberg, Norges Fiskarlag;
Gerd Kristoffersen, Norges Råfisklag;
Lars Olav Lie, Liegruppen.

Resultatene fra forprosjektet skal fomidles i workshop som arrangeres i juni 2008.
keyboard_arrow_up