Til innholdet

Ny innsikt i produksjon av klar sildeolje

Ny forskning finansiert av FHF har resultert i utvikling av forbedrede metoder for å produsere klar sildeolje. Dette er viktig fordi klar sildeolje har potensial til å bli et attraktivt alternativ til tran for konsumenter.

Foto: Jon Are Berg Jacobsen, Nofima
Makrellolje 1800486Foto Jon Are Berg Jacobsen Nofima

Illustrasjonsfoto: John-Erik Haugen, seniorforsker i Nofima, med makrellolje. I likhet med makrellolje har også sildeolje potensial til å bli et attraktivt alternativ til tran for konsumenter.

Tekst modul

Sildeolje er kjent for sitt høye innhold av omega-3 fettsyrer og andre sunne fettsyrer, noe som gjør den ernæringsmessig verdifull. Imidlertid blir sildeolje ofte uklar ved kjølelagring. Denne uklarheten skyldes utfelling av visse komponenter i oljen, og det reduserer attraktiviteten for humant konsum.

For å løse dette problemet og gjøre sildeoljen mer anvendelig, har forskere undersøkt og optimalisert metoder for å fjerne fraksjoner som fører til uklarhet.   

Trinnvis prosess

Rapporten konkluderer med at tørrvinterisering, en metode for å produsere klar sildeolje, bør utføres i to trinn for å oppnå best resultat. Først kjøles sildeoljen til 10 grader, og deretter til 2 grader. Denne trinnvise prosessen bidrar til å effektivt skille ut de uønskede fraksjonene som forårsaker uklarheten, og etterlater en klar olje.   

Forskningen viser også at valg av råstoff påvirker det endelige resultatet. Sildeolje fra Nordsjøsild har et høyere innhold av flerumettede fettsyrer sammenlignet med olje fra Norsk vårgytende sild. Dette høyere innholdet av flerumettede fettsyrer fører til dannelse av mindre fast fraksjon under vinteriseringen, og dermed et høyere utbytte av klar olje.   

De oppnådde resultatene har betydelige implikasjoner for norsk fiskerinæring. Økt kunnskap om optimalisering av produksjonsprosesser for klar sildeolje kan bidra til flere forbedringer.

Nye markedsmuligheter

Implementering av de anbefalte metodene kan føre til reduserte produksjonskostnader, forbedret effektivitet og økt verdiskapning av sildeolje. Dette vil styrke konkurranseevnen til norsk fiskerinæring og åpne dører for nye markedsmuligheter for sildeoljeprodukter.  

Forskningsprosjektene finansiert av FHF settes alltid opp for å ha stor nytteverdi for næringen. I dette prosjektet har Sintef Ocean som prosjekteier jobbet tett sammen med Margildi, CC Rieber Oil, Grøntvedt Nutri, Epax Norway og Andersen Process Cosulting.

​Prosjektet er en del av satsingen «Pelagisk løft» knyttet til utnytting av marine oljer fra bearbeiding av både sild og makrell.

 

Her finner du mer informasjon, inkludert rapporten.

keyboard_arrow_up