Til innholdet

Prosjektnummer

901372

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901372
Status: Avsluttet
Startdato: 31.05.2017
Sluttdato: 15.08.2017

Arbeidsmøte om bendelmark

• Arbeidsmøtet resulterte i en rapport på kunnskapsstatus og forskningsbehov.
• Møtet resulterte i et nytt prosjekt om bendelmark (FHF-901449) med vekt på: 1) fremskaffe kunnskap om parasittens utvikling, prevalens, geografiske ulikheter, effekt på laksens helse og resistensutvikling, 2) bruke kunnskapen til å etablere bedre behandlingsstrategier, 3) sikre tilgang på alternative medikamenter med hensyn på resistensutfordringer.

Sammendrag av resultater i rapport fra arbeidsmøtet
Arbeidsmøtet resulterte i en rapport om kunnskapsstatus og -behov, hvor følgende problemstillinger for videre oppfølging blir vektlagt:
 
Kunnskap om parasitten
• Studier for å få bedre oversikt over parasittens utvikling og parasittens påvirkning på helse.
• Undersøkelser for å få bedre oversikt over geografiske ulikheter.
• Spørreundersøkelse til fiskehelsetjenester langs kysten angående prevalens, påvisning, resistensutvikling og utførte bioassay for å få en oversikt over situasjonen.

Behandlingsstrategi
• Bruke ny kunnskap om parasitten til å etablere bedre behandlingsstrategier.

Tilgang på medikamenter
• Arbeid for å gjøre alternative legemidler tilgjengelig siden resistenssituasjonen for Praziquantel ser ut til å forverre seg ytterligere. 

Forslag til videre forskningsbehov resulterte i et nytt prosjekt om bendelmark, “Infeksjoner med bendelmarken Eubothrium sp. i oppdrettsanlegg i Norge: Resistens, utbredelse og påvirkning på fiskehelsen” (FHF-901449).
Arbeidsmøtets forslag til videre forskningsbehov resulterte i et nytt FHF-prosjekt om bendelmark, “Infeksjoner med bendelmarken Eubothrium sp. i oppdrettsanlegg i Norge: Resistens, utbredelse og påvirkning på fiskehelsen” (FHF-901449).
Bendelmark er hyppig forekommende i deler av norsk oppdrettsnæring. Det fins bare to legemidler for behandling, hvorav det ene har betydelige bivirkninger. Det forekommer stor grad av resistens mot Praziquantel i populasjonen, følgelig har vi ingen effektive behandlingsmetoder mot bendelmark. Det er nødvendig å utrede muligheter for utvikling av nye/ strategisk bruk av eksisterende medikamenter, samt andre metoder som kan tas i bruk for forebyggende kontroll av bendelmark.
Å identifisere viktigste fokusområder for å iverksette tiltak for effektive behandlingsmetoder mot bendelmark.
Bendelmark er først og fremst et kostnadsproblem, men kan også bli en velferdsutfordring i store mengder. Nytteverdi vil være bedre lønnsomhet og forbedret fiskevelferd.
Et arbeidsmøte vil avholdes den 31. mai 2017 med relevante FoU- og næringsaktører. Møtet vil resultere i en arbeidsrapport innen 1. august 2017.
Arbeidsrapporten sendes til alle deltagerne og publiseres på FHF sin nettside.
keyboard_arrow_up